Tradiții

Legende populare – Ielele sau Rusaliile

Ielele sau Rusaliile

Ielele sunt reprezentări mitice feminine care apar noaptea, înainte de cântatul cocoșilor, între Paște și Rusalii. Acestea poartă o bogată sinonimie zonală: Cele Sfinte, Dânsele, Fetele Câmpului, Frumoasele, Rusaliile, Zânele ș.a. Sunt spirite rebele ale morților care, după ce au părăsit mormintele la Joimari și au petrecut Paștele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în lăcașurile lor subpământene. Spre deosebire de strigoii care apar și provoacă necazuri oamenilor în timpul friguros al anului, Ielele populează peisajul mitic românesc numai pe timpul verii.

Acestea au o înfățișare antropomorfă: fecioare îmbrăcate în alb care apar în număr fără soț, mai rar în număr cu soț. Locuința lor s-ar afla prin codrii neatinși de picior de om, prin văzduh, pe câmpii, pe ape, pe mări. Pot fi văzute pe timp de noapte, plutind prin aer, pe la fântâni, prin pomi. Umblă însoțite de lăutari, sună din clopoței, bat din tobe și trâmbițe, joacă, beau, petrec și cântă în cor.

În caz că sunt văzute sau auzite de cineva, persoana respectivă nu trebuie să se miște sau să le vorbească. Ielele pedepsesc de obicei oamenii făcători de rele, pe cei care nu le respectă zilele, dorm noaptea sub cerul liber.

Documentare realizată de
Marian-Robert FOTEA

Documentare: „Calendarul țăranului român“, Ion GHINOIU

Inside „Carmen Saeculare“ - Zigzag printre evenimentele culturale ale lunii mai