Tradiții

Artizani de colecție – ELA IACOB redă, prin accesorii, din frumusețile naturii

Din seria artizanilor de colecție pe care-i apreciem, v-o prezentăm în acest număr pe Ela Iacob, cea care dă viață unor accesorii absolut senzaționale, lucrate cu migală și măiestrie din mărgeluțe minuscule, multicolore. Pietreanca este licențiată în cadrul Facultății de Științe Economice ,,Ștefan cel Mare” Suceava, însă a descoperit lucrul mâinilor dibace de mic copil, de pe vremea când era la mama sa acasă.

Din seria artizanilor de colecție pe care-i apreciem, v-o prezentăm în acest număr pe Ela Iacob, cea care dă viață unor accesorii absolut senzaționale, lucrate cu migală și măiestrie din mărgeluțe minuscule, multicolore. Pietreanca este licențiată în cadrul Facultății de Științe Economice ,,Ștefan cel Mare” Suceava, însă a descoperit lucrul mâinilor dibace de mic copil, de pe vremea când era la mama sa acasă.

,,Pasiunea a venit la scurt timp după ce mi-am însușit toate informațiile legate de această artă și am realizat că pot inventa modele și lucruri după bunul plac”

ELA IACOB

Lucrează constant de 22 ani, încă din perioada primului concediu de maternitate. Totul a început cu realizarea de obiecte tip craft, sau, mai concret, invitații pentru evenimente, felicitări, cutii decorative, rame foto și materiale didactice. Mai apoi au apărut și accesoriile vestimentare. Inspirată de tot ce o înconjoară, în special de natură, florile reprezintă pentru Ela Iacob elementul central al accesoriilor care îi portă amprenta. Creațiile sale prind contur în funcție de comenzi, dar și de muza pe care o are, ceea ce îi hrănește sufletul cu frumos.

,,Lucrez în funcție de anotimp și de cerere în principiu, însă, ca să fiu împlinită, lucrez și în funcție de ce-mi cere sufletul”, povestește artizana.

Pentru realizarea accesoriilor precum broșe, cercei, coliere, brățări, diademe sau mărțișoare, Ela utilizează textile, mărgele semiprețioase, cristale sau metale. Pentru crafturi folosește hârtie, carton, lemn sau pictatul clasic cu diverse instrumente ajutătoare, cusut, grafică și decupaj. Inspirată de frumos, artizana realizează și tablouri în care florile sunt redate cu măiestrie și recunoștință pentru frumusețea lor. Tablourile sale aduc în lumină fel și fel de flori viu colorate, onorând fiecare anotimp cu specificul lui.   

Succes la doamnele și domnișoarele iubitoare de frumos au broșele cu insecte, cusute din celebrele mărgeluțe miyuki. Minunățiile colorate dau efect și eleganță ținutelor vestimentare și oferă un plus de charm acelor posesoare care doresc să iasă din anonimat.   

Pentru realizarea acestor accesorii, etapele de lucru nu sunt dintre cele mai ușoare.

,,În primul rând trebuie să analizez partea exterioară a insectei, pentru a-mi face necesarul de materiale. Urmează trasarea liniilor, apoi realizarea broșei, care cere timp în funcție de complexitate – o zi, două, trei… De regulă, cea mai dificilă este proiectarea”, ne destăinuie Ela Iacob, din culisele lucrului de mână.

Partea cea mai frumoasă în realizarea broșelor este atunci când accesoriul prinde contur, dar și când este apreciat, achiziționat și purtat cu mândrie de cele care aleg să-i devină cliente.

Cititoarele noastre care au fost inspirate de lucrările concepute cu dibăcie de Ela Iacob sunt direcționate în online, pe facebook, acolo unde mare parte din creațiile artizanei sunt prezentate pe pagina Avangardă Atelier.

Pietreanca și-a mai prezentat lucrările la târgurile de meșteșugari și artizani din Piatra-Neamț, acolo unde s-a bucurat de succes și adresabilitate din partea domnițelor pasionate de frumusețile ce poartă semnătura ,,avangarda”.

Ela Iacob este încă o dovadă a faptului că la Neamț lucrul manual realizat cu talent, minuțiozitate și dedicare aduce satisfacții. Ela ne-a adus o bucurie, aceea de a descoperi noi și noi talente care dobândesc apreciere și căutare prin munca depusă. Arta este fără nicio îndoială un izvor necontenit de inspirație, așa cum, la rândul ei, natura este muza supremă în creațiile protagonistei pe care am ales să o prezentăm între aceste pagini.

Precum insectele pe care le reproduce cu atâta pricepere, grație și perseverență, sperăm ca și Ela Iacob să-și deschidă aripile spre succes și realizări spectaculare!

Autor articol:  Oana-Talida COZMA