„Implicarea socială“ din această lună noiembrie ne duce spre Bicaz, oraș în care cunoaștem doi oameni cu inițiativă, dispuși să acorde timp și energie pentru a-i sprijini pe semeni. Proiectul de suflet aparține lui Carmen Nițu și Gabriel Năfăreanu, cei care au dat viață Asociației „Oameni simpli“ și au gândit activități atât pentru bucuria copiilor, cât și pentru nevoile adulților aflați în dificultate.
Împărtășim cu voi din entuziasmul cu care descoperim suflete plină de iubire și altruism, în scopul de a urma modele și de a aduce zâmbete și speranță în lumea noastră.
Cum ați ales titulatura de Asociația Oamenilor simpli?
Carmen Nițu: Principalul motiv a fost că suntem și vom rămâne doar niște oameni simpli. Asta ne-a determinat să punem acest nume care ne reprezintă din plin.
Ce-și propune acest ONG?
Gabriel Năfăreanu: Să fie alături de cei din jur! Fiecare putem trece printr-o perioadă mai nefastă a vieții și cred că avem nevoie de ajutor. Poate nu atât de mult un ajutor financiar, cât unul moral, o îmbrățișare, o vorbă bună, care fac cât o mie de lucruri.
Cine sunt ,,oamenii simpli“ din spatele acestui proiect?
Carmen Nițu: Suntem persoane cu calități și defecte, cu familii, cu probleme și bucurii. Suntem oameni simpli cu un job normal, cu îndatoriri, dar care încercăm pe cât putem să-i ajutăm și pe cei din jur, prin intermediul sutelor de oameni cărora le pasă. Fără ei nu am putea reuși acest lucru.
De când dorința de a iniția proiecte pentru comunitate și pentru cei aflați în nevoie?
Carmen Nițu: De foarte, foarte, mult timp. Nu aș putea spune cu exactitate când, însă, îmi aduc aminte că al meu coleg, Gabriel Năfăreanu, proaspăt venit din străinătate, dorea să inițieze un proiect pentru un orfelinat din județul Neamț. De atunci drumurile noastre s-au intersectat și văzând atât de multe familii cu probleme pe site-uri de socializare, nu am putut rămâne indiferenți și ne-am dorit din toată inima să le putem aduce o oază de lumină pe chipul lor.
Povestiți-ne despre principalele proiecte pe care Asociația Oamenilor simpli le derulează.
Gabriel Năfăreanu: Noi avem proiecte diferite și inopinate zi cu zi. Principalele sunt cele de sărbători, cum ar fi proiectul de Paște, când oferim câte un kit de alimente pentru familii nevoiașe de pe raza județului Neamț, activități de Moș Nicolae și de Moș Crăciun.
Am gândit și proiecte pe timp de vară, pentru copii care provin din familii defavorizate și organizăm pentru ei excursii în vacanța mare. Tot pentru cei mici am inițiat o serie de activități culturale în incinta bibliotecii locale, pentru a-i stimula să învețe. Proiectul ,,Banca de alimente“ este și acesta unul de succes. Această inițiativă este organizată în colaborare cu diverse magazine alimentare, pe parcursul a două săptămâni. Clienții acestor magazine, care doresc și au posibilitatea, pot lăsa în magazine o serie de produse alimentare care vor ajunge la persoane nevoiașe.
Care considerați a fi cele mai frecvente probleme cu care se confruntă comunitatea?
Carmen Nițu: Principala cauză cu care se confruntă comunitatea este lipsa IUBIRII. Nu ne pasă, nu ne interesează și ne întrebăm ,,De ce eu?“. A doua problemă este lipsa educației.
Cum reușiți să strângeți bani pentru activitățile pe care le desfășurați?
Gabriel Năfăreanu: Aici e o adevărată luptă. Dată fiind situația prin care trecem, e greu să strângem fonduri, dar sunt și oameni cu suflet mare care niciodată nu ne lasă la greu. Dacă aș putea menționa nume, ar fi o listă foarte lungă, însă în mod special, aș dori să le mulțumesc lui Bogdan Silviu Ardeleanu, Liliana Pintilie, Andreea Sfrijan, Ion Botezatu, Costel Enciu și mulți alții.
Care sunt cazurile sau proiectele cu prioritate pe final de an 2022?
Carmen Nițu: Noi nu avem cazuri, ci doar oameni care au nevoie de sprijin și toți sunt o prioritate. Pe lângă zecile de familii care ne solicită sprijinul zi de zi, mai sunt câteva proiecte pe final de an 2022. Pregătim o expoziție de pictură pe piatră, în cadrul Bibliotecii Orașului Bicaz și un concert de colinde în comuna Dochia, pentru bătrânii satului. Tot în perioada sărbătorilor organizăm evenimentul cu titlul „Desaga lui Moș Nicolae“, prilej cu care vom oferi peste 120 de pachete cu dulciuri copiilor, dar și proiectul „Moș Crăciun bate la ușă“, în care dăruim kituri cu alimente familiilor nevoiașe din județul Neamț. Vor fi circa 150 de kit-uri. Pentru copiii din familii defavorizate derulăm activitatea „Scrisoarea lui Moș Crăciun“ și peste 100 de micuți vor primi cadouri.
Ce vă aduce cu adevărat satisfacție în ceea ce faceți?
Carmen Nițu: Grea întrebare. Aș putea spune că sunt împlinită ca om, că nu fac umbră pământului degeaba. Când vezi chipurile luminate ale bătrânilor, copii zâmbind, bucurie, chiar dacă e de moment, simți că te unești cu Dumnezeu și că respecți una din cele 10 porunci: „Iubește-ți aproapele, ca pe tine însuți“.
Cum ați defini „altruismul“?
Gabriel Năfăreanu: Să fim OAMENI care să trăiască frumos și plăcut pentru Dumnezeu. Consider că principiul de bază în această VIAȚĂ este: SĂ NE PESE DE APROAPELE NOSTRU.
Interviu realizat de
Oana-Talida COZMA