Tradiții

Leacuri pentru sănătate – SĂNĂTATE DIN NATURĂ

În vechime, strămoşii noştri, cunoscători sau deschizători de drum în tainele medicinei, au apelat la natură şi la generozitatea plantelor pentru a-i ajuta pe semenii aflați în suferinţă.

În zilele noastre, oamenii cu har şi pricepere în ale tămăduirii corpului uman şi-au dedicat vocaţia pentru a găsi cele mai bune căi  de a înţelege cum şi ce funcţionează pentru fiecare organ din corpul nostru, iar ştiinţa medicală şi farmacologică a venit cu partea sa de contribuţie şi a dezvoltat şi produs tincturi, uleiuri, capsule, siropuri, denumite generic „suplimente alimentare“, care ne uşurează accesul la anumite plante sau resurse naturale, pentru a ne trata diversele afecţiuni ce pot apărea pe parcursul vieţii.

 „Mediul care ne înconjoară este plin de viaţă şi sănătate. Toate plantele, inclusiv  cele toxice, sunt folosite la vindecarea diverselor afecţiuni care ameninţă sănătatea omului. Modul în care acestea se prepară sau se folosesc a fost transmis din generaţie în generaţie, prin manuscrise şi studii ştiinţifice.

Cercetarea folosirii plantelor ne arată că, în toate cazurile de boli cronice, plantele din componenţa tincturilor sau ceaiurilor se utilizează în funcţie de valorile organismului bolnav în ansamblu, în grupuri/combinaţii/mixturi  şi nu în funcţie de fiecare organ afectat“, spune Tudoriţa Profir, în cartea sa „Reţete pentru viaţă – tratamente naturiste“, Editura Capriccio, Piatra Neamţ, 2011.

Practic, Tudoriţa Profir spune că pentru a vindeca organul pe care noi îl percepem sau este diagnosticat ca fiind afectat, trebuie tratat întreg ansamblul de disfuncţionalităţi din corp. Boala apare acolo unde lanţul imunitar este slăbit. Suntem maşinării perfecte, iar atunci când o „rotiţă“ se defectează, nu este o problemă punctuală, ci una de dezechilibru a tuturor celorlalte: „afecţiunea principală este rezultatul altor afecţiuni secundare, care o determină pe aceasta“.

Reţetele din cartea Tudoriţei Profir sunt prescrise pe ansamblu de afecţiuni şi sunt alese din practica de zi cu zi, cu rezultate deosebite, în cabinetul său din oraşul Broşteni, județul Suceava.

Reţeta de azi:

AFECŢIUNI: Răceală pulmonară şi infecţie urinară la copii (10-15 ani)
TINCTURI: cătină, cimbrişor, busuioc, coada şoricelului, urzică, afin, zmeur, creţişoară, traista ciobanului.
Se amestecă într-un recipient de sticlă. Se ia o linguriţă pe zi, timp de 30 de zile, dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de masă.

CEAI: mătase de porumb, urzică albă, gălbenele, cozi de cireşe
Se beau 500 – 700 ml pe zi, timp de 30 de zile, în combinaţie.

CAPSULE: Imunostim, coada calului, cimbrişor
Se ia câte o capsulă din fiecare la 2 zile.

SUC DIN CRUDITĂŢI: morcov, varză, măr, pară
Se beau câte 300 ml pe zi, dar numai 3 zile pe săptămână.  


Documentare realizată de Daniela BÎNDILĂ