Tradiții

Leacuri pentru sănătate – Intestinul, al doilea creier

LEACURI PENTRU SĂNĂTATE Intestinul, al doilea creier

Conform descoperirilor recente, care au atras mult atenția, se pare că 90% din serotonina din corp este produsă în intestin. Specialiștii spun că nivelul acestei serotonine periferice nu ar avea legătură numai cu depresia, ci și cu alte afecțiuni, de la sindromul colonului iritabil la osteoporoză.

Cercetătorii de la California Institute of Technology (Caltech) au arătat că flora intestinală ne poate afecta comportamentul și emoțiile, prin impactul pe care îl are asupra nivelului neurotransmițătorilor, printre care și serotonina pe care o produce intestinul. Pe baza acestor studii, mulți dintre cercetători au început să numească intestinul drept „al doilea creier“.

Astfel, numeroase studii arată că această masă de țesut neuronal, plin de neurotransmițători, care este intestinul, joacă un rol mult mai important decât simpla gestionare a proceselor digestive. Acest sistem nervos aflat în intestin determină parțial, în conjuncție cu creierul, starea noastră mentală și emoțională, precum și apariția unor afecțiuni variate – dureri abdominale, crampe, balonare, gaze, diaree sau constipaţie, mucus în scaun, dar şi depresie, stări de nervozitate sau anxietate.

Serotonina este un neurotransmițător cu rol cheie în controlul emoțiilor și comportamentelor. Un dezechilibru în nivelul acesteia poate contribui la apariția depresiei, conform opiniei general împărtășite în rândul cercetătorilor din domeniu.

AFECŢIUNI: Aciditate duodenală, ficat mărit, fiere îngroşată, splină mărită, colon iritat, hemoroizi, fisură anală, ciocuri pe coloană, oboseala ochilor, nevralgie, sinuzită, dureri de cap cu insomnii, muşchi blocaţi, reumatism lombar şi cervical, răceală cronică netratată cu vasele de sânge îngroşate, chisturi pe rinichi.

TINCTURI: Cătină, aloe, afin, sunătoare, coada calului, brustur, gălbenele, anghinare, păpădie, cimbrişor, enupăr, salvie, rozmarin, trei fraţi pătaţi, silur. Se amestecă toate într-un recipient de sticlă. Se iau 2 linguri pe zi, dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de masă (tratament 3 luni).

CEAI: Ceai gastric, ceai renal, cimbrişor, cicoare, siminoc, mur, creţişoară, turiţă, gălbenele
Se fierb 9 litri apă, se face infuzie cu 9 linguriţe plante (amestecate) – 15 minute. Se beau 2 litri pe zi, timp de 3 luni, cât durează tratamentul.

GEL DE ALOE: 2 linguri pe zi, timp de 3 luni.

CAPSULE: Năprasnic, gălbenele, coada calului, anghinare, spirulină, care se iau câte una din fiecare, zilnic, timp de 3 luni.

PREPARAT: 1 kg. miere, 100 gr. polen, 500 gr. lămâie, 300 gr. morcov, 200 gr. ţelină (rădăcină), 200 gr. pătrunjel (rădăcină), 100 gr. ridiche neagră.
Se toacă prin mixer, se lasă 6 zile la macerat, se iau de 3 ori pe zi câte 2 linguri, timp de 3 luni.

Să vă fie de leac!

Documentare realizată de
Daniela BÎNDILĂ

„Reţete pentru viaţă – tratamente naturiste“ – autor Tudoriţa Profir,
Editura Capriccio, Piatra-Neamţ, 2011.

Inside „Carmen Saeculare“ - Zigzag printre evenimentele culturale ale lunii mai