Ce este glanda tiroidă și ce rol are ea în organismul uman? – sunt două dintre întrebările care m-au frământat când am dat startul documentării leacului de sănătate din această ediție. Am purces a căuta răspuns şi iată ce am aflat!
Glanda tiroidă este o glandă endocrină, situată la baza gâtului, în partea din față, care contribuie substanţial la reglarea metabolismului şi a multor funcţii estenţiale ale organismului.
E important să știm că funcţionarea necorespunzătoare a glandei tiroidei poate duce la apariţia unor afecţiuni în organismul nostru, cele mai frecvente fiind legate de producerea anormală de hormoni tiroidieni. Glanda tiroidă îndeplineşte diverse roluri importante în organism, prin eliberarea constantă a unei cantităţi optime de hormoni tiroidieni în fluxul sanguin.
Pentru noduli tiroidieni, în lucrarea „Rețete pentru viață-tratamente naturiste“, Tudorița Profir propune următoarea rețetă:
AFECŢIUNI: Noduli tiroidă
TINCTURI: Drăgaică, Ovăz, Busuioc, Cimbrişor, Coada calului, Urzică, Sunătoare, Anghinare, Angelică, Brad, Tuia, Gălbenele, Eucalipt, Cimbru, Silur, Pătlagină, Brusture.
Se amestecă într-un recipient de sticlă. Se iau două linguri pe zi, timp de trei luni, dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Tinctură de spânz – 1 linguriţă pe zi, timp de trei luni.
GEMODERIVATE: Coacăz negru, Viţă de vie, Tei argintiu.
Se ia câte o monodoză din fiecare pe zi, timp de trei luni.
CAPSULE: Coada calului, Gheara mâţei, Năpraznic, Spirulină.
Se ia câte o capsulă din fiecare pe zi, timp de 3 luni.
CEAI: Ceai gastric, Potbal, Tătăneasă, Coada şoricelului, Lumânărică, Lemn dulce,Sovârf, Anason, Rozmarin, Ghimpe, Salvie, Coada şoricelului, Trifoi roşu, Ceai antitumoral.
Se amestecă toate plantele și ceaiul se prepară astfel: 13 litri apă cu 13 linguriţe plante, infuzie 15 minute. Se beau 2 – 2,5 litri pe zi, timp de trei luni.
DECOCT:
1 kg. miere, 1 litru țuică, 400 g Tătăneasă, 400 g potbal (verde), 200 g flori de lumânărică (verde), 300 g nalbă (verde), 500 g suc de lămâie.
Se macină prin mixer/maşina de carne. Se amestecă şi se lasă la macerat 14 zile, se iau zilnic 50 g timp de trei luni.
Se face dimineaţa gargară cu ceai de nalbă. Se fac comprese cu făină de orz, care se aplică pe noduli. Se recomandă gimnastică şi masaj reflexoterapeutic.
Să vă fie de leac!
Documentare realizată de Daniela BÎNDILĂ