Inside CARMEN SAECULARE

MIHAI BOTOFEI și vioara sa fermecată

Primul dirijor al orchestrei Ansamblului folcloric „Floricică de la munte“ s-a născut în anul 1942, în satul Moreni, comuna Văleni (Neamţ).

Mihai Botofei s-a dovedit a fi un foarte apreciat virtuoz al viorii. Repertoriul său s-a bazat pe folclorul ţinutului Neamţ, pe care l-a cunoscut în profunzimea sa. Muzician rasat, el s-a bucurat de aprecierea şi colaborarea cunoscutului dirijor George Sârbu, cel care a asigurat ani la rând conducerea muzicală a Ansamblului Folcloric „Ciprian Porumbescu“, de la Suceava.

În 1977, Mihai Botofei a înregistrat, alături de orchestra Ansamblului „Floricică de la munte“, pe care o conducea, un LP intitulat Tresors Folkloriques Roumains – Mihai Botofei (A virtuoso of the violin).

Ulterior, a colaborat cu orchestra „Plaiurile Bistriţei“, de la Bacău, acolo întâlnindu-l pe alt mare violonist, Ion Drăgoi.

Ca unul care l-a cunoscut îndeaproape și care a colaborat cu Mihai Botofei, dirijorul și violonistul Grigore Niță își amintește cu drag: „Tânăr fiind, ca elev al Şcolii Populare de Artă, mă rugam de maestrul Botofei să îndrume în stilul de folclor local. Cântam împreună, fiind amândoi violonişti, şi căutam să «fur» din meserie. Eram fascinat de stilul său interpretativ şi de acurateţea interpretării. Ştia să cânte pentru omul simplu, impresionând publicul larg.

În micul său apartament de pe «Lenin», Mihai Botofei crea muzică. Se ajuta de un magnetofon, cu care îşi înregistra improvizaţiile. Ulterior, le rafina, ascultând mereu ceea ce cântase anterior. Mă chema să-mi ceară opinia asupra cântecelor sale. Era o bucurie să mă văd cu el şi să-l ascult, acum aducându-mi aminte cu plăcere de acele momente“.

Oricine ascultă astăzi puţinele înregistrări rămase de pe urma artistului Mihai Botofei poate să-și dea seama că violonistul a iubit nemărginit muzica populară, căreia i s-a dedicat total chiar și când, foarte bolnav fiind, avea nevoie de mai multă odihnă.

Autor articol: Valentin ANDREI