Tradiții

AMALIA DUMITRAȘCU, maestra croșetului de la Neamț

ARTIZANI DE COLECȚIE

După ce am bătut județul în lung și în lat și v-am prezentat mare parte dintre meșterii populari ai Neamțului, începem anul deschizând o nouă serie de articole, dedicate de această dată artizanilor.

Pe Amalia Dumitrașcu, invitata noastră din această ediție, am cunoscut-o la un mic târg cu produse hand made, organizat chiar de ea, pe malul Lacului Bâtca Doamnei, lângă Piatra-Neamț. De profesie jurist, a studiat Facultatea de Drept și deține un master în Dreptul Afacerilor. Cu toate acestea, timp de 15 ani a lucrat în vânzări și marketing. Atrasă de artă și frumos dintotdeauna, și-a descoperit dragostea pentru lucrul manual chiar în timpul pandemiei. Croșetatul, împletitul, pictatul, colajul, modelajul sârmei de cupru sau aranjamentele florale se află printre abilității invitatei noastre la „Artizani de colecție“.

,,Cred că lucrul manual este mai mult decât o pasiune, este un fel de a fi. Simți în tine spiritul creativ, ai o îndemânare aparte, vezi culorile și formele și încerci să găsești moduri de a le împărtăși și celorlalți. Personal, sunt autodidact“, explică Amalia Dumitrașcu.

Arta croșetului îi aduce satisfacții

Odată cu pandemia de coronavirus a luat naștere și proiectul de suflet al Amaliei, sub denumirea „Ama te“.  Lucrând în domeniul hotelier, creatoarea s-a văzut brusc în șomaj tehnic, forțat. Lucrul acesta nu a demoralizat-o pentru că, a avut timp de documentare și creație. Așa a început să-și descopere noile îndemânări artistice. Creațiile ei au fost expuse pentru prima dată la un festival medieval la Târgu-Neamț.

Din varietatea de activități creative pe care le practică cu drag și dedicare pentru lucrul manual, arta croșetului este cea care îi aduce cea mai mare satisfacție.

,,Cel mai mult îmi place partea de croșetat, în special covoarele. Durează mai mult până ai satisfacția muncii tale, dar când vezi că de la un ochi de ață ajungi la 3 metri de covor, e fantastic sentimentul“, povestește creatoarea.

Dintre creațiile ce îi poartă semnătura, cerceii se numără printre produsele cele mai bine vândute și mai apreciate. Acest lucru se datorează expunerii foarte bune de care beneficiază la târguri și evenimente, dar și pentru prețul lor accesibil.

,,Cred că mereu au existat oameni care iubesc deosebitul și unicatul. Munca artizanilor este apreciată și cred că mereu va fi. Sunt de puțin timp în lumea aceasta a hand made, dar asta am simțit la toate evenimentele la care am participat. Am văzut de multe ori situații în care produsele, poate, nu sunt valorizate corespunzător, dar respectul față de lucrul manual există“, mai spune Amalia.

Comunitatea artizanilor de la Neamț

Din pasiune pentru tot ce înseamnă frumos și creație autentică, Amalia și-a dorit să reunească artizanii nemțeni într-o comunitate care să le faciliteze promovarea.

,,Încerc mereu să măresc comunitatea artizanilor nemțeni și cel mai mult îmi place să le facilitez prieteniile între ei. Sunt mulțumită când văd că există mai multă comunicare și chiar colaborări între colegi“,mai spune Amalia.

Și-a propus ca în viitor, poate chiar începând cu acest an 2022, artizanii nemțeni să participe la târguri stradale, săptămânale, de weekend. Artista crede că acest tip de activități pot fi un plus pentru comunitatea noastră, dar și un sprijin real pentru artizanii locali.

Întrebată ce va lucra în perioada următoare și ce-și propune privind expansiunea ei creativă, Amalia ne-a mărturisit: ,,Nu îmi propun nimic și nu preiau comenzi. Sunt doar idei de moment și încerc să le redau. Poate sună puțin ciudat, dar fiecare produs este o emoție și un sentiment“.

Creația  prinde viață, contur și transmite emoții atunci când este realizată cu suflet. Acesta este mesajul transmis cu iubire de cei care au ales calea artizanatului și a lucrului făcut cu pasiune pentru frumos și unicitate.

Autor articol: Oana-Talida COZMA