Inside CARMEN SAECULARE

Prezentare de bijuterii „De la Cucuteni la Mileniul III“

Sub titulatura „De la Cucuteni la Mileniul III“, cea de-a doua ediție a Neamț Art Festival a găzduit o spectaculoasă prezentare de bijuterii create manual, cu inspirație din străvechea Cultură Cucuteni și portul popular românesc.

Minunatele podoabe au fost oferite spre expunere de comunitățile creatorilor de bijuterii handmade din cadrul Lojei Pasionaților de Mărgele și Lumea Mărgelelor – Beaders World. Au fost prezentate peste 70 de piese inedite, realizate cu migală și pricepere de creatori de bijuterii din 13 localități din România, dar și din două zone ale diasporei, respectiv, Italia și Germania.

Lili Popa – București, Luisa Maria – Constanța, Mihaela Panoiu – București, Claudia Călin Agape – Tecuci, Mihaela Călin – Buzău, Epsen Memet – Constanța, Marcela Ghergheș – Sibiu, Mirela Mohjazi – Galați, Mirela Popa – Galați, Roxana Băcilă – Sibiu, Laura Bogdan Hancăș – Petroșani, Cerasella Zangor – Corbeanca, Stela Ionescu – București, Mirela Zaharia – Constanța, Karina Foof – Brașov, Erica Sule – Zalău, Maria Caia – Maramureș, Angela Șerban – București, Elisabeta Blaga – Germania, Maria Dănilă – Italia, Racasan Gabriela – București, Angela Ciochirca – Buzău și Ana Zaporojan – Oradea au fost talentatele artizane care ne-au prezentat creațiile.

„Lucrările au fost realizate cu acul din mii și mii de mărgeluțe de sticlă și pietre semiprețioase, perle și materiale organice, cristale swarovski și lut polimeric, sârmă și fir soutashe, piese textile și elemente metalice. Dintre tehnicile de lucru s-au remarcat broderiile din mărgele și soutashe, țesăturile și mixurile din diferite elemente, sculpturile din lut polimeric și împletiturile din piese croșetate sau tricotate“, a povestit Ana Zaporojan, cea care a reunit creatorii la acest festival. Pentru realizarea minunatelor bijuterii au fost utilizate și tehnici de reciclare sau reutilizare a diferitelor materiale.

Prezentarea podoabelor a fost structurată pe două părți. Prima dintre ele a adus în lumina reflectoarelor creațiile inspirate din semnele cusute pe iile românești. Bijuteriile au relevat motive geometrice de profundă încărcătură spirituală, precum cele geometrice, inspirate din natură sau stilizate, florale ori simboluri religioase, care fac legătura dintre pământ și Divinitate. Cea de-a doua parte a fost dedicată fascinantei Culturi Cucuteni. Coliere, cercei, brățări, pandante sau accesorii pentru păr sunt piesele care au transpus adevărate bogații simbolistice cu semnificații din Cultura Ceramicii Cucuteni.

Creațiile au fost prezentate atât în cadrul Muzeului de Artă din Piatra-Neamț, în „Sala Tapiseriilor“, cât și în aer liber, la scenă deschisă, în Piața Turnului, pe platoul Curții Domnești.

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, având ca parteneri Complexul Muzeal Național Neamț, Primăria și Consiliul Local Piatra-Neamț.

Realizarea fotografiilor a fost asigurată de către colegul nostru Octavian Popa și membrii de la Foto Club Neamț, iar de hairstyle și make-up s-au ocupat specialiștii de la salonul Annabell.

Momentul a fost catalogat de către public ca unul inedit, fiind prima prezentare de bijuterii organizată la Piatra-Neamț. De asemenea, a fost extrem de apreciat atât de doamnele și domnișoarele iubitoare de podoabe, cât și de domnii care îndrăgesc tradițiile și cultura cucuteniană.

Autor articol: Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA, Vlad LUNCANU, Fabian BALINT