Cafeneaua culturală

Implicare socială – Interviu cu ALEXANDRU FILIMON, manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț

Are 47 de ani, este tatăl unei fetițe de 4 ani și jumătate, prieten devotat și om cu mintea antrenată pentru performanță. Alexandru Filimon, managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, căci despre dumnealui este vorba, este oaspetele  rubricii ,,Implicare Socială” din luna decembrie.

Deține o vastă experiență în proiecte de investiții imobiliare în țară și în Canada, precum și în accesarea de fonduri europene. Este specializat în Marketing Informatic și a predat la două universități publice din Canada, la nivel de MBA. A terminat 2 ani din 3 în cadrul doctoratului la Universitatea East Anglia, cu tema ,,Analiza bazelor de date-imagistică medicală“. Cu regret mărturisește că nu a reușit să finalizeze doctoratul din pricina costurilor ridicate. A revenit în țară după 17 ani de străinătate și dorește să redea orașului Piatra-Neamț din practicile și mentalitățile canadiene.

Despre visuri și inițiative, realizări și dorințe, alături de Alexnadru Filimon, în interviul următor: 

De unde chemarea spre oameni aflați în nevoie și motivația de a participa la concursul de manager al Spitalului Județean Neamț? Această funcție, la vremurile actuale, este un adevărat act de curaj, ținând cont că instituția s-a confruntat cu o serie de probleme serioase în ultimii ani.

Alexandru Filimon: Cred că această chemare a prins rădăcini în facultate, unde întotdeauna am împărțit din puținul pe care îl aveam cu prietenii de atunci Apoi, în cei 17 ani petrecuți în Canada, am participat la numeroase acțiuni caritabile, atât de mic impact, locale, cât și la acțiuni multianuale, ce au făcut o diferență majoră în viața oamenilor din acea comunitate. Spiritul de a ajuta este înrădăcinat în cultura canadiană, cred că pornește de la faptul că e un popor de imigranți, care se dezvoltă integrându-i și ajutându-i pe cei nou veniți. Aceștia, la rândul lor, participă cu cât pot la viața comunității. De când m-am reîntors în Piatra, am urmărit cu oarecare îngrijorare evoluția Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Am ascultat diverși prieteni care lucrează acolo, precum și alte surse de informații și eram oarecum familiarizat cu problemele de acolo. După tragedia din noiembrie 2020, mi-am dat seama că instituția e la o răscruce. Am decis să particip la concursul de manager, deși nimeni dintre cei apropiați nu mi-a aprobat decizia. Calificativele lor au variat între nebun și inconștient. Revenind la esența întrebării, am considerat că dacă pot să-mi folosesc abilitățile și competențele în a stopa alunecarea SJU Piatra-Neamț pe această pantă pe care se află de aproximativ 10 ani, e un lucru pozitiv pentru comunitate și oamenii care apelează la serviciile oferite de spital. Nu văd această poziție ca un simplu loc de muncă, ci mai mult ca pe o misiune pe care o voi continua atât timp cât văd că acțiunile mele au un impact pozitiv, poate încă puțin vizibil pentru cei dinafara sistemului.

Cu ce credeți că vă ajută experiența dobândită în mediul privat, în proiecte de investiții, atât în Canada cât și în România, în administrarea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț?

Alexandru Filimon: Pentru cei care nu știu, am lucrat toată viața în mediul privat, deși am predat 7 ani la 2 universități în Canada. În acel timp, am făcut o mulțime de proiecte de consultanță și am început mica afacere în domeniul imobiliar. Am fost implicat direct în proiecte de investiții de milioane de euro, atât acolo, cât și în Piatra-Neamț. După cum mulți manageri știu, nu întotdeauna deciziile se iau cu toate informațiile pe masă. Aici intervine experiența avută, faptul că te-ai mai întâlnit cu situația respectivă, abilitatea de a calcula riscuri și de a le pune într-un context global. Într-o instituție ca Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, poate cea mai importantă abilitate este de a lucra cu oamenii. La 1.700 de angajați, nemulțumiți vor fi întotdeauna, dar merg pe un principiu foarte simplu: dacă pe termen lung e mai bine pentru pacient, atunci implementăm decizia și-mi asum eventualele reacții negative. 

