Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Dulceață de prune

Toamna aduce o multitudine de bunătăți, din care se realizează conserve delicioase pentru sezonul rece, realizate cu ajutorul unor rețete extraordinare.

De această dată ne prezentăm în fața cititorilor cu o rețetă tradițională, din zona Farcașa, care ne-a fost dezvăluităde Camelia Alexandru, o gospodină desăvârșită, președinta Asociației Producătorilor Montani Farcașa.

Dulceața de prune va fi preparatul pe care-l pregătim, după o rețetă simplă, dar specială, astfel încât să păstreze fructele întregi.

Necesar:

  • 5 kg de prune coapte
  • 7 linguri de oțet
  • 1 kg de zahăr

Se curăță prunele de sâmburi, astfel încât fructul să nu fie zdrobit. În oala pregătită pentru fierbere punem cele 7 linguri de oțet, iar peste acesteaadăugăm prunele curățate. Apoi presărăm întreaga cantitate de zahăr peste prune și punem totul la foc mic.

Camelia Alexandru ne-a mărturisit că e important cum echilibrăm focul, pentru ca fructele să nu fie zdrobite prin fierbere accelerată. Un rol important îl are și oțetul care ajută la conservare, păstrarea culorii și menținerea fructelor întregi. În această rețetă nu se învârte cu lingura. Zahărul se întrepătrunde cu sucul fructelor prin realizare de vibrații ale vasului, folosind cele două toarte.

Timpul de preparare poate varia de la o oră și jumătate la două ore, în funcție de cantitatea de prune aleasă și de cât sunt acestea de coapte și suculente.

Dulceața de prune cu fructe întregi se pune fierbinte în borcane. Se capsează cu capace noi și se lasă la vidat învelite în pături.

Dulceața de prune poate fi servită la micul dejun, cu pâine și unt proaspăt! Un deliciu.

Să aveți poftă!

Autor articol: Oana-Talida COZMA