În luna iulie, câmpurile și pajiștile înverzite sunt adevărate farmacii în aer liber. Locurile care beneficiază de suficientă lumină, căldură și apă ascund plante de leac, fiind timpul potrivit pentru colectarea acestora. Unele dintre plantele „umile“, cărora li se acordă puțină atenție sunt troscotul și scaiul vânăt, care ascund adevărate virtuți, fiind bogate în principii active, cu multiple întrebuințări terapeutice.
TROSCOTUL (Polygonum aviculare L., fam. Polygonaceae) este o plantă medicinală de talie mică, târâtoare, cu tulpini ramificate, cu noduri umflate la baza frunzelor. Se întâlnește pe marginea drumurilor rurale, precum și în zonele de câmpie și deal. Se recoltează în perioada mai-septembrie, când prezintă un conținut optim în principii active. De la această plantă se utilizează partea aeriană, care are în compoziție circa 1% acid silicic total, 3-4% taninuri, flavonozide, vitamina C, rezine, ceruri, grăsimi, zaharuri, mucilagii, derivați antrachinonici, alte săruri minerale. Troscotul este recomandat ca diuretic, astringent, hemostatic și cicatrizant al rănilor. Datorită siliciului solubil, se recomandă în afecțiunile căilor respiratorii, în special ca antitusiv și mineralizant.
Mod de preparare și administrare.
Sub formă de infuzie, dintr-o lingură de părți aeriene ale plantei la o cană cu apă. Se bea până la un litru pe zi.
SCAIUL VÂNĂT (Eryngium planum L., fam. Apiaceae) Este o specie erbacee perenă, de nuanță albastru-vineție, ghimpoasă, ramificată numai la partea superioară, care vegetează în pășuni și fânețe, locuri necultivate. Este mai răspândită în regiunea de deal. În fitoterapie este utilizată partea aeriană. Aceasta se recoltează în perioada iulie-august. Părțile aeriene ale plantei conțin 1-2,5% saponozide, zaharoză, chestoză, ferulol și izoferulol, săruri minerale, flavonoide, mucilagii, pectine. Reprezintă un vechi remediu tradițional românesc utilizat cu rezultate bune în tusea convulsivă. Datorită prezenței saponozidelor, extractele apoase din această plantă au și acțiune diuretică.
Mod de preparare si administrare.
Sub formă de decoct, preparat din 2 linguri plantă la o cană cu apă, se beau 1-2 căni pe zi, în mai multe reprize.
BITTER VOTIS este un extract natural hidroalcoolic obținut din plante medicinale (aloe, angelică, frasin, gențiană, ienupăr, dafin, troscot, salcâm, scai vânăt, fenicul, stânjenel, rășină de conifere) cu proprietăți fitoterapeutice deosebite. Această asociere de plante din BITTER VOTIS își are rădăcinile în formula elaborată de către farmaciștii Vorel, fiind gândită astfel încât să facă din acest produs un tonic și stimulent general al organismului, un reglator al funcțiilor vitale și un excelent antibacterian. Este recomandat intern pentru îmbunătățirea funcțiilor digestive, circulatorii, renale și ginecologice și extern pentru tratarea unor afecțiuni dermatologice și inflamatorii cu rol antibacterian și de susținere a imunității.
Produsul BITTER VOTIS are in componența sa un bogat „cocktail“ de elemente nutriționale: antrachinone, aminoacizi, flavonoide, polifenoli, uleiuri volatile, substanțe amare, zaharuri, minerale, a căror acțiune asociată produce un efect sinergic.Produsul se va agita înainte de utilizare.
Produsul BITTER VOTIS se poate achiziționa fie online, prin accesarea site-ului www.plantavorel.ro, fie direct din magazinul propriu din str. Cuza Vodă, nr. 46, Piatra-Neamț.
Rubrică realizată de colectivul de cercetători din cadrul PLANTAVOREL S.A.