În cadrul proiectului Armonii pascale, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, cu finanțarea Consiliului Județean Neamț, a lansat o nouă provocare publicului meloman. Concertul extraordinar de Paște a avut drept invitatFilarmonica „Mihail Jora” din Bacău. Alături de Orchestra de cameră a filarmonicii, sub bagheta dirijorului spaniol Jose Luis Pareja, au performat, în calitate de soliști, oboistul Emil Stancu, mezzosoprana engleză de origine greacă Eleni Danae și mezzosoprana română Georgeta Grigore. Programul muzical a fost compus din Arie pe coarda sol, de Johann Sebastian Bach, Adagio din Concertul pentru oboi în re minor, de Allesandro Marcello și Stabat mater, de Giovanni Battista Pergolesi.
De la înființarea sa, din 1956, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău a realizat un continuu crescendo, grație activității muzicale desfășurate la început sub îndrumarea dirijorilor Eugen Pricope, Igor Ciornei, Ovidiu Bălan, dar și a calității profesionale a membrilor orchestrei.
Repertoriul permanent al orchestrei cuprinde lucrări simfonice, vocal-simfonice și de cameră, din diferite perioade de creație și stiluri muzicale: baroc, clasic, romantic, contemporan. A susținut, de la înființare, peste 2.000 de concerte în: Italia, Franța, Germania, Spania, Gibraltar, S.U.A., Grecia, Malta, Olanda, Austria, Elveția, Portugalia, Ucraina, Macedonia, Moldova, Coreea de Sud, China.
JOSE LUIS PAREJA
Este descendent direct al unei familii de muzicieni binecunoscută și prestigioasă din Spania.
În 1972, intră la Conservatorul Superior de Muzică „Oscar Esplá”, din Alicante, unde își termină studiile de teoria muzicii și studiază pian cu Maestrul Jaime Más Porcel, obținând note maxime în toți anii academici. Mai târziu, în 1985, a urmat un curs de perfecționare la pian, cu Maestrul-concertist José Ortiga.
În plan internațional, José Luis Pareja dezvoltă o carieră bogată, evoluând artistic în Mexic, Columbia, Franța, Italia, România, Turcia, Panama, Chile, Argentina și Honduras.
GEORGETA GRIGORE
În anul 2003, devine prim-solistă a Operei Române Craiova, unde își desfășoară activitatea până în 2013.
În anul 2019, se alătură Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, în calitate de Artist liric alto, și evoluează pe scena acestuia în spectacole ca: „Voievodul Țiganilor”, „Țara Surâsului”, „Candid”, „My Fair Lady”, „Liliacul”. De asemenea, în cadrul Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, a obținut și roluri solistice precum: Rolul Regina în spectacolul „My Fair Lady”.
ELENI DANAE
Soprana lirică anglo-greacă Eleni Danae a fost câștigătoarea competiției Let’s Sing 2022 din Sofia (Bulgaria) și laureată a Concorso Musica Sacra 2021 de la Roma. A fost invitată, în calitate de soprană solistă, pentru a interpreta compoziția lui Händel, Messiah, în 2022 în Grecia și Cehia.
A fost soprană solistă pentru premiera mondială a cantatei Memories,de Christos Samaras, la Teatrul Antic din Filipi – Kavala, Grecia.
Un alt succes a fost cel din rolul Donna Elvira, din Don Giovanni, cu Orchestra Simfonică din Szeged (Ungaria), concerte reprezentate la Varșovia și Barcelona.
Eleni Danae a cântat și la Londra și în toată Marea Britanie, pentru strângerea de fonduri în proiectul umanitar Help Musicians Ukraine, în martie 2022.
EMIL-NICOLAE STANCU
A absolvit specializarea de master în oboi la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală – clasa profesor Florinel Ionoaia. Se specializează în particular cu oboiştii: Michelle Santorsola și Dorin Gliga.
A efectuat înregistrări la Radio România Iaşi, cu duete pentru oboi şi în compania trio-ului Artemis, în 2004.
A obţinut titlul de Doctor în Muzică, la Universitatea de Arte Iaşi.
În prezent, este solist oboi în cadrul Filarmonicii de Stat din Bacău.
Concertul de Paște, sub bagheta dirijorului spaniol Jose Luis Pareja, a fost un real succes, publicul prezent răsplătind artiștii cu aplauze și cerința unui bis.
Autori articol:
Oana-Talida COZMA
Valentin ANDREI