Pastila de cultură

CRONICA DE FILM – Mica sirenă creolă

N-a fost știm noi cine… chiar așa de negru.

De fapt Halle Bailey, 23 de ani, s-a născut în SUA, în Atlanta, Georgia (cunoaștem bine zona din „Pe aripile vântului”), ba chiar are și un motan Poseidon, sincronicitate curată. Și e vegană, ca să nu-și mănânce vecinii din Ocean! Zodie Berbec (și în realitate asta e talentata afro-americancă), Aries în englezește, din latinește, ușor trișat cu un Ariel, ca să se brodească și cu constelația și să dea un reper de nume, rămâne fără glas, confiscat de o mătușă hrăpăreață. Atuuri pentru casting: înoată bine, cântă minunat și are un trup de… sirenă.

În animația Disney, din 1989 (deși părea dintre clasicele mai de demult), fiind o ecranizare după danezul Hans Christian Andersen și povestea sa publicată în 1837, personajul era o roșcată (asta a rămas), cu pielea albă și ochi albaștri. Statuia din Copenhaga, inaugurată în 1913, este din bronz, înverzit cu timpul. Important este însă că filmul te fură, e pasionant și toate ființele din adâncuri sunt cuceritoare și atât de pastelat colorate, sidefate și fosforescente! Plus că sunt și ceva licurici…

Triton, Regele Mărilor, cu 7 fiice, precum cele 7 mări, fiecare de altă rasă, și chiar și o Perlă Neagră, este Javier Bardem, pe care, în versiune românească, îl face strălucit Claudiu Istodor. Vrăjitoarea-caracatiță Ursula e Melissa McCarthy (ar fi mers Monica Anghel, perfect, într-un rol de compoziție și Nadine pentru protagonistă, mai ales că are și voce, dar dublajul rămâne, e o taină mare).

Surprinzătoare e mama prințului Eric, tuciurie rău (sud-africana Noma Dumezweni, mare actriță de teatru). Ca să nu ne minunăm prea tare, aflăm că el a fost un copil găsit (respectiv fermecătorul britanic Jonah Hauer-King, alt predestinat după buletin).  

Art Malik, pakistanezul, din formidabilul serial „Perla Coroanei”, e de nerecunoscut în Sir Grimsby, de care te atașezi imediat.

Prieteni de nădejde sau cam așa ceva, o pasăre care se bagă-n seamă cam tare și le știe pe toate, inclusiv că o furculiță/trident folosește la ondulat părul, și Sebastian, un crab inițial spion, e înduioșător de fidel.

Și mai e și Max / Gary în viața de toate zilele, un cățel adorabil.

Filmările sunt făcute în Italia, în Sardinia și la Los Angeles. „Mica Sirenă” se poate vedea în 2D, 3D, în original sau în românește. Melodia finală e în englezește. La centenarul Studiourilor Disney, regizorul Rob Marshall a dat lovitura.  Merită oricând revăzut. Rezistă!   

Autor articol: Irina-Margareta NISTOR