Cafeneaua culturală

Evenimente naționale ale U. A. P. – O sărbătoare a breslei artiștilor

Desfășurat anul acesta la Timișoara, în Capitala Europeană a Culturii, evenimentul decernării premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, pentru anul 2022, a implicat un mare efort organizatoric din partea tuturor instituțiilor implicate. Organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș, cu Clubul Rotary Cetate, Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Timișoara, Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara, Filiala Timișoara a UAP din România, Gala Premiilor a fost realizată cu sprijinul Ministerului Culturii și cu susținerea unor generoși sponsori, fiind găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara. Proiectul a fost coordonat de pictorii Petru Lucaci, Președinte al UAPR, Gheorghe Dican, vicepreședinte UAPR și Dana Constantin, președinte al Filialei Timișoara a U.A.P.R.

Din anul 2016 și până în prezent, după o perioadă în care acest eveniment anual al breslei artiștilor plastici din România intrase într-un con de umbră, se depun eforturi considerabile, de toate tipurile, și logistice și materiale, pentru ca cei mai buni dintre artiști să fie răsplătiți pentru activitatea lor și pentru ca momentul decernării premiilor să fie unul fastuos, organizat după regulile unui adevărat spectacol, într-un spațiu cu prestigiu,  și, de asemenea, să fie difuzat în direct de către Televiziunea Națională.

O noutate absolută o reprezintă faptul că în fiecare an Gala Premiilor U.A.P.R. se desfășoară în alt oraș, dovedind astfel că oricare centru cultural din România contemporană poate deveni, fie și pentru scurt timp, o capitală a culturii. Astfel, între 2016 – 2023, Galele Premiilor U.A.P.R. s-au desfășurat la București, Râmnicu Vâlcea, Baia Mare, Târgu Jiu, Iași, Hărman și Timișoara, reușind de fiecare dată să aducă în prim plan activitatea artiștilor români și să sublinieze rolul cultural pe care artele vizuale îl joacă în ansamblul culturii noastre contemporane.

Juriul care a desemnat și anul acesta laureații premiilor U.A.P.R. a fost alcătuit din critici de artă și artiști prestigioși, mulți dintre ei profesori în cadrul universităților de artă din România, iar premiile au revenit acelor artiști care în anul 2022 s-au remarcat printr-o activitate deosebită, cu reverberații în plan național și internațional.

În afara premiilor care se acordă în mod curent pentru diferitele genuri artistice (pictură, grafică, sculptură, arte decorative, scenografie, multimedia, design, critică, artă plastică religioasă și restaurare, premiul pentru tineret), s-au oferit și anul acesta premii speciale, precum Marele Premiu și Premiul de Excelență, Premiul Juriului și Premiul Consiliului Director al U.A.P.R..

A existat, de asemenea, un premiu oferit de Revista „Arta”, un premiu acordat de Asociația „AVV Hărman” – Brașov și premiul „Ion Delamare Atanasiu” pentru un tânăr artist, acordat de Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România.

Laureații celor 19 premii acordate la această ediție au fostꓽ

1. Premiul pentru Tineret – Andreea Hrițcu
2. Premiul pentru Design – Corina Gabriela Duma
3. Premiul pentru Multimedia – Adrian Grecu
4. Premiul pentru Grafică – Anca Boeriu
5. Premiul pentru Arte Decorative – Maria Cioată
6. Premiul pentru Diaspora – Dorin Crețu
7. Premiul Consiliului Director al U.A.P. din România – Liviu Mocan și Emilia Persu
8. Premiul Revistei „Arta” – Ioan Augustin Pop
9. Premiul pentru Critică de Artă – Luiza Barcan
10. Premiul de Excelență – Dana Constantin și Teodor Graur 
11. Marele Premiu – Bata Marianov
12. Premiul pentru Pictură – Eugen Raportoru
13. Premiul pentru Sculptură – Virgil Scripcariu
14. Premiul Juriului – Traian Cherecheș
15. Premiul pentru Artă Religioasă și Restaurare – Geanina Ionescu
16. Premiul pentru Artă în Spațiul Public – Ovidiu Ionescu
17. Premiul pentru Scenografie – Mihai Constantin Ranin
18. Premiul Asociației „AVV Hărman” – Florin Șuțu
19. Premiul „Ion Delamare Atanasiu” acordat de Ritul Scoțian Antic și Acceptat – Anastasia Lungu

Festivitatea de premiere, desfășurată în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, preluată în direct de către Studioul Teritorial Timișoara al TVR și transmisă apoi, în reluare, și de către TVR Cultural, s-a folosit inspirat de cadrul scenografic oferit de spațiul gazdă și, prin aportul prezentatorilor și al organizatorilor, s-a desfășurat într-o atmosferă jovială, naturală și încărcată de emoțiile și bucuria artiștilor premiați. Buna desfășurare a Galei Premiilor U.A.P.R., ce are în spate zeci de ore de muncă și multă tenacitate, constituie un argument în sine pentru ca și anul viitor și în cei care vor urma, acest eveniment al breslei artiștilor plastici să își urmeze tradiția și să reprezinte momentul de încununare și recunoaștere a celor mai valoroși dintre artiștii contemporani.

Autor articol: Gabriela POPESCU