Tradiții

Artizani de colecție – PAULA TURNEA și unicitatea bijuteriilor lucrate manual

Paula Turnea

Paula Turnea este tânăra de 31 de ani, din Piatra-Neamț, care este invitata rubricii Artizani de Colecție, în luna august. Este absolventă a Liceului de Artă „Victor Brauner“ și a Facultății de Litere, o prezență agreabilă, talentată și pasionată de tot ce ține de frumos și artă. Protagonista noastră realizează bijuterii inedite, care „condimentează“ ținutele doamnelor și domnișoarelor. Creațiile sale sunt inspirate din natură, de aceea marea lor majoritate prezintă elemente florale.

Atrasă de lucrul hand-made încă din copilărie, a cuprins-o dragostea pentru bijuterit în 2016, însă proiectul a rămas la nivel de hobby mult timp. La început realiza accesorii pentru păr pentru mirese, majoritatea fiindu-i prietene. Din 2019 a început să creeze accesorii care să poată fi purtate oricând, cu orice ocazie. Acesta a fost momentul în care a început să realizeze modele de bijuterii potrivite pentru a fi expuse zi de zi. „Îmi doream să experimentez cu design-ul de bijuterii de multă vreme, dar abia în timpul pandemiei am avut curajul să încerc să creez astfel de accesorii. Sunt autodidactă, dar m-a ajutat faptul că am fost la un liceu de artă și că mai toată viața am desenat, am pictat, am avut pornirea de a crea, de a da frâu liber imaginației și de a experimenta cu diferite tehnici“, a explicat Paula Turnea.

Creațiile tinerei sunt realizate din materiale textile. Până la produsul finit, bijuteriile trec prin diverse etape și procese de transformare, de la tăiere, ardere, modelare, pentru ca mai apoi să fie pictate manual și la final asamblate.

„De foarte puțin timp am început să creez și bijuterii din lut, iar pentru acestea, procedura implică modelare, uscare, șlefuire, pictură manuală și aplicarea straturilor de protecție“, mai spune artizana.

Fascinată de lună, de frumusețea, eleganța și misterul ei, a denumit proiectul său dedicat bijuteriilor hand-made, „LaLuna“. Paula povestește că „luna este numai una, este unică și mi-ar plăcea ca fiecare purtătoare de bijuterii «LaLuna» să se simtă astfel, unică și specială“.

Unicitatea creațiilor „LaLuna“ este dată de modelele originale, realizate la comandă, în funcție de preferințele clientelor sale. „Fiecare artizan are modul lui de a vedea lumea și implicit de a crea. Cel care poartă ceva lucrat manual primește o întreagă experiență. Sentimentul este că acei oameni primesc odată cu produsul în sine și o părticică din pasiunea și implicarea artizanului în procesul de creație“, adaugă Paula.

Bijuteriile „LaLuna“ sunt confecționate din materiale reciclabile, cum ar fi materiale textile rămase de la croitul rochiilor, resturi de placaj din lemn, bucăți de piele, chiar și plante uscate sau criogenate și recipiente din plastic.

Minunățiile create de talentata Paula Turnea le găsiți online, pe platformele de socializare Facebook si Instagram, iar cei din Piatra-Neamt le pot achiziționa și de la magazinul AER.

Creativă, curioasă și sociabilă, Paula Turnea este un nume care, ușor și sigur, își face loc printre artizanii inventivi din Neamț. Piața produselor hand-made este una în dezvoltare, care prinde contur de la an la an, și se adresează celor aflați în căutarea de autenticitate, culoare și produse cu totul aparte, care conferă note de eleganță și rafinament.

Închid cu bucuria de a vă fi dezvăluit încă un om frumos și inventiv, de pe meleaguri nemțene, aflat în căutare să descopere parte din minunatele taine ale lucrului manual, cu produse reutilizabile. Paula Turnea este exemplul nostru de artizan creativ și inspirat, tânăr și cu avânt în zborul său spre succes. 

 Autor articol:  Oana-Talida COZMA