Cafeneaua culturală

Cultura în lume – Amsterdam și atracțiile sale (III): „Van Gogh Museum” – în lumea fascinantă a lui Vincent

Van Gogh Museum Una dintre destinațiile obligatorii pentru turistul cultural aflat în Amsterdam este celebrul Van Gogh Museum, spațiu expozițional dedicat în exclusivitate pictorului olandez atât de apreciat în lumea întreagă. Încă de la apropierea de clădire, simțul estetic al călătorului este pus la treabă. Uimește stilul futurist al exteriorului muzeului, în comparație cu sediile sălii naționale de concerte - Concertgebow - și a celuilalt muzeu celebru al Amsterdamului - Rijksmuseum.

Piațetă dedicată lui Rembrandt

Ajuns pentru prima oară în capitala Țărilor de Jos, călătorul este uimit de lejeritatea și liniștea pe care le afișează oamenii întâlniți pe stradă, precum și de multitudinea de biciclete prezente de la marile artere ale orașului și până la aleile largi ale parcurilor.

Un prim contact cu Amsterdamul i l-a scos în cale pe însuși Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Într-una dintre multele piațete străjuiește statuia lui Rembrandt. E la fel de impunătoare precum este renumele celui considerat unul dintre cei mai mari pictori ai artei universale. Alături, în aceeași piațetă, se găsește un chioșc comercial care afișează pe toate laturile capodopere aparținând celebrului pictor flamand: „Rondul de noapte”, unul dintre multele sale autoportrete, și două portrete comandate lui Rembrandt de oamenii avuți ai timpului său.

Impactul avut asupra călătorului a fost unul pozitiv. E bună ideea a autorităților capitalei olandeze de a îmbrăca construcții stradale comerciale cu astfel de imagini celebre și totodată modul localnicilor de a-și omagia valorile.

Van Gogh Museum

Una dintre destinațiile obligatorii pentru turistul cultural aflat în Amsterdam este celebrul Van Gogh Museum, spațiu expozițional dedicat în exclusivitate pictorului olandez atât de apreciat în lumea întreagă. Încă de la apropierea de clădire, simțul estetic al călătorului este pus la treabă. Uimește stilul futurist al exteriorului muzeului, în comparație cu sediile sălii naționale de concerte – Concertgebow – și a celuilalt muzeu celebru al Amsterdamului – Rijksmuseum.

Dar și interiorul este fabulos. Iubitorul de frumos se cufundă într-o lume fascinantă, cea a capodoperelor lui Vincent van Gogh. Sunt prezente pe simeze opere celebre precum „Floarea-soarelui”, „Mâncătorii de cartofi”, „Ghetele”, „Floarea de migdal”, „Casa galbenă” ori „Dormitorul”, în care pictorul și-a trăit ultimele zile de viață.

De asemenea, călătorul poate afla, de pe panourile murale, despre viața, luptele interioare și relația lui Vincent cu fratele său Theo. Sunt prezentate, în cadrul expoziției permanente, nenumărate picturi, desene și scrisori ale celebrului artist.

Privitorului îi este oferită ocazia să urmărească evoluția artistică a lui Vincent Van Gogh în diferite etape ale vieții sale și orașele în care a trăit, dar și informații despre tehnicile, influențele altor mari pictori asupra carierei și operei celebrului pictor olandez.

Puțină etimologie

Ieșit din lumea fascinantă a picturii, călătorul cultural se poate desfăta cu o plimbare pe unul dintre canalele râului Amstel, care străbate metropola olandeză. Ocazie tocmai bună pentru a afla că denumirea „Amstel” provine din expresia batavă „aeme stelle”, care în limba veche însemna „zonă plină de apă”. Punând cap la cap informațiile (așa cum am amintit în primul episod, în zonele de Nord ale Olandei, băștinașii au construit diguri pentru a „fura” apei cât mai mult pământ), am dedus că râul și digurile („dam” în limba batavă), caracteristice olandezilor, dau și denumirea orașului: Amstel + Dam = Amsterdam.

Plimbându-se pe canale ori pe străzile orașului, călătorul este fascinat de arhitectura locală. Amsterdamul este înțesat de clădiri a căror vechime se pierde în negura Evului Mediu, dar foarte bine restaurate și integrate într-o arhitectură urbană modernă.

La finalul periplului, cu toate aceste minunății găsite în marele oraș al Țărilor de Jos, călătorul se desparte cu mare regret, promițându-și să revină după ce va fi trecut pragul și altor orașe de pe Mapamond, care ascund comori culturale.

Turist de serviciu: Valentin ANDREI