Cafeneaua culturală

Turist prin Neamț – Pe drumul „BALTAGULUI“ – Valea Bistriței I

Turist prin Neamț – Pe drumul „BALTAGULUI“ – Valea Bistriței I

Vitoria Lipan pornește la drum în căutarea soțului după ce și-a pus în ordine existența: la mănăstirea Bistrița a cerut ajutor de la Sfânta Ana, iar la Piatra a încercat să ceară ajutor de la autoritățile vremii. Pe fiica ei, Minodora, a lăsat-o în grija sorei mamei sale de la „mănăstirea Varaticului“.

În prima zi de deplasare parcurge distanța de la Tarcău la Călugăreni, pe vechiul curs al Bistriței. Nu se poate să fi fost lipsit de frumusețe traseul de atunci, dar astăzi prezența lacului de acumulare Izvorul Muntelui face ca peisajele să fie mult mai complexe, mai dramatice. Acum, Bicazul are port, cu vapoare, căpitănie, hotel și terasă plutitoare, case de vacanță pe pontoane. Împreună cu barajul, constituie puncte de mare atractivitate turistică.

De la Bicaz până la Călugăreni, sau mai bine zis, până la viaductul de la Poiana Teiului, există două variante de drum de munte, situate printre cele mai frumoase din țară și, categoric, înzestrate cu cele mai frumoase vederi din județ.

 Până la barajul de la Bicaz, drumul este cam la fel, doar că apa Bistriței nu mai curge pe vechea albie, ci e trimisă la hidrocentrala de la Stejaru printr-o conductă ce traversează adâncul muntelui.

De la Bicaz, astăzi, călătorul are posibilitatea să aleagă între drumul axial care leagă satul Izvorul Muntelui de stațiunea turistică Durău și drumul care șerpuiește pe malul opus al lacului de acumulare. Ambele variante de traseu sunt străjuite de vederea maiestuoasă a Masivului Ceahlău.

Axialul are avantajul că scurtează distanța cu circa 45 de kilometri, este un drum modernizat recent, oferă condiții foarte bune de circulat și trece pe toată lungimea lui prin Parcul Național Ceahlău.

Intrarea pe axial se face prin poarta Parcului de lângă cabana Izvorul Muntelui. Pădurea cu farmecul ei se așterne la stânga și la dreapta. După câțiva kilometri, pe un drum lateral care se desprinde pe partea dreaptă, se poate ajunge la schitul Cerebuc. Curenții de aer de aici par a purta cele mai proaspete miresme de pădure, care freamătă și șuieră prin cetina brazilor ca în povești.

Drumul continuă pe axial spre Durău. Din când în când, deasupra arborilor apare câte un vârf din Ceahlău. Spre capătul drumului, pe partea dreaptă a acestuia, se deschide un punct de belvedere, cu perspectivă amplă asupra lacului Izvorul Muntelui până la viaduct, cu orizontul zimțat de vârfuri de munte.

Durăul este acum o stațiune turistică în expansiune, după o lungă perioadă de letargie. Aici se află cea mai importantă poartă de intrare pe Masivul Ceahlău, devenit mult mai frecventat după ce a fost montată moderna scară pe Vârful Toaca. La dezvoltarea turismului se poate să fi contribuit și faima căpătată în ultimii zeci de ani de umbra piramidală holografică pe care o lasă vârfurile Ceahlăului peste Valea Bistriței chiar în preajma hramului muntelui, de ziua Schimbării la Față, pe 6 august.

În Durău, de ceva vreme, un parc de distracții oferă atracții atât vara, cât și în sezonul pentru schi și săniuș. Mănăstirea Durău din stațiune ori Palatul Cnejilor din satul Ceahlău îmbogățesc punctele de interes.

În numărul următor al ediție noastre veți afla informații despre drumul Vitoriei Lipan de la Bicaz la Călugăreni, pe malul lacului.

 Autor articol/Foto: Mihael BALINT