Inside CARMEN SAECULARE

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul”, ediția a XXIV-a

Între 3 și 6 august 2023, în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, a avut loc cea de a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”. Anul acesta au fost invitate să participe grupuri folclorice din Bulgaria, Serbia, Portugalia, Macedonia, Columbia, Croația, Mexic, Grecia, Coreea de Sud, la care s-au adăugat ansamblurile „Doina Carpaților” din Iași și, din Piatra-Neamț, „Brâul Roșu”, „Comorile Neamțului” și „Floricică de la munte”.

Între 3 și 6 august 2023, în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, a avut loc cea de a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”. Anul acesta au fost invitate să participe grupuri folclorice din Bulgaria, Serbia, Portugalia, Macedonia, Columbia, Croația, Mexic, Grecia, Coreea de Sud, la care s-au adăugat ansamblurile „Doina Carpaților” din Iași și, din Piatra-Neamț, „Brâul Roșu”, „Comorile Neamțului” și „Floricică de la munte”.

Ampla manifestare este, încă de la prima ediție (1991), una itinerantă. Astfel, în această vară artiștii participanți au prezentat concerte pe scenele din Piatra-Neamț (3 și 6 august), Bicaz (4 august), Târgu-Neamț (5 august).

Dacă pentru ziua de deschidere, organizatorii au programat o amplă paradă a portului, cântului și dansului tradițional, pentru ultima seară publicului nemțean i s-a pregătit un concert extraordinar cu participarea îndrăgitului artist Paul Surugiu – Fuego și a Ansamblului folcloric „Floricică de la munte”, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț. În serile programate la Bicaz și la Târgu-Neamț, organizatorii au oferit publicului prezent și două recitaluri susținute de îndrăgiții interpreți de muzică populară Laurențiu Marian și Vasilica Tătaru.

Complexitatea ediției curente a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul” a fost dată de organizarea a celei de a doua ediții a Colocviului Internațional de etnografie și folclor „Zestrea Moldovei”, cei patruzeci de invitați provenind din diferite zone etnofolclorice ale țării – Moldova, Dobrogea, Banat, Ardeal.

Cu ajutorul acestora, mare parte a lor specialiști din domeniul coregrafic, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț a inițiat, în cadrul Festivalului, o serie de Ateliere de dans tradițional. În ideea reintegrării jocului tradițional românesc în viața noastră de zi cu zi, atelierele au adus în mijlocul orașului bucuria și obiceiurile satului din zilele de sărbătoare.

Evenimentul a fost finanțat de Consiliul Județean Neamț și a avut parteneri Primăria Municipiului Piatra-Neamț, Primăria Orașului Bicaz și Primăria Orașului Târgu-Neamț.

Unul dintre cele mai apreciate grupuri folclorice din cadrul Festivalului Internațional de Folclor ,,Ceahlăul”, ediția a XXIV-a, a fost cel din Mexic.

Compania de dans folcloric ,,Tierra Mestiza” a fost înființată în octombrie 2000,  sub conducerea Carolinei Ordaz Ortiz. Ansamblul de peste Atlantic a impresionat publicul printr-o bogată și variată arie de dansuri, combinația de mituri religioase și scene din viața de zi cu zi reflectând esența sufletului poporului mexican. Dansurile și ritmurile care reprezintă fiecare colț al țării sunt completate de originalitatea costumelor, a muzicii și mișcărilor coregrafice, astfel că „Tierra Mestiza” cuprinde cele mai reprezentative dansuri și ritmuri ale Mexicului.

Un alt moment colorat, viu și foarte aplaudat, a fost și cel oferit de Columbia. Compania Artistică „CreaDanza”, sub conducerea lui Jorge Naspucil Chaves, a prezentat un repertoriu de dansuri amplu și variat, cuprinzând ritmurile din toate regiunile țării, cu accent pe zona Nariño.

Grupul folcloric sud-american a beneficiat și de un acompaniament excelent, interpretarea instrumentiștilor mergând la inima publicului din întreaga lume.

Compania de dans „Choi Eun-Jung” din Coreea de Sud a atras, de asemenea, privirile întregului public spectator. Invitații noștri fac parte dintr-un grup de dans reprezentativ aflat în vârful curentului creativ al dansului coreean.

Aceștia au prezentat mai multe repertorii – tradițional, creativ și dramatic – ce au contribuit la promovarea capacității culturale și artistice care întruchipează sufletul și spiritul Coreei prin schimb cultural și cooperare.

Ansamblul Folcloric „Nashenci” din Stara Zagora, Bulgaria a fost prezent în toate cele 4 serate din cadrul Festivalului Internațional de Folclor ,,Ceahlăul”, ediția a XXIV-a.  În prezent, Ansamblul Folcloric „Nashenci” este condus de directorul artistic Nedyo Ivanov. Ansamblul a prezentat bogatul repertoriu ce a cuprins dansuri din toate zonele etnografice ale țării, cu deplina lor varietate de ritmuri, culori, costume, ornamente.

