Tradiții

Artizani de colecție – ALINA SAMSON, creatoarea „minunilor“ din lavandă de Ruseni

ARTIZANI DE COLECȚIE - Alina Samson, creatoarea „minunilor“ din lavandă de Ruseni

Spui lavandă și deja imaginația aduce pe retină imagini superbe în lanuri violacee de lavandă, la apus de soare, lanuri ce abundă în miresme unice și zumzăit de albine.

Culturile de lavandă au luat amploare în ultimii ani în România, devenind, acolo unde există implicare, pasiune și inițiativă, adevărate branduri locale.

Alina Samson este unul dintre acei oameni care datorită dragostei pentru lavandă, a dibăciei și creativității sale, a reușit să diversifice oferta de produse care au la bază miraculoasa plantă. Născută în ținutul Neamțului, crescută la Ruseni, în comuna Borlești, protagonista noastră a descoperit beneficiile lavandei în urmă cu câțiva ani, când la recomandarea unor cunoscuți a început să folosească planta pentru a trata o problemă de sănătate. 

„Treptat am descoperit multiplele beneficii și am realizat cât de mult mă atrage această minunată plantă. Lavanda a fost și este în perfectă armonie cu viața simplă și tihnită la care visam, atât eu cât și soțul, chiar dacă volumul de muncă este foarte ridicat. De aceea, prin 2015 a încolțit ideea de a investi în propria noastră cultură, lucru pe care l-am pus în practică în următorul an“, povestește invitata noastră.  

Din „Lavanda de Ruseni“ sunt realizate uleiurile esențiale, apă florală, săculeții și pernuțele cu flori de lavandă, săpunul, balsamul de buze și nu în ultimul rând, siropul de lavandă. Treptat, însă, oferta a devenit și mai atractivă. Noi produse ce promovează lavanda au fost prezentate clienților care iubesc produsele naturale, realizate cu pasiune și atenție pentru calitate. Aranjamente decorative sau florale, lumânări parfumate, sare de baie cu lavandă, lumânări de botez ornate cu celebra plantă, coșuri cu produse în tematică sau creme hidratante pentru față se numără printre multitudinea de propuneri ale Alinei Samson.

„Proiectul nostru a prins contur, dezvoltându-se de-a lungul anilor datorită muncii și implicării noastre, dar și datorită perseverenței și a dorinței de a aduce mulțumire și sănătate celor care ne folosesc produsele“, a mai spus Alina Samson.

Proiectul inițiat de Alina Samson a devenit unul de familie, soțul fiindu-i alături în toate inițiativele și în munca de zi cu zi. Pornind de pe plantația de lavandă și până la produsul finit, care ajunge să fie comercializat cu succes în târgurile de profil din țară, munca este una susținută, bazată pe promovarea creațiilor realizate artizanal.

,,După cum ne spun și specialiștii, cea mai mare și mai subtilă putere a lavandei este cea de curățare a minții, pentru că ea spală, purifică și limpezește. Însă beneficiile sale sunt numeroase. Aș vrea să amintesc doar câteva dintre problemele de sănătate pe care lavanda le poate ameliora: migrene, nevralgii, insomnii, stări de nervozitate și de anxietate, depresii, palpitații și hipertensiune, reumatisme, astmul bronșic, bronșita, suferințele bilei, ale ficatului și ale splinei (aici amintesc ceaiul de lavandă), suferințele rinichilor, acnee și cuperoză (ideala este apa de lavandă)“, completează Alina Samson.

Produsele din lavandă sunt la mare căutare atât pentru beneficiile aduse de plantă pentru stările emoționale sau fizice, cât și pentru că se pot transforma în cadouri rafinate pentru iubitorii de cosmetice sau suveniruri naturale. Uleiul de lavandă rămâne produsul de top pentru cei care apreciază miraculoasa plantă.

Prezentă la târgurile de specialitate din județ sau din țară, Alina Samson a reușit să-și clădească un brand printre producătorii de gen. Astfel, „Lavanda de Ruseni“ a ajuns să bucure suflete, minți și trupuri atât acasă, cât și peste mări și țări. Oferta lărgită aduce în fața clienților diverse sugestii de pachete cu daruri cosmetice sau florale, pentru uz propriu sau pentru cei dragi.

„Produsele noastre le puteți găsi atât în atelierul nostru de acasă, la Ruseni, cât și la târgurile organizate peste an. Toată oferta noastră este realizată manual și de aceea producția este una limitată, în deplină armonie cu natura“, concluzionează artizana. Lavanda semnifică forța impresionantă care reușește întotdeauna să își păstreze calitățile terapeutice. Culoarea mov reprezintă simbolul regalității, fiind apreciată în mod deosebit de femei. Inspiră delicatețe, dar în același timp și putere. În limbajul florilor, lavanda sau levănțica înseamnă „răspunde-mi“ și este considerată un simbol al tandreții. Asociată cu planeta Mercur și Aerul, lavanda a fost utilizată de mii de ani în medicina populară și în magie, graţie efectelor sale calmante şi sedative.

Autor articol:  Oana-Talida COZMA

Inside „Carmen Saeculare“ - Zigzag printre evenimentele culturale ale lunii mai