Tradiții

Meșteșug popular – ELENA COSTINAȘ, între dragostea pentru icoană și împletiturile decorative

Elena Costinaș, între dragostea pentru icoană și împletiturile decorative

Anul 2023 o aduce în atenția cititorilor Revistei Coolt Neamț pe Elena Costinaș, meșter popular cu vechime, o îndrăgită colaboratoare a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț. O prezență constantă la târgurile și activitățile ce au în prim plan meșteșugul tradițional, protagonista noastră ne povestește despre dragostea pentru creație, tradiție și lucrul trainic, manual.

Născută la Piatra-Neamț și absolventă a Școlii Populare de Arte din orașul de sub poalele Pietricicăi, Elena Costinaș a descoperit tainele picturii alături de profesoara Maria Ructzuli, în perioada anilor ′80. Viața a purtat-o către județul Mureș, căsătorindu-se la Reghin. Și-a perfecționat tehnica de a picta icoane pe sticlă, participând cu deschidere în tabere de creație organizate de Centrul pentru Cultură Mureș. Dintre acestea amintim taberele de la Lăpușna, cu titlul „Icoana din fereastră“, cele de la Mănăstirea Sfântul Dimitrie din Sighișoara sau cea de la Mănăstirea Doamnei, intitulată „Crucea din fereastră“.

„În aceste tabere am trăit clipe de neuitat alături de oameni deosebiți. Am învățat foarte multe lucruri despre icoana pe sticlă și cea pe lemn. Mi-a fost drag ce am învățat și am continuat să lucrez și să fiu invitată cu expoziții personale la Reghin, la Târgu Mureș, Brașov, București sau alte zone din țară“, povestește doamna Elena.

Meșter iconar cu pasiune și dragoste pentru muncă, Elena Costinaș a început să împărtășească din talentul și dibăcia sa copiilor și tinerilor. În cadrul mai multor ateliere de pictat icoane pe sticlă, artista a insuflat pofta de lucru și atașamentul pentru credință și icoană cu diverse prilejuri. A susținut ateliere de creație iconografică în cadrul Clubului Tineretului de la Reghin, la Deda Bistra, la Băița în Mureș și la Piatra-Neamț.

Arta nodului pe baza căruia împletește decorațiuni diverse sau brățări a descoperit-o alături de o doamnă din Reghin, dar și din cărți sau din tutoriale online. Pasiunea de a învăța tot timpul lucruri noi o ține implicată în activitățile creative cu ajutorul celor două mâini dibace.

„Am sentimentul că munca noastră este apreciată din ce în ce mai puțin, din cauză că piața este invadată de tot felul de lucruri aduse din străinătate, la prețuri mult mai mici“, explică meștera.

Elena Costinaș este o prezență constantă la târgurile meșterilor populari de la Piatra-Neamț, Oradea, Pașcani sau de la Mureș, precum și la Festivalurile tradiționale de pe Valea Mureșului și de pe Valea Gurghiului.

Indiferent de activitățile pe care le realizează manual, din pasiune pentru meșteșugărit, Elena Costinaș mărturisește că icoana rămâne marea sa dragoste. Nimic din creația ei nu poate fi comparat cu dedicarea și chemarea pe care le simte pentru icoană. A început autodidact, la îndemnul părintelui Ioachim Bălan de la Mănăstirea Bistrița, cu icoana pe lemn, descoperind apoi tainele icoanei pe sticlă.

Pictează cu dragoste toți sfinții, însă Fecioara Maria, Iisus și Sfânta Filoftea se află printre personajele preferate pe care le relevă cu evlavie.  

Icoana pe sticlă nu este doar acel izvor de spiritualitate, este și multă cunoaștere și pricepere. Fiecare icoană are canonul ei, multă muncă, iar la final ai acea împlinire lăuntrică împletită cu rugăciunea care se transformă în bucurie nemărginită“, spune Elena Costinaș.

Talentul și priceperea meșterului Elena Costinaș au fost răsplătite de-a lungul timpului prin acordarea unor diplome de excelență la târgurile și festivalurile de meșteșug tradițional de la Reghin și de la Mureș. De asemenea, artista a primit premiul pentru creație în arta populară la Festivalul „Lada cu Zestre“ de la Piatra-Neamț, în 2019, o recunoaștere ce i-a adus mare satisfacție creatoarei.   

 Autor articol:  Oana-Talida COZMA