Care sunt principalele proiecte la care lucrați în prezent? Care sunt prioritățile la Spitalul Județean Neamț?

Alexandru Filimon: În prezent, proiectele la care lucrăm sunt de renovare completă a grupurilor sanitare în Pavilionul Medical, ceea ce va duce la un confort sporit pentru pacienți și minimizarea infecțiilor asociate actului medical. De asemenea, efectuăm reparații extensive la secția Psihiatrie, o secție aflată într-o clădire separată și care, din păcate, a fost neglijată din punct de vedere al mentenanței în ultimii 15 ani. Un alt proiect este acela de instalare a unui lift exterior pentru secția Boli Infecțioase. Acum finalizăm unele detalii tehnice pentru a începe fundația și structura metalică. În anul care vine ne-am propus să facem documentații tehnice pentru centrale termice pentru fiecare pavilion în parte și dacă vom avea banii necesari, chiar instalarea unei centrale noi la una din clădiri. În plus, lucrăm cu o echipă de ingineri pentru a face proiectul tehnic pentru un nou rezervor de apă și de a moderniza stația de epurare.

Sunt implicat direct într-un proiect de finanțare prin POIM prin care sperăm să accesăm fonduri (2,15 milioane euro) pentru a îmbunătăți rețele de gaze medicale, rețeaua electrică și ventilația saloanelor în Pavilionul Chirurgical la etajele 3, 2 și 1.

Împreună cu specialiștii de la Consiliul Județean lucrez la proiectele pentru noul UPU și reabilitarea corpului C al Ambulatoriului Integrat de Specialitate. În acest moment consider că există o șansă reală de a începe reabilitarea Ambulatoriului în 2022.

Pe partea de lucrări de reparații, am prins în propunerea de buget pentru 2022, renovarea secției de Boli Infecțioase – grupuri sanitare și saloane de pacienți.  Este o secție care a dus greul pe toată perioada pandemiei și, deși sunt probleme legate de lucrul în zonele cu pacienți COVID, vom găsi o soluție pentru a renova această secție.

Trebuie să menționez că există un proiect pe care mi-am propus să-l reîncepem – este vorba de reabilitarea secției de Pediatrie. Este un proiect extrem de important pentru spital și comunitate și pentru care trebuie găsite soluții curente în așa fel încât să obținem fără probleme autorizația de funcționare la finalul lucrărilor. Sper ca până la sfârșitul lunii februarie să avem vești bune pentru locuitorii din oraș și, de ce nu, chiar pentru personalul secției, greu încercat în ultimii ani. În final, îmi doresc ca în anul următor să informatizăm cât mai mult din activitățile pe care le desfășurăm la spital, atât pe partea medicală, cât și pe partea administrativă. Nu sunt mulțumit de pachetele de soft pe care le folosim în mod curent și aș dori să luăm exemplul altor spitale și să ridicăm gradul de digitalizare, posibilitatea de a avea rapoarte în timp real, să putem controla stocurile la magazii zilnic, să primim alerte în cazul în care stocurile pentru anumite produse scad sub un anumit nivel, să putem cuantifica consumul de materiale sanitare pe secții și chiar pe bolnav, să oferim programări online și multe altele.

Nu sunt genul de persoană care să promită multe proiecte în cadrul unui interviu, dar chiar cred că proiectele menționate au șanse de începere și/sau realizare în anul care vine.

Dețineți o mare experiență în accesarea fondurilor europene. Pot fi accesați bani europeni pentru a da o nouă imagine Spitalului?

