Inside CARMEN SAECULARE

Maestrul coregraf VIOREL VATAMANIUC, un profesionist desăvârșit

Maestrul coregraf VIOREL VATAMANIUC, un profesionist desăvârșit

Născut la Mitocu Dragomirnei, în data de 17 noiembrie 1932, într-o familie modestă, dar cu un trai frumos și preocupări artistice, Viorel Vatamaniuc a fost profund marcat de momentul descoperirii dansului popular românesc,  rămânându-i credincios slujitor tot restul vieții.

După ce a activat în cadrul mai multor formații de amatori și într-un ansamblu folcloric semiprofesionist militar din Iași, în 1956 se alătură Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu“ din Suceava, nou înființat, unde promovează într-un timp scurt de la postul de dansator, solist dansator, asistent maestru coregraf, până la cel de maestru coregraf, în 1964. În această calitate pornește o muncă asiduă de culegeri folclorice, mai întâi în Bucovina și Moldova, extinzând aria acestora în toată țara. Noi orizonturi în înțelegerea artei scenice i-au fost deschise prin șansa lucrului, la începuturile activității, cu personalități în domeniu, cum erau maeștrii coregrafi Gheorghe Popescu-Județ, Petre Bodeuț, Vladimir Bedea – artiști emeriți, Gheorghe Baciu – maestru emerit al artei și laureat al Premiului de Stat, Bella Balogh – coregraf al Operei Române din Iași.

Profundul respect față de înaintași, talentul și abnegația s-au materializat, de-a lungul multor decenii, în montări coregrafice care au trecut rampa cu mare succes și au rămas în repertoriile multor ansambluri folclorice profesioniste și de amatori. Colaborările cu dirijori și compozitori de excepție, precum Ionel Budișteanu – artist al poporului, Constantin Arvinte, George Sârbu, Viorel Leancă, cu folcloriști, cu profesorul universitar dr. Vasile Adăscăliței de la Universitatea din Iași și Elena Coca Târziu – expert UNESCO pe probleme cultural-artistice, au fost marcate în creații de referință.

În 1983, din funcția de director pe care o deținea, a organizat a 30-a aniversare a Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu“ din Suceava, locul de suflet al activității sale, unde a mai revenit între anii 1997-2000, după pensionarea din 1990.

Între 2000 și 2008, a organizat și condus secția de coregrafie a Ansamblului Profesionist „Țara Vrancei“ din Focșani, unde a publicat, în anul 2003, prin implicarea directorului acestuia, interpreta de muzică populară Maria Costin Murgoci, și cu sprijinul autorităților locale, Culegerea de dansuri populare „De la Vrancea-n Bucovina“.

De-a lungul timpului a instruit și ansamblurile folclorice „Arcanul“ al studenților din Suceava, „Doina Carpaților“ al Centrului Universitar Iași, „Floricică de la munte“ din Piatra-Neamț, „Ozana“ din Târgu-Neamț,  „Sârba cu năframă“ din Hârlău.

Colaborările cu ansamblurile profesioniste „Rapsodia Română“ din București,  „Doina Gorjului“ din Târgu Jiu, „Transilvania“ din Baia Mare, „Burnasul“ din Alexandria și Ansamblul Academic de Stat „Joc“ din Chișinău au rămas concretizate în producții artistice de excepție. 

A participat la nenumărate cursuri de formare pentru iubitori ai dansului popular românesc în țară, precum și în Franța, Elveția, Germania, Danemarca, Norvegia, S.U.A., Canada.

Între 1998 și 2001, a coordonat din punct de vedere artistic activitatea ansamblului numărul unu al județului Neamț. „Am activat cu încredere în acest colectiv entuziast al Ansamblului Folcloric «Floricică de la munte», bucurându-mă de o constantă și deosebită susținere și apreciere din partea conducerii – a directorului de atunci, domnul Constantin Horia Alupului-Rus, precum și a colaboratorilor, în mod deosebit a asistentei mele de coregrafie, Simona Aflorii, și asta s-a concretizat într-un număr important de suite de dansuri populare din aproape toate zonele țării, păstrate în repertoriu“.

Momente memorabile și amintiri deosebite sunt legate de festivalurile și concursurile din țară și străinătate, de turneele întreprinse în Europa, Asia și Africa, de numeroasele premii și distincții, precum și conferirea titlurilor de „Cetățean de onoare al Județului Suceava“, „Cetățean de onoare al Municipiului Suceava“, „Cetățean de onoare al Municipiului Focșani“ și „Cetățean de onoare al Orașului Hârlău“.

Autor articol: Valentin ANDREI