Tradiții

CULTURA ÎNTRE VECHI ȘI NOU ÎN TÂRGUL NEAMȚULUI

În această perioadă de pandemie am ajuns să apreciez și mai mult actul cultural și sunt dornic să depășim cu bine această etapă, pentru a reveni la evenimentele anuale prin care Târgu Neamț s-a făcut cunoscut la nivel național.

De ce? Pentru că evenimente precum Festivalul de Anul Nou sau Zilele Cetății Neamț unesc oamenii. Mii de oameni care au, vreme de una, două sau trei zile, același obiectiv: bucuria de a petrece timp împreună într-o manieră care stârnește emoții noi de fiecare dată.
Strategia noastră culturală a fost implementată pas cu pas în timp și a avut în vedere punerea în valoare a oamenilor de aici, a istoriei locale și a zonei, ca destinație turistică. An de an, numărul târgnemțenilor implicați direct în manifestări precum cele mai sus menționate, dar și în activități culturale mai mici, este în continuă creștere. Este îmbucurător pentru mine faptul că reușim să atragem copiii și tinerii către cultură. Promovăm, astfel, un mediu favorabil pentru libertatea de expresie și pentru redescoperirea interesului cultural, interes destul de scăzut la nivel național în această eră a tehnologiei.

Asta contribuie la valorificarea istoriei locale și la transformarea orașului Târgu Neamț într-un spațiu public de calitate.

Consider cultura a fi unul dintre motoarele dezvoltării orașului nostru. Se intersectează cu sistemul economic. Ținând cont de încărcătura istorică a acestor locuri, dar și în paralel cu activitățile culturale organizate de primărie, din ce în ce mai mulți târgnemțeni se axează pe afaceri în acest domeniu. O astfel de viziune culturală pe termen lung poate fi o legătură esențială pentru dezvoltarea economică și socială a orașului nostru, ceea ce presupune că instituțiile de cultură, organizațiile neguvernamentale, școlile, prin activitățile lor în domeniul culturii, dar și antreprenorii, să facă parte, fiecare, dintr-o abordare integrantă a planificării și schimbării imaginii urbane.

Totul, inclusiv sistemul cultural, este strâns legat și de necesitatea păstrării unui mediu curat și atractiv pentru cetățenii orașului și nu numai, cu întreaga dimensiune urbană.

Transformarea orașului Târgu Neamț într-un centru cultural important, care să fie recunoscut pe plan național și internațional, este un deziderat ce poate fi realizat printr-o dezvoltare a industriilor culturale turistice, ceea ce impune construirea unei infrastructuri de servicii de calitate, cu rolul de a oferi un cadru adecvat. Pentru atingerea acestui obiectiv, avem în curs de implementare un proiect european care vizează construirea unui amfiteatru în aer liber la poalele Cetății, un loc ideal pentru desfășurarea evenimentelor anuale și nu numai.
Binecuvântat și din punct de vedere geografic, Târgu Neamț este un oraș turistic. Ne propunem oferirea unor perspective culturale de petrecere a timpului liber celor care sunt atrași de provocările turistice. De altfel, sunt puține orașe în România unde îmbinarea dintre turism și cultură poate fi atât de natural asimilată.

Îmi doresc un oraș care își respectă trecutul, dar nu mai trăiește doar în el, ci explorează noutatea și îmbrățișează viitorul. Un viitor pe care îl construim împreună, în respectul tradițiilor și valorilor locale.

Vasilică HARPA,
Primarul orașului Târgu Neamț