Alexandru Filimon: În trecut am scris și implementat proiecte de consultanță atât în Canada, cât și în România. Pe baza discuțiilor avute cu echipa ADR Nord-Est, cu consultanți din țară și cu diverse instituții partenere, consider că vor fi oportunități importante de a accesa fonduri europene. Personal, țin toate canalele de comunicare deschise, urmăresc oportunitățile de finanțare propuse prin POR și POS pentru perioada de programare 2021-2027, cât și cele din alte surse de finanțare – fonduri norvegiene, elvețiene. Pentru succesul unei cereri de finanțare majore este necesară o echipă tehnică și de consultanță bine pregătită, care să poate scrie un proiect viabil. Pe lângă fondurile europene, cred că sponsorizările și donațiile pot avea un mare impact în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. În ultimul an, am descoperit o reticență a sponsorilor locali din cauza unor situații și experiențe din trecut. Acest aspect trebuie neapărat remediat. De altfel, am primit mai multe sponsorizări din afara județului în 2021 decât de la firmele sau locuitorii din Neamț. Trebuie să fim transparenți, să arătăm în continuare comunității și potențialilor sponsori că instituția noastră gestionează foarte bine banii și echipamentele obținute din sponsorizări precum și pe cele achiziționate din bani publici. Îmi doresc să le recâștigăm încrederea și să atragem și în 2022 sume importante din sponsorizări.

Sunteți membru fondator al Asociației Alumni a Colegiului Naţional „Petru Rareș“ Piatra-Neamt. Cu ce gânduri v-ați implicat în acest proiect?

Alexandru Filimon: Revenind la implicarea socială, am „împrumutat“ această idee de la universitățile din Canada, dar bineînțeles că aceste asociații există în toată lumea, inclusiv în România, după cum am constatat în ultimii ani. Eu am văzut-o ca pe o oportunitate de a face networking, de a ține legătura cu foștii colegi, de a avea acces la experți din diverse domenii, de a mentora colegi mai tineri, și, nu în ultimul rând, de a ajuta liceul, profesorii și elevii de acum. În ultimii ani am oferit 20 de burse elevilor mai puțin favorizați din liceu, am oferit premii olimpicilor și am sponsorizat o mulțime de activități inițiate atât de elevi cât și de profesori. Totul s-a realizat din donații ale foștilor elevi și din ce am strâns la balurile de caritate organizate în ultimii ani. Din păcate, în ultimii doi ani nu am reușit să organizăm Balul Excelenței, dar chiar și așa am oferit bursele și mici sponsorizări. Cu privire la activitatea Asociației, suntem mândri că între 92-94% din banii strânși merg la cauzele pe care noi le sprijinim. În general, o asociație non-profit bine condusă cheltuie maxim 15% din banii strânși pentru funcționare și de aceea sunt mulțumit că facem o treabă bună. Personal, de abia aștept următorul bal. La ultimul am avut participanți din 32 de generații, deci vă dați seama de impactul emoțional pe care l-am simțit cu toții. Din păcate, datorită funcției de la spital nu mai pot avea un rol de conducere în asociație și nu mă pot implica în mod direct în organizarea activităților, dar sunt convins că acestea vor continua pe drumul stabilit și sper să pot ajuta și ca simplu membru.

Aș vrea să ne vorbiți despre proiectele sociale la care v-ați adus aportul de-a lungul timpului, în mod special cele derulate acasă.

Alexandru Filimon: Principalele proiecte în care m-am implicat acasă au fost activități pe care le-am desfășurat în cadrul Clubului Rotary Piatra-Neamț, pentru doar 2 ani cât am fost membru, și aici aș vrea să fac precizarea că cel mai important proiect al meu a fost înființarea Interact – aripa tânără a clubului. Mi-a luat un an să mentorez 30 de liceeni de la majoritatea liceelor din oraș. Al doilea proiect major este înființarea Asociației Alumni CNPR. Timp de 3 ani am oferit burse, premii și am sponsorizat proiecte propuse de elevi sau profesori. Este un proiect de suflet pe care îl voi continua atât timp cât voi putea să mă implic.

În general nu zic nu atunci când mi se cere sprijinul de către alte persoane sau asociații pentru anumite cauze. În prezent interesul meu este de a obține sponsorizări pentru spital și pentru CNPR.

De ce anume considerați că e nevoie pentru a ne păstra adevăratele valori culturale și spirituale? Poate de mai multă implicare?

