Duminică, 17 ianuarie 2021, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ – Precista I, s-a desfăşurat o nouă ediţie a proiectului cultural artistic al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ, „Eternul EMINESCU“.
Din cauza situaţiei pandemice înregistrată la nivelul ţării, manifestarea dedicată poetului nostru naţional a avut anul acesta o desfăşurare inedită. Cum mai mereu, în vremurile cele mai grele, românul şi-a căutat şi şi-a găsit ocrotirea şi liniştea în credinţă, în sânul Bisericii seculare, am gândit la o formulă nouă pentru a-l slăvii pe Eminescu. Astfel, clasa de muzică religioasă a Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ, coordonată de profesoara Daniela Iacob, a omagiat personalitatea şi opera lui Mihai Eminescu printr-un program de muzică şi rugăciune, în fața Sfântului Altar.
Evenimentul a avut loc sub genericul „Biserica – lăcaş de rugăciune, educaţie şi cultură“.
PERSONALITĂŢI ALE CULTURII ROMÂNE DESPRE POETUL NAŢIONAL:
- Eminescu este expresia integrală a naţiunii române. (Nicolae Iorga)
- Eminescu reprezintă ideea platonică de român. (Lucian Blaga)
- Eminescu e românul absolut. Eu l-am definit ca sumă lirică de mari voievozi. (Petre Ţuţea)
- Eminescu este omul deplin al culturii româneşti. (Constantin Noica)
- Ape vor seca în albie, și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate și câte o stea va vesteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale. (George Călinescu)
- Eminescu este sfântul preacurat al versului românesc. (Tudor Arghezi)
- Sufletul sufletului nostru este Eminescu. (Nichita Stănescu)