Cafeneaua culturală

Implicare socială – DANIEL GAVRILOAIA

INTERVIU REALIZAT CU DANIEL GAVRILOAIA, PREȘEDINTELE APDNT „VALEA OZANEI“

„Târgu-Neamț, ținut încărcat de poveste!“

Oameni de poveste, din zone de poveste, ne dezvăluie proiecte inedite de pe Valea Ozanei și despre cele mai spectaculoase locuri din Târgu-Neamț. Dragostea pentru natură dar și pentru locurile natale și pasiunea pentru tot ce înseamnă autentic l-au făcut pe Daniel Gavriloaia să devină un adevărat promotor pentru Ținutul Zimbrului.

Se tot spune că Târgu-Neamț este un ținut cu totul special, plin de încărcătură istorică și spirituală. De ce este acest oraș atât de special și deosebit pentru sufletul dumneavoastră?

Daniel Gavriloaia: Într-adevăr, Târgu-Neamț și cele două comune – Vânători și Agapia – au ca areal un teritoriu încărcat de poveste. De fapt, povești pe care le regăsim la tot pasul, proaspăt descălecate pe Valea Ozanei, „cea limpede și frumos curgătoare“, cum zicea marele Creangă în „Amintiri din copilărie“. Tot aici, pe Valea Ozanei, la  Humulești, se află casa în care s-a născut și a copilărit Ion Creangă. Casa unde se jucau mâțele cu motocei, casa cu cuptor și prispă, cu prezența spiritului lui Eminescu și frumoasa lor prietenie. Aici, se oglindește de veacuri Cetatea Neamț, plină de tumultul istoriei sale și legende nenumărate care ne dezvăluie plăieși viteji în fața cotropitorilor. Tot aici s-a țesut legenda tristă și mai puțin auzită a prințesei Ruxandra, fiica domnitorului Vasile Lupu, despre cumplita sa moarte prin decapitare, pe pragul porții cetății.

Mai la deal, se văd „fumegând coșurile de la bucătăria Mănăstirii Neamț“, cum spunea  Sadoveanu, mănăstire ctitorită de Ștefan cel Mare, cu arhitectură moldovenească, așezământ monahal viu și cu un osuar muzeu. Tot legendele spun că aici ar fi așezat craniul lui Calypso, marea iubire a lui Aleksandr Pușkin, pe când acesta era surghiunit la Chișinău. Calypso, travestită în bărbat, s-ar fi adăpostit la Mănăstirea Neamț, unde a și trecut în neființă. Aceeași mănăstire, înconjurată de numeroase schituri, îl impresionează pe Mihail Sadoveanu, care își face reședința de vară în casa de oaspeți a mănăstirii. Tot în zona Târgu-Neamț, Visarion Puiu scrie numeroase opere lângă schitul Vovidenia, inspirat fiind din arhiva amplă de scrieri  vechi ale Mănăstirii Neamț. Esențiale zonei sunt mănăstirile Agapia și Văratec, cu satele lor mănăstirești, așezări monahale vii, considerate cele mai mari din Europa. La Agapia găsești cerdace pline cu flori, picturile lui Grigorescu, Casa Memorială Vlahuță, ateliere de țesut covoare, Muzeul vivant unde poți plămădi o pâine care este coaptă la cuptor pe lemne. Tot la noi în zonă se pot modela bucăți de humă la atelierul de olărit, iar la Văratec, într-o oază de liniște spirituală, găsim mormântul Veronicăi Micle. Sunt multe de povestit despre Valea Ozanei! Cum să nu ai sufletul plin de emoții când trăiești în aceste locuri, cu istorie de mii de ani? Martor al atâtor vremuri îndepărtate este izvorul de slatină cu o atestare de peste 8.000 de ani, considerat cel mai vechi sit de exploatare de sare din Europa, cu prima monedă din lume „conul de sare“.

Cum a venit inițiativa înființării unui ONG care să se ocupe de promovarea și dezvoltarea turistică a zonei Târgu-Neamț? Cine sunt oamenii care se fac ,,vinovați de acest proiect?

Daniel Gavriloaia: Aceste povești frumoase trebuiau transmise mai departe, iar cei ce poposeau pe la noi trebuiau să le afle, să viziteze locurile, să se bucure câteva zile de ospitalitatea noastră și de bucatele moldovenești. De la aceste aspecte a pornit inițiativa câtorva proprietari de pensiuni, în 2013, când a luat ființă APDTN Valea Ozanei. Din acel an, împreună cu Primăria Târgu-Neamț, am reușit să participăm la târgurile de turism anuale, de la București, iar cu Asociația Zimbrului la târguri de turism internaționale: Londra, Berlin sau Zurich. Cu sprijinul Consiliului Județean Neamț, prin proiecte, am reușit să creăm o hartă turistică proprie, un panou de promovare dinspre Cristești spre Târgu-Neamț.

Ce și-a propus inițial Asociația de Promovare și Dezvoltare Turistică Nemțeană „Valea Ozanei? După toți acești ani de activități și proiecte, considerați că ați reușit să atingeți principalele obiective?

Daniel Gavriloaia: După cum se reflectă și în denumirea asociației, scopul înființării ei a fost de promovare și dezvoltare turistică. Urmărim ca vizitatorii care ajung aici să devină turiști și să înnopteze în pensiunile din zonă. Și în mare parte am reușit, pentru că numărul înnoptărilor au crescut cu patruzeci la sută în ultimii ani și mereu sunt provocări noi. A promova nu însemnă că o faci o dată și gata! E drum lung de răzbătut, iar rezultatele nu se văd imediat.

