Așa cum bine știți, revista Coolt Neamț dezvăluie în paginile sale oameni înzestrați creativ, cu puternice abilități artistice. De la meșteșugul popular tradițional și oameni ai satului nemțean, am deschis o nouă serie de articole, de această dată orientate către artizanii din zonă.
Raluca Irimescu este una dintre prezențele artistice care urmează a fi descoperite prin intermediul rubricii Artizani de colecție. Născută la Piatra-Neamț, deși nu a urmat studii de specialitate, și-a descoperit pasiunea pentru artă încă din copilărie, la vârsta de 5 ani. Apoi, în adolescență, i-a stârnit entuziasmul și designul vestimentar, creionând crochiuri.
După 20 de stat Italia, unde a muncit în domenii diverse birocratice, a revenit în țară, urmărind o reîntoarcere către chemarea sa artistică. Inspirată de o artistă australiancă renumită pentru că pictează mandale în puncte, Raluca a devenit autodidact.
„Tehnica principală pe care o abordez în pictură este tehnica punctului, denumită și pointilism”, explică artizana.
A urmărit un tutorial și ghidată de spiritul său artistic a dat frâu liber creativității. „Pur și simplu am folosit potențialul și l-am aplicat pentru a-mi calma mintea și sufletul și a mă reconecta cu partea mistică a ființei”, povestește Raluca.
Pictează cu deschidere mandale, diverse modele geometrice pe care se aplică frecvent tehnica punctului. Mandala reprezintă o configurație geometrică de simboluri. Centrul mandalei este văzut și ca sursă supremă. Mandala este realizată din forme geometrice variate, utilizându-se culori ce au semnificații diferite, iar în final dezvăluie o poveste. În diferite tradiții, mandalele sunt folosite pentru relaxarea privitorului, motiv pentru care sunt promovate în terapiile prin artă. Tot o formă de relaxare poate fi considerată și de artistul creator, care reușește o deconectare de la problemele și presiunile cotidiene.
„Nu se lucrează greu, însă necesită o mare concentrare și răbdare, apoi totul devine joc”, spune Raluca Irimescu. Ea a descoperit pointilismul în anul 2017. A început să lucreze din imaginație, utilizând pensonul în detrimentul altor unelte speciale cu ajutorul cărora pot fi realizate punctele perfecte.
În tehnica punctului, Raluca dă viață pietrelor de râu pe care le culege din apropierea casei sale, le curăță și le șlefuiește, pentru a le lucra cu pricepere și talent. De asemenea, a realizat rame de tablouri, tablouri pe pânză, forme decorative pe lemn, cercei, pandantive și chiar a pictat pe mobilă. Mandala a pus-o artistic chiar și pe pereți, însă în alte tehnici decât pointilismul.
„Partea de plecare în ceea ce fac este inspirația și focul creativ care se aprinde într-o anumită direcție”, completează artizana.
Atât pentru copii, cât și pentru adulți, Raluca Irimescu a fost îndrumător în cadrul unor ateliere ce au avut punct central mandala. Vara anului trecut i-a adus oportunitatea de a împărtăși din cunoștințele sale celor pasionați de acest stil de artă decorativă.
A fost prezentă la două evenimente caritabile și și-a expus creațiile în cadrul proiectului Marea Mișcare.
„Lucrările mele se adresează celor ce vor să iasă din anumite tipare învechite și să regăsească în multitudinea formelor și culorilor expresia multidimensională a creației”, mai spune ea.
Lucrările vesele și pline de optimism ale Ralucăi pot fi admirate sau achiziționate după un scurt popas pe pagina sa de facebook Pictura piatra de rau sau abordând-o direct, la evenimentele la care este prezentă. Cert este că ale sale creații transmit și trezesc mesaje diferite, în funcție de lumea interioară a fiecăruia.
Spirit blând și luminos, inspirată de frumos și iubire, Raluca Irimescu este dovada unui om creativ și talentat, fiind parte dintre artizanii noștri de colecție, artizanii Neamțului.
„Creația este viată, este scânteia divină din fiecare”, concluzionează artista.
Autor articol: Oana-Talida COZMA