Cafeneaua culturală

Figuri marcante – MARIANA PAPARĂ, dedicare totală pe altarul artei plastice

Figuri marcante - MARIANA PAPARĂ, DEDICARE TOTALĂ PE ALTARUL ARTEI PLASTICE

Mariana Papară, prin talentul și prin munca susținută, prin dăruirea sa pe altarul artei, a ajuns să fie un artist plastic recunoscut în lumea largă.

S-a născut la 17 aprilie 1955, la Brăila. Își face studiile liceale în oraşul natal, apoi urmează Universitatea de Arte Ion Andreescu“ Cluj-Napoca, a cărei absolventă este în anul 1978.

„Am preferat şcoala de pictură de la Cluj pentru modul în care forma şi formează în continuare artiştii. Este interesant că în afară de studiul – de figură umană, de exemplu – se mergea şi pe interpretare. Contează foarte mult să ţi se dea şi libertate de exprimare. Asta ajută ca după terminarea facultăţii să îţi găseşti un stil al tău şi să nu te identifici sau să te confunzi cu profesorul tău, care îşi pune întotdeauna amprenta. Dar, artist nu devii după terminarea studiilor universitare, ci pe parcurs. Trebuie să-ţi dobândeşti această titulatură prin muncă şi prin anumite confirmări, de exemplu prin con­cursuri. Şi intrarea în Uniunea Artiştilor Plastici era mult mai grea decât acum, trebuia să demonstrezi că ţi-ai găsit un drum al tău, un mod de exprimare cât mai personal“, a declarat artista Mariana Papară.

A desfăşurat, apoi, activitate didactică la Liceul de Artă „Victor Brauner“ din Piatra-Neamţ.

În anul 2000 se stabilește, pentru o perioadă, în Italia, la Torino, unde a deschis o galerie de artă şi a fondat Asociaţia Artistică Internaţională ARIPA.

Din 2006, artista este președintă a Asociației Artistice Internaționale „ARIPA“, în cadrul căreia promovează arta românească contemporană.

Este membru U.A.P. şi al Asociaţiei Internaţionale AIAP – UNESCO.

Mariana Papară a colaborat cu galerii și instituții culturale din Europa, valorificându-și opera în peste 20 de expoziții personale și peste 70 de participări la expoziții și simpozioane naționale și internaționale.

A avut expoziţii personale în ţară, în perioada 1978-2006, la Piatra-Neamţ, Bacău, Bucureşti, iar în străinătate a expus la Roma , Veneţia, Paris, precum și în alte săli din Olanda și Franţa.

Numele Marianei Papară se regăsește și în expoziţii colective, desfășurate între 1978-2009, în România, Canada, Belgia, Spania, Suedia.

Lucrările sale se află în colecții de stat și particulare în Europa, America, Asia.

Artista este, de asemenea, prezentă cu lucrări în cele trei volume din „Enciclopedia de Artă Italiană, de la 1900 – până astăzi“, „Catalogul General al Artiștilor, până astăzi“.

În ultimii ani, a revenit în Piatra-Neamț cu o serie de proiecte artistico-didactice destinate în special adolescenților pasionați de arta plastică. „Am avut foarte multe premii la concursuri naţionale cu copiii cărora le sunt profesoară de pictură“, declara artistul-profesor într-un interviu consemnat de Gianina Buruiană în revista nemțeană „Apostolul“.

Despre Mariana Papară, criticul de artă Lucian Strochi afirmă: „Este un pictor heraclitic, imprevizibil, mereu în căutarea noutăţii de expresie, dar, în egală măsură, un artist eleatic, rămânând fidel de decenii formulei de expresie care i-a adus consacrarea. Prin urmare avem ca rezultat vectorial o personalitate echilibrată, semn al celor aleşi. Culorile se supun ochiului, mâinii şi sufletului artistei, dar materia îşi cere suav sau brutal, dreptul la o existenţă autonomă. Rezultă o artă care vibrează şi care ne obligă la o replică pe măsură.“

Documentare realizată de
Valentin ANDREI