Inside CARMEN SAECULARE

CELE MAI FRUMOASE EVENIMENTE DEDICATE IUBIRII

S-a creat deja o tradiție ca an de an, în luna februarie, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, prin implicarea Ansamblului Folcloric „Floricică de la Munte“, să aducă în fața publicului nemțean momente artistice dedicate sărbătorii tradiționale de Dragobete.

Numele de Dragobete este asociat de etnologi cu un personaj din mitologia populară românească, fiind un zeu tânăr al Panteonului autohton, patron al dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești. Acesta mai era asociat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, dar și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă.

Una dintre legende îl prezintă pe Dragobete drept fiu al Babei Dochia și cumnat cu eroul vegetațional Lăzărică. Romulus Vulcănescu îl descrie în „Mitologia română“ ca o „făptură mitică“, fiind „tânăr, voinic, frumos și bun“. Dragobetele mai poate fi întâlnit și sub denumirea de „Dragomir“, cunoscut ca un cioban care o însoțește pe Baba Dochia în călătoriile prin munți, dar reprezintă și o figură pozitivă, simbol al primăverii, iar de ziua lui se sărbătorea înnoirea firii și se pregătea natura de primăvară.

Dragobetele mai are și alte nume, precum „Cap de primăvară“, „Cap de vară“, „Sânt Ion de primăvară“, „Logodnicul pasărilor“, „Dragomiru-Florea“ sau „Granguru’“.

Dragobetele tradițional se sărbătorește pe 24 februarie. Plecând de la legendele și credințele menționate și de la multe altele, Ansamblul Folcloric ,,Floricică de la Munte“, sub minuțioasa coordonare a Dediliei Popovici, a prezentat, anual, spectacole inedite de muzică, dans și versuri populare, sub titulatura „Dragobetele, sărută fetele!“.

Proiectul a cuprins de-a lungul timpului manifestări variate, de la scenete de teatru, muzică populară, precum şi momente interactive cu publicul nemțean, cu scopul de a promova simbolul tradițional românesc al dragostei. Acestea au avut la bază Legenda Babei Dochia și a fiului ei, Dragobetele.

Căutând în arhiva noastră, am identificat unul dintre cele mai speciale momente dedicate dragostei la români, pregătit de Ansamblul ,,Floricică de la Munte“. Acesta fost organizat la Căminul Cultural Bicazu Ardelean, acolo unde a fost prezentat filmul documentar despre Dragobete, realizat în regim propriu, dar și un spectacol tradițional în tematică.

Un alt eveniment demn de menționat este cel organizat în 2010, când ,,Floricică de la Munte“ a oferit un spectacol folcloric interactiv, cu liceenii. Elevii Colegiului Național ,,Petru Rareș“, ai Colegiului Tehnic de Transporturi „Gheorghe Cartianu“ și cei de la Colegiul Național de Informatică din Piatra au fost implicați în spectacole și șezătoarea tematică, dedicate sărbătorii de Dragobete.

În 2014, chiar în ziua sărbătorii, Centrul pentru Cultură a pregătit în parteneriat cu Căminul Cultural din comuna Borca o şezătoare cultural artistică. O zi mai târziu, sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş“ a găzuit proiecția filmului despre însemnătatea Dragobetelui în cultura populară românească, film documentar realizat de angajații Centrului pentru Cultură. Invitatul evenimentului a fost George Brăescu, specialist al domeniului etnografic, cel care a ținut și o conferință despre Dragobete și sărbătoarea dragostei.

Sub titulatura și zicala „Dragobete sărută fete!“, în 2017, membrii Ansamblului „Floricică de la munte“ au evoluat la Centrul Cultural al comunei Taşca şi la Centrul Cultural al comunei Girov, prezentând spectacole folclorice apreciate, dedicate Sărbătorii de Dragobete.   

Și în 2018 a fost pregătit un spectacol extraordinar, cu versuri, cântece și dansuri ce l-au avut ca element central pe Dragobete. De această dată, artiștii de la ,,Floricică de la Munte“ au evoluat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț. Unul dintre momentele emblematice din cadrul spectacolelor dedicate iubirii a fost și cel când publicul fidel a fost surprins cu o ,,bătaie“ cu coronițe de ghiocei.

Așa cum și-a obișnuit spectatorii iubitori de tradiție, Ansamblul Folcloric ,,Floricică de la Munte“ va continua să ofere spectacole de calitate, bazate și inspirate din obiceiurile, cultura și spiritualitatea românească.

În ceea ce privește sărbătoarea dragostei la români, în data de 24 februarie, se spune că și păsările își găsesc perechea, iar cele călătoare sosesc înapoi și încep să își construiască un cuib. De asemenea, tradiția spune că, pentru noroc în casă, primele flori de primăvară culese trebuie așezate la icoană.