Cafeneaua culturală

Turist prin Neamț – Impresionanta Cascadă Duruitoarea

Dacă ți-ai propus să fii turist în ținutul Neamțului, îți sugerăm în acest număr o drumeție de neuitat la fabuloasa Cascadă Duruitoare, în Masivul Ceahlău.

Declarată monument al naturii,CascadaDuruitoarea reprezintă un element de mare interes pentru vizitatorii care ajung în zonă. Situată la altitudinea de 1.247 m, în Valea Pârâului Rupturii din Masivul Ceahlău, cascada reprezintă un adevărat punct de atracție pentru montaniarzi. Toate documentările relevă faptul că denumirea cascadei vine de la zgomotul puternic și continuu pe care îl face apa în cădere peste două praguri, de la 25 de metri înălțime. La baza cascadei se află o scară de lemn, pe care se pot urca aproximativ la 30 m până pe o platforma care fragmentează cascada în două coloane diferite de apă. La primul nivel al cascadei, apele pârâului au săpat marmite fluviale, iar în a doua porțiune apa se formează ca un evantai peste stâncă, de la o înălțime de 5 m. Cascada Duruitoarea este formată pe Pârâul Rupturii, care izvorăște din golul alpin, și se varsă în Valea Schitului și apoi în Lacul Bicaz.

Pentru a ajunge la Cascada Duruitoarea pot fi accesate trei trasee turistice marcate, cu pornire din stațiunea Durău și un timp de drumeție între 2 și 3 ore.

Primul dintre ele, marcat cu cruce roșie,  Durău – Poiana Viezuri – Cascada Duruitoarea, are un grad mediu de dificultate. Un altul, marcat cu triunghi galben, este cel de la Cabana Fântânele – Poiana Viezuri – Cascada Duruitoarea, și prezintă un grad mic de dificultate, iar ultimul, marcat cu cruce albastră, Durău – Pârâul Rupturilor – Cascada Duruitoarea, are grad mediu de dificultate. De la cascadă, pe traseul comun marcat cu cruce roșie și cruce albastră, se poate ajunge la Cabana Dochia, însă acesta reprezintă un traseu cu grad mare de dificultate și este interzis iarna.

Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai căutate obiective turistice din Parcul Național Ceahlău. Monumentele naturale sunt importante pentru conservarea naturii, deoarece sunt vizibile, pot fi ușor individualizate și pot genera impact emoțional care oferă un stimulent pentru protecția mai largă a biodiversității asociate, precum şi diverse oportunități pentru educaţia de mediu și culturală.

În apropierea cascadei, iubitorii de drumeții montane pot vizita Stațiunea Durău și mănăstirea cu același nume. De asemenea, Piatra Lăcrămată poate fi admirată și este accesibilă pe traseul spre Cabana Dochia. Acesta s-a bucurat cândva de o legendă pierdută în negura timpului și a fost adesea asemuită cu chipul unui om care plânge.

Documentare realizată de
Oana-Talida COZMA

Sursa: aventurainromania.ro, libertatea.ro