Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Pui la ceaun cu mujdei și mămăliguță

V-am obișnuit deja, ca în fiecare număr al revistei CoolT Neamț, să vă prezentăm o rețetă tradițională, din zona Neamțului. Astăzi, poposim în comuna Borlești și pregătim un delicios pui bio, la ceaun, cu mămăliguță și mujdei de usturoi.

Cele mai savuroase preparate sunt realizate la ceaun. De aceea, astăzi vă propunem să gătim la ceaun, după o rețetă autentică din zona Borleștiului. Chiar dacă timpul de preparare este ceva mai lung, nimic nu se compară cu un pui  făcut bine, într-un vas de tuci.

Pentru două porții generoase avem nevoie:

  • 3 kg de pui bio, de țară
  • 300 gr usturoi
  • 100 gr sare
  • 50 gr piper
  • 400 ml ulei
  • 1 l de apă

Mujdei de usturoi cu smântână

  • 5 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 lingurită de sare
  • 2 linguri de ulei
  • 250 gr smântână

Acest preparat are nevoie de un timp de preparare de până la 1h 30 minute.

1. În prima etapă, spălați puiul și-l porționați în bucăți medii. Într-un ceaun, se adaugă apa, puiul tăiat, sarea și se amestecă bine.
2. Preparatul se amestecă la intervale scurte de timp, iar după o oră se adugă usturoiul, piperul și uleiul .
3. Între timp, se pregătește mămăliguța și sosul de mujdei de usturoi, cu smântână.
4. Se montează puiul pregătit tradițional pe un platou de lemn. Se servește cald, cu mămăliguță, mujdei de usturoi și smântână, dar și cu castraveți murați. Pentru ca totul să fie perfect, serviți la masă și un pahar de vin rose.

Să aveți poftă!

Rubrică realizată cu sprijinul
restaurantului Dor de Han