Cafeneaua culturală

Turist prin Neamț – Casa Memorială Veronica Micle de la Târgu-Neamț

Veronica Micle

La început de an 2023, pornim cu chef de ducă și optimism spre tărâmuri târg-nemțene. Prima oprire în luna ianuarie a fost programată la Casa Memorială Veronica Micle, muzeu înființat chiar în clădirea în care a locuit poeta, în orașul Târgu-Neamț. Casa a fost construită din lemn în secolul al XIX-lea și se află pe strada Ștefan cel Mare, nr. 28.

Casa Memorială Veronica Micle din Târgu-Neamț este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Neamț, din anul 2004. Aceasta a fost construită în anul 1834, din lemn și cărămidă, în cel mai autentic stil românesc, cu tindă și trei încăperi la stradă și este poziționată în apropierea Cetății Neamț.

,,Părinții Veronicăi Micle proveneau din zona Năsăudului. Tatăl Veronicăi, cizmarul Ilie Câmpeanu, a participat la Revoluția din 1848, murind la puțină vreme. Din cauza prigoanei austro-ungare, mama Veronicăi, Ana Câmpeanu, a trecut munții în Principatul Moldova împreună cu un fiu de numai doi ani și cu o fiică abia născută. Veronica Micle s-a născut la 22 aprilie 1850, la Năsăud. Ana Câmpeanu a cumpărat această casă din Târgu-Neamț, la 10 august 1850, cu 100 de galbeni“.

Poeta a copilărit în această casă. La vârsta de 14 ani Veronica s-a căsătorit cu profesorul Ștefan Micle, însă venea deseori în vizită la mama sa, la Târgu-Neamț. Îmbătrânind, mama poetei s-a călugărit la Mănăstirea Văratec și a lăsat casa fiicei sale. În anul 1886, Veronica Micle a donat imobilul Mănăstirii Văratic, cu condiția ca pe peretele casei sa fie afișată o placă de marmură, pe care să fie scris „Casa Memoriala Veronica Micle“.

Casa a fost deseori utilizată de maicile bolnave, care veneau să se trateze la Spitalul din Târgu-Neamț, situat chiar vis-a vis de căminul său. Înainte de Primul Război Mondial, Liga Culturală a amplasat o placă de marmură pe casa în care a locuit Veronica Micle.

Locuința a fost declarată monument istoric și a fost trecută în 1982 în administrarea Complexului Național Muzeal Neamț. Inițiativa a aparținut protopopului Constantin Matasă (1878-1971). Documentările relevă că imobilul a fost refăcut după planul original, cu mici modificări. În prezent, casa este mai înaltă și are cerdac, spre deosebire de cea veche care avea o prispă. Numai o singură fereastră se mai păstrează din vechea construcție.

Casa memorială Veronica Micle poate fi vizitată și prezintă o expoziție permanentă care relevă momente din viața și creația poetică a Veronicăi Micle. Vizitatorii pot admira fotocopii, manuscrise, cărți, obiecte personale care au aparținut poetei, precum și prima ediție a singurului volum de poezii publicat de Veronica Micle. Tot aici, veți putea viziona și o copie din ipsos a măștii mortuare a poetului Mihai Eminescu, originalul din ceară aflându-se la Muzeul Literaturii Române din Iași.

Casa Memorială Veronica Micle a fost deschisă publicului începând cu anul 1984. Din 1998, în fața imobilului străjuiește un bust de bronz al Veronicăi Micle, realizat de sculptorul Damian Popa, fiul vestitului meșter popular Neculai Popa de la Târpești. Același artist a realizat și două portrete în creion – al Veronicăi și al lui Mihai Eminescu – care au fost așezate pe pereții uneia dintre camere.

Documentare realizată de
Oana-Talida COZMA

Sursa: https://monumenteneamt.ro/muzeu-casa-memoriala-veronica-micle