Cafeneaua culturală

Istoria artelor – Pictură: OCTAV BĂNCILĂ (1872- 1944)

Anul acesta, pe 4 februarie, s-au împlinit 150 de ani de la nașterea pictorului Octav Băncilă, a cărui activitate artistică și didactică sunt strâns legate de orașul Iași, acolo unde, de mai bine de șase decenii, funcționează și renumitul Colegiu Național de Artă care îi poartă numele.

Supranumit „pictorul Răscoalei de la 1907“, artistul a realizat o serie întreagă de tablouri pe tema acestui eveniment istoric de la început de secol XX, opera sa fiind în general axată pe un realism care nu caută idilicul, ci redă cu dramatism și compasiune aspecte din viața oamenilor defavorizați ai acelor timpuri.

Criticul de artă Dan Caragea punctează câteva dintre calităţile artistice ale lui Octav Băncilă: „Este cel mai de seamă reprezentant al realismului social în pictura românească. Format la școala socialistă a ideilor sfârșitului de veac XIX, Băncilă dovedește tenacitate, perse­verență și coerență în tendin­țele exprimate în arta sa. A fost pictorul țărănimii oropsite și împilate, dar și al proletariatului ce se adăpostea în mahalalele orașe­lor. A surprins omul umil în trăirea sa cotidiană, considerând că artistul trebuie să fie, înainte de toate, o conștiință critică a vremii“.

Autor articol: Radu Cristian MACAVEI