Tradiții

Rapsozi nemțeni – FLORIN MIHUȚ poartă veșnic folclorul în sufletul său

Nume: Mihuț
Prenume: Florin
Data nașterii: 07.04.1971
Studii: Liceul Energetic Piatra-Neamț
Album de debut: ,,Cât îi Ceahlăul de mare”, 2012

Un alt nume al folclorului nemțean cu care ne mândrim este cel al colegului nostru Florin Mihuț. Un mai vechi și de ispravă colaborator al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, artistul este absolvent de nota 10 al Școlii Populare de Artă, Secțiunea canto popular, din anul 1990.

Și-a găsit menirea încă din copilărie, debutând artistic în clasa I, cu primul său recital. Talentul l-a moștenit de la tatăl său, Costel Mihuț, fost solist vocal al Ansamblului „Firicelul”, al Combinatului de Fire și Fibre Sintetice Săvinești. Pe urmele părintelui său, Florin a cântat și el, de la vârsta de 16 ani, la Ansamblul „Firicelul”, transformat în „Doina Bistriței”. Cu acest ansamblu, a cântat pentru prima dată în afara țării, în Franța, în anul 1990.

Parcursul lui Florin Mihuț a fost presărat cu numeroase premii obținute în perioada anilor ′80- ′90. Dintre acestea amintim multiple locuri I sau premii speciale, câștigate cu trudă și talent, la Concursul Interjudețean „Satule, mândră grădină”, de la Botoșani, Concursul ,,Floare de stâncă”, de la Câmpulung, Argeș, Tabăra de etnografie și folclor, din Beiuș-Bihor, la Concursul Național ,,Florile Ceahlăului”, Piatra-Neamț, la Concursul ,,Cântecele Iancului”,  din Alba, sau la ,,Primăvara Gorjeană”, de la Târgu Jiu.

Anul 2012 aduce și albumul de lansare al artistului pietrean, realizat alături de Orchestra Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Materialul discografic cuprinde 14 piese, culese din zona Neamțului, și poartă genericul „Cât îi Ceahlăul de mare”. Melodiile i-au adus apreciere, fiind un interpret îndrăgit de publicul iubitor de folclor din zonă.

Doi ani mai târziu, Florin Mihuț intră în marea familie a Ansamblului Folcloric „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, alături de care anul viitor va împlini 10 ani de colaborare încununați cu prețuire și respect reciproc.

„Mă mândresc cu faptul că sunt solist al Ansamblului «Floricică de la munte» oriunde ne desfășurăm actul artistic, pe plan local, național sau peste granițele țării. Satisfacțiile sunt pe măsură atunci când cânți din suflet, cu drag pentru acest folclor românesc, cu totul și cu totul deosebit”, povestește cu mândrie colegul nostru.  

Alături de ,,Floricică de la munte”, Florin Mihuț a cântat românilor de peste hotare, dar și altor naționalități la festivaluri din România, Franța, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Belgia, Olanda, Turcia sau Cipru.

Proiectele artistului continuă, pregătind pentru ascultătorii săi o serie de piese noi, pe care le va lansa în toamna acestui an. Noile melodii sunt în perioada de „facere”, dar cu siguranță inspirate din aceeași zonă a Moldovei, zonă pe care o reprezintă cu cinste și dragoste pentru autenticitate.

Florin Mihuț este unul dintre interpreții de muzică populară reprezentativi ai județului Neamț,  consecvent, implicat și talentat, pregătit tot timpul pentru a fi pe scenă, în fața publicului, cel care nu ezită să-l răsplătească cu aplauze și aprecieri sincere.

„Dragostea pentru folclor nu moare niciodată, va rămâne veșnic în sufletul meu”, concluzionează protagonistul.

Autor articol: Oana-Talida COZMA