Inside CARMEN SAECULARE

Primăvară românească la Bruxelles

Primăvară românească la Bruxelles

Colegii noștri au dus primăvara la Bruxelles. O primăvară plină de cultură tradițională, autentic și drag de cântul popular! Centrul pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare” Neamț a fost invitat de onoare al Festivalului Primăvara românească la Bruxelles, ediţia a 18-a.

Evenimentul s-a desfășurat în data de 23 aprilie 2023, sub organizarea Asociației Arthis și este considerat cel mai mare festival al comunităţii române din Belgia. 

Pe scena festivalului au fost prezenţi, alături de grupul folcloric Zamfira, soliștii nemțeni: Diana Enea, Paula Andrei, Laurenţiu Marian, Florin Mihuţ și Ansamblul folcloric ,,Floricică de la munte”, ansamblul reprezentativ al județului Neamț.R
enumitul grup Ad Libitum Voices a fost, de asemenea, prezent în cadrul acestuieveniment, încântând publicul cu prestația plină de emoție și talent. 

Atât românii prezenți, cât și belgienii, au putut vizita standurile și expoziţiile artiştilor veniţi special pentru această ocazie. Meşterii populari nemțeni, cunoscuţi purtători ai bogăţiei folclorului autentic, au adus în atenție adevărate bijuterii ale patrimoniului tradiţional românesc. Oaspeții au avut prilejul să deguste şi delicioasele specialităţi româneşti, precum preparate tradiționale din carne și brânzeturi după rețete autentice din zona Neamțului.

Meșterul popular Ionela Lungu a dus la Bruxelles ,,Lumea lui Ion Creangă” modelată în lut, Constantin Lungu și-a prezentat colecția de bâte şi beţe de stână, sculptate, iar țesăturilr precum carpetele sau trăistuţele tradiţionale realizate de Maria și Iulian Mihalachi au fost și ele apreciate. Lungul drum al firului de lână toarsă a fost realizat de Maria Vasiliu, iar catrinţele, brâiele şi bârneţele ţesute tradiţional au fost prezentate cu mândrie de Marinica Todici.

,,Am dus hora moldovenească în centrul Bruxelles-ului și au dansat românii noștri «ca la mama acasă»!
Cum să nu fim fericiți pentru acest proiect care s-a bucurat de succes maxim, în Capitala Uniunii Europene?
Datorită invitației Asociației ARTHIS, care a organizat o nouă ediție a evenimentului «Primăvara românească» la Bruxelles, am participat cu un spectacol folcloric, susținut de colegii mei de la Ansamblul «Floricică de la munte».
Aplauzele românilor care trăiesc în Capitala UE și împrejurimi, dorința lor de a se prinde în horă și de a juca dansuri populare românești sunt argumente totale pentru noi că ne facem bine treaba, că știm să promovăm folclorul și că oamenii ne iubesc pentru activitatea desfășurată! Aceleași aprecieri le-au primit și meșterii populari care au fost parte a proiectului nostru și au dus la Bruxelles farmecul figurinelor din lut, al obiectelor sculptate sau pictate, al bijuteriilor sau pieselor vestimentare unicat: Ionela Lungu, Costi Lungu, Maria Vasiliu, Marinica Todici, Maria și Iulian Mihalachi.
Mulțumesc, europarlamentarului Victor Negrescu, vicepreședinte la nivel european al PES, pentru că și de această dată ne-a fost alături și s-a bucurat, împreună cu noi, de succesul avut la Bruxelles.
Dragi colegi, voi știți deja cât de mult vă iubesc și apreciez! Fără fiecare dintre voi, Ansamblul «Floricică de la munte» nu ar fi adunat atâtea aplauze! Fiți siguri, vom derula și alte proiecte prin care să ne atingem menirea! Și, ca de fiecare dată, alături ne va fi Consiliul Județean Neamț, instituție finanțatoare, care ne-a sprijinit inclusiv cu minunata experiență de zilele trecute, prin care le-am dus românilor de peste hotare o fărâmă din românismul de acasă!”, a declarat Carmen-Elena Nastasă, manager al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“.

Fericirea și mândria de a fi român s-au putut citi pe chipurile tuturor participanților din cadrul comunității române de la Bruxelles. Nici belgienii nu s-au lăsat mai prejos, curioși și dornici de diversitate culturală s-au bucurat de minunatul spectacol oferit de artiștii noștri. Manifestarea a fost organizată prin sprijinul și implicarea domnului Victor Negrescu, parlamentar european, iar prezența reprezentanților nemțeni s-a datorat Centrului pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare” cu rol de co-organizator, cu finanțarea Consiliului Județean Neamț.  

Autor articol: Oana-Talida COZMA