Tradiții

Meșteșug Tradițional – ELENA STANCIU și arta „boitului cu buruieni“

Descoperim de acaestă dată la rubrica Meșteșug Tradițional o tânără creativă, cu fire artistică, născută pe meleaguri nemțene. Elena Stanciu se întoarce în zona natală, la Ruseni, Borlești, după anii studenției petrecuți la Iași, unde a studiat Relații Internaționale și Studii Europene, și după alți cinci ani trăiți la Craiova. Nu s-a întors întâmplător, ci mânată de pasiunea sa pentru flori, pentru tradiție și tehnici de vopsire vegetală.

„Motivul revenirii a fost legătura pe care o am cu locul unde am copilărit. Simțeam că pierd conexiunea cu comunitatea de aici și am decis să mă întorc“, ne-a dezvăluit artizana.

Revenită pe plaiurile natale, s-a mobilizat rapid și a inițiat proiectul „Poartă-mă cu flori“, un proiect inedit, apărut anul trecut, în plină pandemie. „Pur și simplu, privind pe fereastră, îmi imaginam ce frumos s-ar vedea florile, frunzele imprimate pe țesătura naturală. De atunci am început să experimentez, să caut flori tinctoriale, să particip la cursuri privind diferite tehnici de vopsire vegetală“, completează Elena Stanciu.  

Meșteșugul „boitul cu buruieni“ este o tehnică cu rădăcini în tradițiile populare de altădată.  Tehnica era folosită de bunicile și străbunicile noastre, interesate pentru a „boi, vopsi, învăxi“ firele, țesăturile de care aveau nevoie, precum lâna, mătasea sau cânepa. Agronomul Ion Ionescu de la Brad (1818-1891) atrăgea atenția, într-o monografie privind ținutul Dorohoiului, asupra importanței coloranților vegetali și a valorii țesăturilor ce ieșeau din mâna gospodinelor de la țară.

Elena Stanciu și-a însușit tainele vopsitului natural prin studiu, cercetări și lectură, determinată de dragostea pentru meșteșugul străvechi.

Am reușit să fac rost de cărți de căpătâi, precum «Cromatica poporului român», de Simion Florea Marian, Tudor Pamfile, Mihai Lupescu, sau «Vopsitul vegetal», de Elena Niță Ibrian, de unde mi-am luat o parte din informația necesară pentru a cunoaște plantele specifice zonei, mai dezvăluie artista.

A urmat o serie de cursuri online alături de diverși specialiști din Turcia sau Israel, denumiți și „natural dyers“. De la aceștia a descifrat tehnici de „ecoprinting“ sau „bundle dye“, utilizate de comunitatea internațională a persoanelor pasionate și experimentate, care folosesc vopsitul vegetal ca hobby sau ca meserie.

Etape de lucru și tehnici de vopsire naturală

Pentru a purcede la lucru, trebuie să știți că doar materiale naturale, cu proteină animală (lâna) sau proteină vegetală (bumbacul) pot fi vopsite natural. Acestea au o putere de absorbție foarte mare a pigmentului și păstrează intens culoarea în compoziția firului.

„Țesătura naturală este elementul principal în tot acest proces. Aceasta se curăță prin fierbere de compușii chimici care au fost folosiți la fabricare . Odată realizat acest prim pas, se culeg florile, frunzele sau chiar rădăcinile ce au proprietăți tinctoriale și se aplică pe țesătură în funcție de tehnica pe care dorim să o folosim. Prin aburire, fierbere directă în apă sau scufundare a țesăturii în apa deja colorată cu pigment, se obține produsul final, vopsit vegetal“, explică Elena, artizană în vopsitul vegetal.

Pentru tehnicile de vopsire vegetală pot fi folosite plante și flori specifice, numite „tinctoriale“. Doar acestea dețin o cantitate consistentă de pigment. Un exemplu de floare potrivită pentru „boit “ este crăița, ale cărei petale pot fi folosite cu rezultate optime. Cel mai frecvent, cu ajutorul plantelor, poți obține nuanțe de ocru, cafeniu, negru, galben, roșu sau verde. Culorile pot diferi în funcție de diversitatea plantelor folosite. De asemenea, o importanță deosebită are și terenul pe care a crescut planta utilizată.

Elena Stanciu realizează produse vestimentare unicat, din materiale naturale, vopsite vegetal prin tehnici tradiționale. Mai apoi, prețioasele materiale sunt croite și cusute cu pasiune, pentru făurirea produsului finit, specific fiecărui suflet în parte. Rochii din in, mătase naturală, lână, perdele din pânză topită, panglici, eșarfe de mătase, hăinuțe pentru copii sau sacoșe din textil, toată sunt create cu sârg sub semnătura „Poartă-mă cu flori“.

Întrebată ce își propune prin acest proiect, Elena Stanciu ne-a răspuns: „Reîntoarcerea la meșteșugul «boitului cu buruieni», prin organizarea de ateliere prin care să readuc în atenție valoarea sustenabilă a vopsitului vegetal și, bineînțeles, experimentarea de noi tehnici și pigmenți naturali“. 

Unele dintre creațiile Elenei Stanciu sunt disponibile online, pentru iubitorii de frumos, natural și tradiție.

Autor articol: Oana-Talida COZMA
Foto: Elena Stanciu, Donea Studio