Printre performerii de anul acesta s-au numărat și invitați din Croația, din cadrul ansamblului cunoscut și sub numele „Varteks”, fondat în 1946. Ansamblul folcloric al Centrului de Cultură Tradițională Varaždin a fost fondat cu scopul de a cerceta, interpreta artistic și prezenta pe scenă cele mai frumoase elemente ale muzicii și dansului tradițional croat.

După unii spectatori, grecii ar putea fi numiți cei mai veseli și mai inimoși participanți ai festivalului. Asociația de dans din Salonic a fost înființată în decembrie 1990, de un grup dăruit dansului și muzicii tradiționale grecești. Timp de 4 zile, cât a poposit pe tărâm nemțean, Asociația de dansuri Thessaloniki a cântat și a dansat cu tot sufletul, prezentând cu mândrie din tradițiile Greciei.

Ansamblul de cântece și dansuri populare „Taše Miloševski” a fost și el unul reprezentativ în cadrul programului Festivalului Internațional de Folclor ,,Ceahlăul”. Ansamblul este parte componentă a Societății culturale și artistice omonime din Resen, Macedonia. Societatea a fost fondată în 1945. În cadrul ei activează mai multe grupuri care se apleacă asupra folclorului vechi național și asupra artei populare macedonene. Ansamblul de cântece și dansuri populare folosește din plin moștenirea culturală, materială și spirituală a națiunii macedonene prezentând, alături de cântecele și dansurile tradiționale, costume foarte bogat ornamentate cu broderii lucrate manual.

Ansamblul folcloric „ Das Terras de Geraz Do Lima”, care a reprezentat Portugalia, a fost fondat în iunie 1981, cu scopul de a reprezenta cântecele, portul și dansurile din Geraz do Lima, mai cu seamă din Santa Maria, Santa Leocadia și Moreira. Ansamblul a adus în lumină valorosul costum în care predomină culoarea verde, cu care portughezii se mândresc. Ansamblul a performat atât în zona sa de baștină, cât și în întreaga țară, susținând peste 500 de spectacole. Valoarea artistică a grupului a făcut ca reprezentanții folclorului portughez să fie invitați la festivaluri de peste graniță, în Spania, Franța, Principatul Andorra și, acum, în România.

Printre invitații acestei ediții s-a numărat și Ansamblul de cântece și dansuri naționale „Prvi Partizan” din Užice, localitate din Vestul Serbiei. Acesta a fost fondat în 1948 de lucrătorii companiei cu același nume. În primii ani de activitate a reunit tineri talentați în domenii precum folclor, actorie, literatură și muzică. În prezent, ansamblul condus de Željko Jovanović, are patru sute de membri activi, în principal tineri, care încearcă să păstreze și să transfere moștenirea culturală a poporului sârb.

Programul Festivalului Internațional de Folclor ,,Ceahlăul” a fost completat și de artiștii din cadrul Ansamblului gazdă ,,Floricică de la munte”, al Centrului pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare” Neamț, Ansamblul ,,Doina Carpaților”, de la Iași, Ansamblul folcloric ,,Comorile Neamțului” și Ansamblul ,,Brâul Roșu”, din Piatra-Neamț.

,,În ultima zi de festival, am urcat cu telegondola de la Piatra-Neamț, pentru a ne bucura de panorama încântătoare asupra orașului. Concertul final ne-a revigorat, la propriu. Ploaia torențială a turnat, dar nu a deranjat deloc publicul. Pregătiți cu umbrele și pelerine de ploaie, spectatorii români au recunoscut și au aplaudat cu voce tare salutul nostru – un cântec și dans nordic. Suntem impresionați de excelenta organizare, ospitalitate și natura frumoasă a Carpaților moldoveni. Mulțumim din suflet!”, au declarat reprezentanții ansamblului din Bulgaria.

,,La Festivalul Internațional «Ceahlăul» se leagă prietenii între oameni născuți în țări și pe continente diferite. Mexicani, columbieni, coreeni, portughezi, greci, sârbi, bulgari, macedoneni și români au fost uniți în cea mai frumoasă horă, la Neamț!”, a spus managerul Carmen-Elena Nastasă, într-una din seratele festivalului. 

S-a tras cortina peste una dintre cele mai frumoase ediții ale Festivalului Internațional de Folclor ,,Ceahlăul”, cea cu numărul XXIV. O ediție care a fost la înălțime, a adus bucurie, zâmbete și multiculturalitate, o ediție dedicată tradițiilor și autenticității. 

Autori articol:
Oana Talida COZMA
Valentin ANDREI