Tradiții

Meșteșug tradițional – ION ALBU, meșterul care „plămădește“ măști populare

Creator popular de renume, Ion Albu trăiește la Timișești, Neamț, în satul său natal. Dragostea pentru datinile și obiceiurile străvechi și dibăcia în făurirea măștilor populare l-au făcut pe Ion Albu un cunoscut meșter popular pe meleagurile românești. Recunoașterea sa este și la nivel internațional, reprezentând cu mândrie țara noastră și satul nemțean la expoziții și târguri în Statele Unite ale Americi și în Europa.

Personalitate complexă în lumea satului nemțean, Ion Albu și-a dedicat viața meșteșugului tradițional, obiceiurilor, datinilor strămoșești și dansului popular. Fondator al Ansamblului de Obiceiuri Populare „Aşa-i datina la noi“ şi membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, este cunoscut pentru dragostea și pasiunea sa pentru arta populară și tradițiile legate de sărbătorile de iarnă.

„Eu am început dansul popular la Școala din Timișești, când în clasa a V-a am fost cooptat într-o formație de dansuri populare. Mi-a plăcut atât de mult, încât am început să repet de unul singur. Am înființat un ansamblu de dansuri populare unde prezentam dansuri autentice ale comunei Timișești. În 1967 am înființat o trupă de datini și obiceiuri cu urși, capre, moșnegi, dar nu știam să fac măști. M-am dus la unchiul Stelian, fratele tatei, care mi-a arătat cum se face capul de urs. Din al doilea an, am început să le fac singur“, își amintește Ion Albu. 

Astăzi, Ansamblul de Obiceiuri Populare „Așa-i datina la noi“ reunește peste 100 de membri, bărbați și copii din zona Timișești. Programul este unul complex, care aduce în fața iubitorilor de tradiții jocul caprei clămpănitoare, capra mută, arnăuții, jocul moșnegilor și jocul ursului. Pregătirile încep an de an, în luna noiembrie, când se organizează selecția dansatorilor, sunt recondiționate costumele și se întețesc repetițiile. Totul trebuie să fie impecabil până la sărbători, când ulițele comunelor și străzile orașelor care primesc urători răsună de zurgălăi și tobe. 

Iscusit meșter popular, Ion Albu este cel care făurește, încă din adolescență, măști populare specifice sărbătorilor de iarnă pentru urătorii din toată zona Moldovei și chiar din alte părți ale țării. Pentru îndeletnicirea sa, talentul și dibăcia cu care este înzestrat, creatorul este căutat pe tot parcursul anului. Lucrează cu implicare și atenție la detalii, folosind materiale naturale, piei, pene de curcă sau coarne de bovine, pentru creațiile populare ce-i poartă semnătura. Tocmai de aceea, se bucură constant de apreciere și recunoaștere atât în țară, cât și peste hotare, acolo unde a expus de nenumărate ori.

„Am expus în Franța de 3 ori. Apoi, în Germania și Polonia. Am fost și în SUA. Pentru expoziția din America am lucrat 4 ani și poate a fost cel mai reprezentativ eveniment la care am participat peste hotare. În țară, am fost prezent la Oradea, Sibiu, Timișoara, București sau în zona Vrancei, dar și în toată Moldova“, povestește meșterul.

Mecanic de utilaje grele la bază, Ion Albu consideră că pasiunea pentru arta populară și creativitate se împletesc bine cu dibăcia necesară în mecanică.  

Creatorul măștilor populare de la Timișești a activat de-a lungul timpului ca instructorcoordonatorîn cadrul Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ. Astfel, a îndrumat mai multe serii de învățăcei în lumea dansului popular sau în tainele confecţionării măştilor tradiţionale.

„Sunt în comună tineri care au învățat de la mine. De asemenea, am avut elevi la Pipirig și Oglinzi. Știu să confecționeze măști și nepoții mei. Am cu cine mă mândri“, adaugă Ion Albu.  

Visează să înființeze un muzeu sătesc la Timișești, adunând cu sârg, ani la rând, obiecte vechi, moștenite din bunici și străbunici. Lipsa spațiului este singurul impediment în realizarea acestui proiect, însă speră în identificarea unei soluții.

Implicat în transmiterea și conservarea datinilor și obiceiurilor strămoșești, Ion Albu reprezintă modelul autentic de om dedicat satului românesc, cu drag pentru tradiție și arta populară. Distincțiile și premiile obținute în ani de trudă certifică încă o dată că Ion Albu este o personalitate marcantă și emblematică a vetrei Neamțului și a zonei Timișești.

Mesajul meu către tânăra generație este să ne reîntoarcem la tradițiile noastre, vechi de peste 100 de ani. Dacă pierdem aceste tradiții, ne pierdem ca popor și ar fi păcat, concluzionează meșterul Ion Albu.

Autor articol: Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA