Tradiții

Sărbători populare – PROBEJENIA. MOŞII SCHIMBĂRII LA FAŢĂ

Sărbătoarea din Calendarul ortodox din 6 august, Probejenia sau Schimbarea la Faţă, marca în Calendarul popular hotarul dintre vară şi toamnă. La Probejenie se spunea, în unele zone, că începe călătoria berzelor, stârcilor şi a altor păsări migratoare. De acum, frunza codrului îşi schimbă culoarea, iarba încetează să crească, apele se răcesc şi sunt „spurcate“ de cerb, şerpii şi alte vieţuitoare (şopârle, salamandre, insecte) se retrag pentru iernat în ascunzişuri.

Din această zi, omului îi era interzis să se mai scalde în apa râului şi să omoare, conform obiceiului, şarpele care îi iese în cale.

În schimb, la Probejenie era dezlegare la peşte, sărbătoarea fiind plasată în interiorul Postului Sântămăriei, şi la struguri.

În această zi sunt recoltate multe plante şi fructe pentru tămăduirea bolilor: avrămeasa, împărăteasa, leuşteanul, usturoiul de samulastră, florile de muşeţel şi de tigvă, alunele, crenguţele încărcate cu prune.

Ca la orice hotar calendaristic, apar şi practici de pomenire a morţilor (pomenile date în această zi se numesc Moşii Schimbării la Faţă), iar cititorii în stele făceau observaţii şi pronosticuri astronomice.

Ofrandele obişnuite date pentru morţi la Probejenie, numite Moşii Schimbării la Faţă, sunt strugurii, mustul şi fagurii de albine. Boabele de struguri desprinse de pe ciorchine şi sfinţite la biserică se numesc „colivă de struguri“. Gustatul primului bob de strugure se făcea după un ritual din care nu lipsea formula pronunţată cu voce tare: „Boabă nouă în gură veche!“ (Moldova şi Bucovina).

De la obiceiul de a gusta ritual strugurii şi alte poame la Moşii Schimbării la Faţă, luna august a primit şi numele de Gustar.


Documentare realizată de Valentin ANDREI