Pastila de cultură

CRONICA DE FILM – Love again/ Din nou îndrăgostită, sau Cum să faci față unei despărțiri

Ei bine nu este vorba despre „un chagrin d amour”, de o decepție amoroasă, ci chiar de o ruptură de destin, de pierderea unei mari iubiri, din pricina unei sorți potrivnice.

Cum din trailer, Celine Dion e cea în jurul căreia se învârtește totul, ai putea crede că este povestea vieții cântăreței pe care n-o va uita nimeni după ce s-a identificat cu melodia tulburătoare, din foarte romanticul și multi oscarizatul „Titanic” al lui James Cameron, de la a cărui lansare a trecut peste un sfert de veac. Și nu e nici despre participarea ei la Eurovision, unde apare doar tangențial, cu o aluzie la faptul că ar fi vrut să cânte după, în duet cu Seal, și din gelozie, regretatul ei soț și manager a inventat o minciunică, fără a se aminti că gracila Celine, canadiană de limbă franceză, participase și câștigase pentru Elveția, mult comentatul concurs, de pe cu totul alt continent, acum fix 35 de ani. Despre cariera și viața ei s-a făcut un film, în 2020, unul de premiul Cesar: „Aline”, în interpretarea și regia lui Valerie Lemercie, pe care vedeta reală nu l-a autorizat niciodată.

Celine aici își joacă propriul rol de încurajatoare și sfătuitoare a unui cuplu, care pare ideal și totuși e pe cale să se destrame. Un scenariu extrem de romantic, inițial scris de nemțoaica Andrea Willson și ecranizat în 2016, sub titlul „SMS fur Dich”, căci totul pornea de la o serie de mesaje, pe numărul iubitului mort, ca o formă de vindecare psy, un înlocuitor de jurnal de corespondență modernă cu cel plecat definitiv din lumea celor vii.

Regizorul american James C. Strouse (născut premonitoriu de Sfântul Valentin) a ales un casting izbutit: Pryanka Chopra Jonas (soțul ei din viața de zi de zi îl joacă pe Joel), Miss World în 2000, producătoare și actriță, printre primele cele mai influente femei de pe mapamond și binecunoscută pentru numeroasele și generoasele gesturi de caritate, iar ca partener, pe marele ecran, mai întâi un britanic de origine nigeriană: Arinze Kene, și apoi scoțianul Sam Heughan.

Mira e o ilustratoare și creatoare de benzi desenate, cu o omiduță, care nu mai zâmbește, după ce nu poate depăși un doliu de doi ani, după iubitul dispărut într-un tragic accident. O comunicare imaginară cu John o ajută să meargă mai departe, doar că acum telefonul este unul de serviciu, al unui bărbat, inițial un ziarist nemărturisit, nefericit, și care este doar intrigat de tandrețea celei pe care încă n-o cunoaște, și care la întâlnirea de presă cu Celine Dion pune niște întrebări atât de reci încât capătă misiunea să întâlnească întâi marea dragoste și ca abia mai apoi să-și câștige dreptul la un interviu. Deznodământul? Doar la cinema!

Autor articol: Irina-Margareta NISTOR