Tradiții

Artizani de colecție – ANCA-LUCREȚIA ROIBU și rețetele cosmetice de la străbunica

ANCA-LUCREȚIA ROIBU și rețele cosmetice de la străbunica

Rubrica Artizanii de colecție ai Neamțului v-o dezvăluie în luna mai pe Anca-Lucreția Roibu, pentru prieteni – Ketza, nume care, astăzi, se regăsește și pe brandul său de cosmetice.   

Născută la Piatra-Neamț, inginer chimist la bază, Anca și-a descoperit pasiunea pentru cosmetice în anul 2014, din nevoia de a-și ajuta propriii copii să se vindece de dermatită atopică. ,,Inițial am cumpărat medicamente, apoi, pe măsură ce m-am informat cu privire la conținutul și efectul acestora pe termen lung, am decis să folosesc produse naturale, pe care în primă fază le-am cumpărat de la o doamnă din Iași. Am achiziționat de câteva ori ulei pentru bebeluși și săpunuri naturale, m-am «îndrăgostit» de ele, și în timp, și de efectele pe care am observat că le au asupra pielii. Mi-am adus aminte de străbunica mea Aristița, despre care mama îmi povestise de multe ori că era un antreprenor al vremurilor sale, că printre altele ea făcea și săpunuri și creme pentru doamne și că undeva în casă exista un caiet cu câteva rețete”, povestește invitata noastră.  

A continuat conștiincios studiul, citind despre săpun, plante sau despre macerate. Au fost începutul și imboldul de a încerca să le producă singură. ,,Mi-am cumpărat singurul ghid despre obținerea săpunului care exista în România la acea vreme (anul 2014), scris de un autor român, doamna inginer Daniela Paraschiv, pe care l-am studiat din scoarță în scoarță, apoi mi-am cumpărat cele necesare și am făcut primul meu săpun. A fost o reușită, deși îl tăiasem ca pe triunghiurile de brânză topită”, își amintește Anca.

A început cu fabricarea săpunului și nenumărate calcule și rețete, documentări asidue despre ingrediente și plante medicinale. Astăzi, printre produsele pe care le produce se numără atât săpunuri solide sau lichide, cât și cosmetice naturale, creme/produse pe bază de apă, de ulei (anhidre) sau mixte (emulsii). Toate sunt obținute exclusiv manual și ambalate majoritar în recipiente/materiale prietenoase cu mediul, reutilizabile sau reciclabile, din sticlă, hârtie, carton sau lemn reciclat. Oferta de produse Ketza conține și săpunuri solide pentru bebeluși sau pentru persoane cu piele sensibilă, săpunuri pentru toate tipurile de piele, săpunuri de lux cu lapte de capră sau produse apicole, săpunuri exfoliante, săpunuri lichide pentru mâini/ten/corp, dar și creme pentru ten, corp și mâini/picioare, unguente cu macerate din plante, balsamuri de buze, uleiuri de corp, produse pentru baie, cum sunt celebrele bombe efervescente sau produse pentru păr.

„Am testat multe rețete și combinații și am încercat să aduc în actualitate mici «secrete» de-ale Aristiței, străbunica mea, adaptând rețete vechi la vremuri noi. Cum ar fi săpunul cu borș, cu tărâțe, cu mălai, cu smântână sau jântuit. Toate așteaptă acum să fie produse. După un timp a apărut și prima cremă, un unt de corp cu aroma de roiniță, apoi am configurat o cremă-emulsie pentru ten, am studiat despre ingrediente cosmetice potrivite fiecărui tip de ten, sinergii și efecte, despre cum personalizăm un produs încât el să aibă o destinație clară și astfel am dezvoltat și latura de cosmetice”, mai spune artizana.

Pentru a-și realiza visul și pentru ca acesta să devină realitate, s-a orientat către fonduri europene. Astfel, în anul 2021 a obținut finanțare prin proiectul ,,Social Entrepreneurs Network” și a înființat propriul atelier de producție. Și-a scris singură planul de afacere și s-a ocupat sârguincios de implementarea proiectului, creând un concept de firmă socială, care își propune să ofere persoanelor defavorizate și societății atât produse cosmetice, cât și informații despre produsele naturale. Afacerea Ancăi promovează sănătatea, naturalul și grija pentru mediul înconjurător. Nu întâmplător, firma sa are un acord de donație de produse cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț.

Produsele cosmetice pe care le realizează sunt speciale pentru că sunt naturale, realizate cu suflet, din ingrediente vegetale, cum sunt plantele proaspete sau uscate, extracte, ingrediente de origine vegetală, cât și ingrediente de origine animală din lapte, iaurt, smântână, untură proaspătă de porc, vită sau rață.

,,Deși sunt apreciate produse din toate categoriile pe care le facem, pot spune că cele mai  căutate sunt săpunurile de toate felurile, frișca de corp și cremele pentru corp și ten. Preferințele clienților legate de un anumit produs variază mult și în funcție de sezon – de exemplu iarna, foarte căutat este balsamul de buze”, adaugă antreprenoarea.

Din dragostea cu care își prepară cosmeticele, Anca împărtășește cu sufletul deschis celor pasionați de acest domeniu, în cadrul unor workshop-uri și ateliere de conștientizare în diverse locații. „Anul acesta, de exemplu, am organizat în cadrul proiectului «Săptămâna verde», ateliere de conștientizare în două școli din oraș, pentru clasele primare, unde copii s-au jucat cu plastilină din săpun, un concept propriu, dar au și învățat despre importanța reciclării uleiurilor sau noțiuni de bază despre obținerea săpunurilor. Urmează să dezvoltăm un program destinat elevilor și liceenilor”, completează inițiatoarea proiectului Ketza.  

Pentru că orientarea spre produse naturale, fie ele și cosmetice, este o certitudine și o realitate în rândul consumatorilor, cei care sunt tentați să încerce cosmeticele naturale realizate de Anca-Lucreția Roibu, o găsesc cu o căutare în online cu @aristitacosmeticale sau pe site-ul propriu, care este în lucru, www.Ketza.ro. De asemenea, parte din produse pot fi achiziționate și în Piatra-Neamț, de la magazinul AER, singurul de tip zero-waste din oraș.

Și ca orice artizan și antreprenor care dorește să se dezvolte, Anca este în căutare de noi proiecte și produse care să satisfacă gusturile celor mai pretențioși consumatori. Lucrează intens pentru noi cosmetice destinate părului și tenului, toate naturale și de calitate înaltă.

,,Cel mai important proiect în momentul acesta este proiectul «școală on-line», adică derularea unor cursuri de preparare organizate on-line. Este un proiect amplu, care necesită timp, implicare și multe resurse, dar care va fi benefic pentru toți cei care își doresc să învețe tainele acestei ocupații acasă, fără a se mai deplasa într-un loc anume și fără a avea cheltuieli legate de transport sau cazare”, mai mărturisește pietreanca.

Dacă v-am inspirat și de această dată și am adus în lumina tiparului o nouă personalitate complexă, ce își dedică timpul cu dibăcie, creativitate și muncă inspirată, vă lăsăm să decideți singuri. Noi ne rezervăm dreptul de a crea contexte ca astfel de oameni să fie expuși în colecția rară de oameni vrednici, a artizanilor ce ne reprezintă județul.  

Autor articol:  Oana-Talida COZMA