Care ar fi cele mai longevive și iubite proiecte inițiate de APDTN ,,Valea Ozanei?

Daniel Gavriloaia: Avem trei proiecte frumoase la care am lucrat alături de autoritățile locale, școli și alte ONG-uri. Mă refer la Festivalul ,Ceaunul Fermecat, Festivalul Medieval și Iarmarocul de toamnă.

Festivalul Ceaunul Fermecat este unul dintre proiectele de succes ale Asociației ,,Valea Ozanei. De ce credeți că a prins atât de bine acest eveniment?

Daniel Gavriloaia: Toate sunt proiecte îndrăgite, dar Festivalul Ceaunul Fermecat este unul aparte prin ideea de a prezenta, în cadrul evenimentului, bucatele deosebite și savuroase, gătite la ceaun. Vă spun cu toată încrederea că acest proiect este unul reușit. Pensiunile participante, prin oamenii lor pricepuți, au făcut în ceaune un adevărat spectacol culinar. Rețetele autohtone  au fost revitalizate, iar chisălița de cireșe sau vișine, tocana mănăstirească sau ciulamaua de hribi au fost foarte apreciate. Rețetele savuroase au fost completate de ingrediente precum sarea din izvorul de slatină sau ierburile aromate, proaspăt culese din grădină sau de pe câmp. Festivalul ,Ceaunul Fermecat reprezintă o adevărată întrecere culinară de gusturi, arome și culori, vinuri alese și palincă cu schinduc, de pe muntele Ceahlău.  

Care sunt produsele tradiționale gastronomice specifice Ținutului Târgu-Neamț?

Daniel Gavriloaia: O întrebare la care e greu de răspuns. Avem o gastronomie bogată, savuroasă și dacă alegi doar câteva produse culinare s-ar putea să le superi pe celelalte. Chiar și așa, voi risca și voi denumi două: proțapul de oaie și sărmăluțele cu urdă, învelite în foi de podbal.        

Cum a trecut APDTN ,,Valea Ozanei“ prin anul 2020, an afectat la nivel global de pandemia de coronavirus?

Daniel Gavriloaia: Nu a fost ușor „anul măștii“, al distanțării sociale și al fricii. 2020 a fost anul restaurantelor închise, al pensiunilor și hotelurilor goale, dar sperăm că greul a trecut. Căutăm soluții, facem oferte noi și vom fi pregătiți în 2021 să primim oaspeți.                                                                  

Ați finalizat agenda de proiecte și evenimente pentru noul an? Cum v-ați dori să arate aceasta?

Daniel Gavriloaia: Avem proiecte noi la care lucrăm în parteneriat cu Asociația Ținutul Zimbrului, precum Destinația Ecoturistică Ținutul Zimbrului (Bizon Land), care de 4 ani consecutivi a intrat în top „100 Destinații verzi sustenabile“,la nivel mondial.  În destinație, din primăvara acestui an, turiștii vor găsi bucuria traseelor turistice în natură, pe cărările de munte, printre schituri și mănăstiri la picior sau cu bicicleta, și vor avea o varietate mare de facilități și atracții turistice.

Pandemia a încetinit ritmul cu care pornisem la drum, dar nu și curajul, iar natura cu diversitatea ei, aerul curat și traseele de care vorbeam mai sus, sunt ca o relaxare binevenită pentru cei care, din păcate, au petrecut închiși și restricționați în locuințele lor și doresc să își găsească echilibrul în natură. Așteptăm turiștii cu drag în zonă și suntem pregătiți cu oferte noi, de tipul pachetelor turistice: „Să culegi o fotografie-trofeu, cu zimbrii în libertate“,  „Picătura de liniște – vizitarea schiturilor din zonă“, „O zi din viața unui cioban“ – petrecerea unei zile la stână, „Atmosfera din casa unui meșter popular“ – avem o bună colaborare și cu Asociația Meșterilor Populari din Ținutul Neamțului, „Branch-uri în aer liber“. Pe aceeași listă putem include și „Bison foto safari“ – însoțit în destinație de către un ranger, de la Parcul Natural Vânători Neamț, sau un pachet inovativ: ,,Telemunca la pensiune“! Astfel, cei care muncesc de acasă, pe calculator, pot veni la Târgu-Neamț, la pensiuni cu pachete all-inclusive.

Ne dorim, de asemenea, să organizăm în fiecare an o nouă ediție de „Iarmaroc de Toamnă“,  alături de producători și artiști locali. Vrem să promovăm evenimentele locale, precum „Șezătoarea“, realizată de elevii de la Colegiul „Ion Creangă“, în parteneriat cu Asociația „Eco Land“.

Trei motive temeinice pentru care să vizităm zona Târgu Neamț???

Daniel Gavriloaia: Dacă vrei o picătură de liniște, bucate sănătoase și să descaleci după zimbri, poposește la Târgu-Neamț!                                

Dorința cea mai arzătoar a lui Daniel Gavriloaia este…

Daniel Gavriloaia: Un obiectiv important ar fi în parteneriat cu Asociația Bucovina, realizarea unui traseu turistic, prin care să legăm mănăstirile din Ținutul Neamțului cu cele din Bucovina. O dorință mare a majorității locuitorilor din Târgu-Neamț este reconstruirea Stațiunii Băile Oglinzi, devenind cireașa de pe tort a turismului local. De asemenea, de ce nu, un alt proiect pentru viitorul apropiat, construirea în zonă a unui mic aeroport pentru avioane de dimensiuni mici.