Cafeneaua culturală

Evenimente naționale din lumea artelor frumoase – Sinagoga Pitești

EVENIMENTE NAȚIONALE U.A.P. Sinagoga Pitești Revenirea la viață a unui monument istoric Trăim într-o lume zbuciumată de crize și convulsii de tot felul, măcinată de indiferența, lipsa de empatie și de respect a oamenilor unii față de alții și de alte ființe... Nimeni nu mai are nevoie să i se reamintească faptul că trăim înconjurați de neguri. Le vedem singuri. Zilnic. La tot pasul. Ceea ce avem nevoie să ni se reamintească în astfel de vremuri este, pur și simplu, să... aprindem lumina! Adică să readucem în viața noastră frumusețea, sinceritatea, iubirea pentru oameni și respectul pentru tot ce-i viu, să alegem ceea ce este bine, în loc de ceea ce este ușor.

Revenirea la viață a unui monument istoric

Trăim într-o lume zbuciumată de crize și convulsii de tot felul, măcinată de indiferența, lipsa de empatie și de respect a oamenilor unii față de alții și de alte ființe… Nimeni nu mai are nevoie să i se reamintească faptul că trăim înconjurați de neguri. Le vedem singuri. Zilnic. La tot pasul.

Ceea ce avem nevoie să ni se reamintească în astfel de vremuri este, pur și simplu, să… aprindem lumina! Adică să readucem în viața noastră frumusețea, sinceritatea, iubirea pentru oameni și respectul pentru tot ce-i viu, să alegem ceea ce este bine, în loc de ceea ce este ușor.

Arta, sub toate formele sale, a demonstrat și în trecut că are puterea de a provoca adevărate cutremure în conștiința oamenilor, remodelări cosmogonice, mai întâi ale mentalităților, apoi ale realităților. Acesta este un moment cum nu se poate mai potrivit pentru ca și artiștii să pună umărul la realizarea schimbării în bine la care cu toții visăm.

Cu aceste gânduri în minte, vă prezentăm mai jos un nou proiect cultural, ce își propune nu doar stimularea vieții culturale a Municipiului Pitești, ci și salvarea unui monument istoric cu totul special al orașuluiꓽ Sinagoga.

Intitulat „Sinagoga Pitești – Spațiu cultural alternativ”, proiectul a fost inițiat de Asociația culturală D.G. Kiriac din Pitești, (Director Silviu Deaconescu), și de Comunitatea Evreilor din Pitești (Președinte Aurel Davidovici), în colaborare cu mai mulți parteneri, printre care și filialele din Pitești și Râmnicu Vâlcea ale Uniunii Artiștilor Plastici din România.

A fost concepută în acest scop o stagiune de concerte, spectacole de teatru și expoziții de artă contemporană, ce se dorește a se întinde în perioada iunie-octombrie 2023, menite să includă Sinagoga Pitești în circuitul cultural al orașului. În cadrul acestor evenimente culturale se dorește, de asemenea, atragerea de donații și sponsorizări pentru renovarea clădirii, aflate într-un stadiu avansat de degradare, precum și pentru achitarea cheltuielilor aferente realizării stagiunii.

Dintre evenimentele programate menționămꓽ

– Expoziția „Cronos” a artiștilor Ana Roșoga și Marius Cristea, curatoriată de criticul de artă Mihai Plămădeală, vernisată în data de 3 iunie 2023, la ora 14ꓽ00;

– Recitalul clasei de canto clasic a Liceului de Arte „Dinu Lipatti”, sub îndrumarea profesoarelor Andra Bivol-Costea și Camelia Clavac, ce a avut loc miercuri, 14 iunie 2023, la ora 17ꓽ00;

„D.G. Kiriac Choral Festival Day”, cu participarea Coralei D.G. Kiriac, a Corului „Ars Nova”, a Corului „Pr. Ion Ionescu Topoloveni” și a Corului „Orfeu”, eveniment programat pentru vineri, 30 iunie 2023, ora 18ꓽ00;

– Expoziția „Armonie”, la care vorau participat împreună membrii filialelor Pitești și Râmnicu Vâlcea ale Uniunii Artiștilor Plastici din România, a cărei echipă curatorială i-a cuprins pe artiștii Gheorghe Dican, Stela Maria Lucici și Mara Diaconu, precum și pe criticul de artă Gabriela Popescu. Vernisajul a avut loc în data de 10 iulie 2023, la ora 17ꓽ00.

De asemenea, au mai fost propuse spre realizare o serie de alte evenimente (printre care și două spectacole de teatru cu Maia Morgensternꓽ „Păsări călătoare” și „Povestea soldatului” de Igor Stravinski), dar acestea depind în mare măsură de fondurile care vor putea fi strânse.

Merită menționat în mod special, chiar aplaudat în acest context, entuziasmul voluntarilor din Corala Bărbătească D.G. Kiriac, fără sprijinul cărora nimic din implementarea acestui proiect îndrăzneț nu ar fi fost posibil.

Cei interesați pot urmări desfășurarea proiectului și pot solicita mai multe informații la datele de contact de mai jos.

Asociația culturală „D.G. Kiriac” Pitești
director: Silviu Deaconescu
web: www.sylva.ro/sinagogapitesti
email: [email protected]
whatsapp: +4 0774 541 167