Pastila de cultură

CRONICA DE FILM – Libertate

Revoluția din ‘89 a fost în Banat, în documentarul lui Ovidiu Bose –Paștină, la București, pentru Radu Muntean și „Hârtia va fi albastră”, și la Vaslui și da și nu, pentru Corneliu Porumboiu și o Camera d Or, la Cannes.

Despre Transilvania acum abia aflăm detalii tulburătoare, de la regizorul Tudor Giurgiu, care a luat un premiu la Sarajevo și unul la TIFF, de la publicul care a votat prin aplicația Vodafone.

Premiera oficială s-a decis să fie proiectată la Sala Palatului, locul unde Ceaușescu își ținea Congresele și Plenarele, cu discursuri nesfârșite, scandări și aplauze în picioare, iar, printre picături, în anii ‘70, erau prezentate producții cinematografice hollywoodiene, uneori un pic ciuntite de foarfeca „eficientă” a cenzurii.

La Sibiu, poveștile din Decembrie sunt halucinante și adesea într-un haos, care redă perfect atmosfera acelor zile, după cum mărturisesc martorii oculari. Confuzii, trădări, care cu care, plătit de polițe, răzbunări, tabere schimbate, turnătorii și greu de procesat ideea de Libertate (titlul va rămâne, în original, netradus, pe toată planeta, pentru că e sonor și definitoriu).

Rolul televiziunii, în direct (alb-negru), nu este ignorat, armele sunt de tot felul, de la pistoale, la puști și tancuri, teroriști și securiști, că tot rimează…

Iar actori cât cuprinde…piscina! Nelipsiții Postelnicu, Iulian Postelnicu și Alexandru Papadopol, interpreții fetiș ai lui Tudor Giurgiu (care a scris scenariul alături de Cecilia Ștefănescu – cu care a lucat și la „Legături bolnovicioase”, după o idee de Nap Toader), adică: Andi Vasluianu din „Despre oameni și melci”, sau Emilian Oprea din „De ce eu?”, și minunații Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Cuzin Toma, Laurențiu Bănescu, Bogdan Farcaș, Radu Botar Ștefan Iancu și mulți alții, pe care îi veți descoperi, dacă rămâneți în sală, până la ultimul generic. Oricum vă va fi greu să vă desprindeți de această atmosferă, pe care noi am trăit-o.

Distribuția e numeroasă!  

Autor articol: Irina-Margareta NISTOR