Cafeneaua culturală

Istoria artelor – Pictură: ION ANDREESCU (1850 – 1882), pictorul care a orientat definitiv arta românească

După ce în numerele anterioare i-am prezentat pe Nicolae Grigorescu și Ștefan Luchian ca fondatori ai picturii românești contemporane, acum completăm triada acestor mari maeștri cu pictorul Ion Andreescu, subliniind încă o dată importanța definitorie a influenței pe care aceștia au avut-o asupra dezvoltării și evoluției artei românești.

O biografie scurtă (moare răpus de tuberculoză la doar 32 ani) desfășurată sub semnul unei condiții modeste și a bolii, dublează însă o operă care, deși restrânsă cantitativ, este deosebit de matură și profundă.

Din toată creaţia lui Ion Andreescu, indiferent de temele abordate – de la peisaje cu păduri şi margini de sat, la portrete de țărănci sau naturi statice -, răzbate aceeași emoție a culorii, același aer grav și meditativ care demonstrează o fire spiritualizată și un artist de excepție. „Andreescu, pictorul care a orientat definitiv arta românească“, afirma criticul francez Jacques Lassaigne.

În vara anului 1880, la Barbizon, are loc întâlnirea legendară cu Nicolae Grigorescu. Ca un omagiu adus mai tânărului său coleg, Grigorescu îl pictează pe acesta în pădurea de la Fontainebleu, în costum de lucru. După această întâlnire, Grigorescu va spune : „Andreescu e cel mai mare artist pe care l-a avut ţara! Dacă ar fi trăit, ar fi devenit negreşit marele nostru artist naţional.“

Documentare realizată de
Radu-Cristian MACAVEI