Alexandru Filimon: E o întrebare dificilă. Cred că totul pornește de la educație și principiile cu care pornim în viață. Consider că tinerii din ziua de azi nu au acces întotdeauna la modele de la care să învețe și să-și dezvolte caracterul. Cred că familia, prieteniile, recunoștința față de ce ai, bucuria de a dărui sunt pilonii principali ai fericirii și ai unui caracter puternic. Bunurile materiale pe care toți ni le dorim nu aduc bucurii decât pe moment. Evident că toți lucrăm ca să avem un confort, ca familia să fie mai bine, dar trebuie să nu neglijăm aspectele emoționale, faptele bune și să facem din asta un obicei, nu o excepție. Cred că cel mai simplu exemplu este atunci când dai un buchet de flori unei persoane dragi. Nu oferi o floare numai de ziua cuiva, oferă o floare într-o zi oarecare. Normalitatea e să faci un gest tandru, o faptă bună de câte ori poți, nu la intervale anume sau cu anumite ocazii. Am discutat de multe ori cu prietenii că oamenii trebuie ajutați nu numai de Crăciun, că tot suntem în pragul Sărbătorilor, ci tot anul. Este nevoie de implicare, de a înțelege că e bine să te preocupe semenii tăi

Ce vă motivează cel mai mult?

Alexandru Filimon: Cel mai mult mă motivează proiectele noi și faptul că mă simt de folos. Când e ceva nou de învățat, când discut cu oameni interesanți pe care nu i-am întâlnit și de la care pot extrage cunoștințe, când implementez proiecte și văd lucruri finalizate! În plus, faptul că poți mentora/îndruma pe cineva și că-i poți îmbunătăți șansele de a avea o carieră sau un proiect mai bun, este un sentiment extraordinar.

Dezvăluiți-ne trei lucruri mai puțin cunoscute publicului larg despre dumneavoastră, dar care vă caracterizează! De exemplu – un loc preferat, o carte care v-a inspirat și un sport care vă pasionează.

Alexandru Filimon: Cărțile mi-au plăcut dintotdeauna și am citit o varietate foarte mare. Aș da două titluri, din ultimul an, „Inteligența emoțională“, de Daniel Coleman și „The subtle art of not giving a fuck“, de Mark Manson. Pe prima aș recomanda-o ca lectură obligatorie pentru cei care doresc să îmbunătățească relațiile cu cei din jur.

În privința locurilor preferate, în primul rând trebuie să aibă oceanul în preajmă. Aruba pentru soare și plajă, Thailanda pentru bunătatea oamenilor, diversitate, climă și peisaje. Și nu în ultimul rând, Noua Zeelandă pentru calitatea vieții, peisaje, amabilitatea localnicilor și All Blacks, echipa națională de rugby. Sporturile care mă pasionează sunt rugby, un sport dur, dar pentru gentlemen, vâslitul pentru cardio și apa din jur și badminton pentru plasament și reflexe.

Cei apropiați știu că îmi plac animalele, iubesc să gătesc, deși la plating stau prost și prefer calitate în loc de cantitate. Sunt extraordinar de loial celor cu care am dezvoltat o legătură. Mai mult decât orice sunt tenace și nu renunț la ceva ce îmi doresc. În general, deviza „work hard, play hard“ mi se potrivește.

Care considerați a fi cea mai mare realizare a dumneavoastră de până acum, în plan profesional sau personal?

Alexandru Filimon: Orice proiect implementat e o realizare și au fost multe în ultimii 25 de ani. Cred că mulțumirea cea mai mare am avut-o în rolul de mentor, când modelezi cariera cuiva și îl îndrumi pe un traseu ce i se potrivește, unde ar putea avea rezultate ce le pot depăși chiar și pe cele ale profesorului. Pe plan personal faptul că am încercat multe lucruri diverse, cele mai multe cu succes, mă mulțumește. Am învățat din toate experiențele și simt că am trăit o viață plină. Bineînțeles, nu există părinte care să nu fie mândru de copilul lui și eu nu fac excepție. Sunt bucuros că fetița mea, e sănătoasă, echilibrată, sociabilă, deschisă la nou și curioasă. Mă străduiesc să îi ofer un mediu de viață care să o pregătească pentru a fi un cetățean al lumii.

Dacă ați putea cere Moșului un cadou de Crăciun, ce ați cere? 

Alexandru Filimon: Pe lângă binecunoscutul răspuns „world peace“, mi-aș dori să fiu alături de cei iubiți în liniște, cu un foc în sobă. Dacă e totul bine acasă, restul se poate realiza.


Autor articol: Oana-Talida Cozma