Casa pictorilor Agape, o lume feerică, de poveste
Oricine păşeşte pragul casei familiei Agape trăieşte o mare bucurie spirituală. Făcând cunoştinţă cu tablourile gândite şi imaginate, mai întâi, şi apoi puse în practică de către doamna Parasca Agape, se intră într-o lume aparte, în care bogăţia de material pictat, lucrat cu migală, precum şi feeria de culoare din operele care aşteaptă cuminţi ca, pe rând, să fie descoperite, creează privitorului o senzaţie aparte.
Se întâmplă nu de puţine ori ca oaspetele să fie întâmpinat de gazda primitoare cu o plăcintă moldovenească mare şi aburindă, tocmai scoasă din cuptorul din bucătărie. Vizitatorului i se întregeşte astfel imaginea Omului Parasca Agape: ospitalieră, gospodină desăvârşită şi o pictoriţă cu har.
Borne biografice
Parasca Agape (născută Boca) a venit pe lume în ziua de 20 august 1944, în satul Răchiţi, judeţul Suceava. Ea însăşi artist plastic, face parte dintr-o familie de pictori, fiind sora lui Ilie Boca şi soţia lui Mihai Agape.
A absolvit Şcoala elementară la Botoşana, apoi o şcoală de surori sanitare. A lucrat în domeniul medical, ulterior la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, clasa Ion Sălişteanu, în 1975.
Ca membră a Fondului Plastic, a organizat expoziții de design vestimentar la Bicaz și Piatra-Neamț. În perioada 1976-1999 a fost profesoară de desen la școlile numărul 2, 4, și 10 și a condus cercul de pictură-grafică de la Clubul Copiilor Bicaz (1988-1989). De altfel, în cadrul cercurilor pedagogice care aveau loc în interiorul sistemului de învăţământ, în anii ’70, îl întâlneşte pe cel care avea să îi devină soţ, profesorul de desen (la Palatul Pionierilor) şi pictorul Mihai Agape.
Prima expoziţie personală are loc la Galeria „Alfa“ din Piatra-Neamţ, în 1981.
Doamna Parasca, temeinică în creaţie
Fiind caracterizată de critici ca fire discretă şi temeinică în creaţie, Parasca Agape expune, de-a lungul anilor, pictură şi grafică în expoziţii personale (design vestimentar la Bicaz şi Piatra-Neamţ), împreună cu soţul său, pictorul Mihai Agape, şi în expoziţii colective organizate de filialele Bacău şi Neamţ ale Uniunii Artiştilor Plastici din România (1975-2014).
A participat la mai multe tabere de creaţie, dintre care amintim Bienala „Lascăr Vorel“ Piatra-Neamţ (1976 şi 1978), Almaș, Brateș (1982, 1984) şi „Voroneţiana“ din Suceava.
În cadrul unui interviu acordat jurnalistului Nicolae Sava, Parasca Agape, plină de imaginaţie, aşa cum îi stă bine oricărui artist plastic, spune: Dacă m-ar ruga cineva să redau simbolic într-un desen originea mea socială, cred că aş desena calul tatii sau casa părintească, poate şi peisajele din zona din care mă trag.
Lucrări ale sale se află în colecţii particulare din ţară şi din S.U.A., Germania, Italia, Spania, Anglia.
Autor articol: Valentin ANDREI