Cafeneaua culturală

Implicare socială – Interviu în 5 pași cu SEBASTIAN HRIB

Co-fondator și manager de proiecte Asociația Kult Generation

Cum s-a născut KULT Generation și sub ce deziderat?

Sebastian Hrib: KULT înseamnă cultură și educație într-o formă alternativă și ușor de asimilat pentru tineri. Am înființat această organizație în 2017, în Roman, cu dorința de a oferi tinerilor perspective noi de dezvoltare și pentru a-i îndruma spre a face lucruri cu adevărat importante pentru ei și pentru ceilalți.

Scopul nostru principal este să le oferim tinerilor șansa să-și descopere potențialul. În felul acesta contribuim la formarea următoarelor generații de lideri care vor transforma România într-o societate mai bună, prin talentul și ideile lor creative puse în practică.

Ce este Kult Hub și ce își propune?

Sebastian Hrib: KULT Hub este locul unde ideile tinerilor prind viață. În decursul celor 3 ani de la înființarea organizației a luat forma unui spațiu creativ și loc de întâlnire pentru tinerii care vor să învețe lucruri noi, să se descopere și să se dezvolte personal și profesional. În jurul inițiativelor noastre s-a creat o comunitate de voluntari dornici de implicare și cunoaștere.

Ne ghidăm în activitatea de zi cu zi după un set de valori bine definit și ele unesc membrii comunității KULT. Cele mai importante sunt:

  1. Fii bun, cu tine și cu ceilalți 
  2. Implică-te 100%
  3. Lucrează în echipă
  4. Gândește liber
  5. Continuă să înveț

Toate acestea contribuie la misiunea noastră de a forma tinerii și a le da șansa să devină mai buni.

Care sunt pe scurt, proiectele 2020 sub marca Kult Generation?

Sebastian Hrib: Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai provocatoare, ne adaptăm și ne reinventăm permanent. Mare parte din activitatea noastră s-a mutat în mediul online pe www.kulthub.ro, unde voluntarii kult au dat start blog-ului KULTime și scriu despre subiecte de actualitate, împărtășesc experiențe și recomandări. Tot pe website-ul nostru găzduim podcastul VreauSăSpunCeva, unde alt voluntar povestește cu diferiți oameni-model, experiențe profesionale și de viață, menite să-i inspire pe tinerii din comunitate.

În categoria proiectelor educaționale, plănuim pentru anul acesta să desfășurăm:

Academia de Talente ZF – primul program de internship online din județul Neamț dedicat liceenilor, o oportunitate de orientare în carieră, care prezintă aplicat ce înseamnă un loc de muncă și ce responsabilități implică, alături de Fabrica de airbag-uri ZF Roman.

și

KULT Academy – program de dezvoltare personală și abilități de viață pentru tineri, în care participanții trec printr-o serie de workshop-uri, alături de traineri profesioniști.

Ce se întâmplă anul acesta cu organizarea Kult Fest și ce vă doriți să dezvoltați prin acest festival?

Sebastian Hrib: KULT Fest este unul dintre cele mai frumoase festivaluri din județul Neamț, ce se desfășoară în municipiul Roman. Festivalul a crescut alături de tineri, de artiștii cu renume care au urcat pe scenă în cele 4 ediții, de ideile creative ale echipei de organizare, de voluntarii energici și de toți partenerii care au contribuit.

Ediția de anul acesta ar fi adunat cei mai renumiți artiști naționali și multe atracții de la zborul cu balonul cu aer la concursuri interactive în aer liber. Dar din cauza pandemiei și a deciziilor autorităților în ceea ce privește organizarea de evenimente cu public numeros, am decis reprogramarea festivalului pentru 9 – 11 iulie 2021.

Între timp lucrăm la alte evenimente culturale și de relaxare, mai mici, în natură, pentru că ne este greu să stăm departe de oamenii frumoși care creează un vibe plăcut în jurul lor.

Un mesaj pentru tânăra generație inspirată de acțiunile Kult Generation.

Sebastian Hrib: Fiecare tânăr are potențial, iar primul pas pentru a descoperi acest lucru este să exploreze locuri, comunități, evenimente și tot felul de provocări, menite să îl ajute să se cunoască pe sine și să întâlnească cât mai mulți oameni. Cu toții suntem diferiți și găsim inspirație în diverse locuri.