Tradiții

Rapsozi nemțeni – LAURENȚIU MARIAN, interpretul de muzică populară care duce Neamțul pe culmile folclorului românesc

Rapsozi nemțeni - Laurențiu Marian, interpretul de muzică populară care duce Neamțul pe culmile folclorului românesc

Nume: Marian
Prenume: Laurențiu-Gabriel
Data nașterii: 22.06.1996
Studii: Academia de Muzica „Gheorghe Dima“, Cluj Napoca, Extensia Piatra-Neamț
Album de lansare: ,,Dorule, doruțule“, 2019

O nouă rubrică, sub titulatura ,,Rapsozi nemțeni“, își face loc printre paginile revistei Coolt Neamț, în încercarea de a aduce în lumina tiparului artiști mai mult sau mai puțin consacrați, de pe meleagurile noastre. 

Deschiderea rubricii aparține mai tânărului nostru coleg Laurențiu Marian, interpret de muzică populară, născut la 22 iunie 1996, în comuna Piatra-Șoimului, județul Neamț.

Absolvent în 2015 al Școlii Populare de Artă din Piatra Neamț, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, 5 ani mai târziu finalizează cursurile Academiei de Muzica „Gheorghe Dima“, Cluj Napoca, Extensia Piatra-Neamț, cu specializarea – interpretare. În prezent, Laurențiu Marian frecventează studiile masterale la Academia de Studii Economice din Republica Moldova, cu specializarea Managementul Proiectelor Europene. 

,,De-a lungul timpului, am trecut pragul mai multor mentori în fața cărora mă înclin și astăzi. Mă simt norocos pentru faptul că încă de la bun început am întâlnit oameni cu suflet bun, ce au contribuit la ascensiunea mea și au șlefuit un copil pentru care scena era numai un vis. Îmi aduc aminte că încă de pe la vârsta de 7 ani, mergem cu familia la diverse evenimente publice. Eram fascinat. Eram ochi și urechi de la început până la final. Nu știu ce gândeam atunci, dar este cert că mă visam pe scenă. Să fac ce? Să cânt și să fiu privit și iubit de toată lumea. Cred că aveam nevoie de afecțiune având în vedere faptul că mi-a lipsit dintotdeauna dragostea paternă! Minte de copil aveam pe atunci. Mai târziu am aflat că arta nu constă doar în asta“, a povestit Laurențiu Marian.

Artistul și-a lansat primul album discografic în anul 2019, cu titlul „Dorule, doruțule“. 

Albumul conține 14 piese, care au fost realizate alături de Orchestra „Rapsozii Neamțului“ din Piatra-Neamț, dirijată de către Daniel Iorgu Bulai. Concertul de lansare a albumului,  desfășurat pe 24 februarie 2019, la Cinema „Mon Amour“, a fost organizat în colaborare cu echipa Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, cu sprijinul managerului Carmen Elena Nastasă, cea care i-a deschis calea spre adevăratul drum al cântecului popular. Concertul a fost acompaniat de Orchestra Ansamblului „Ciprian Porumbescu“ din Suceava, dirijată, la acea vreme, de către maestrul Viorel Leancă. 

La eveniment au participat nume de rezonanță în folclorul românesc, precum: Ion Paladi, 

Mariana Anghel, Sorin Filip, managerul Ansamblului „Ciprian Porumbescu“, Fetele din Botoșani și Mihaela Tabură. 

Inspirat din viața cotidiană, Laurențiu Marian își scrie trăirile, căutând să scoată la suprafață emoție și autenticitate. 

,,Am abordat diferite teme,  dar cele în care mă regăsesc cu adevărat sunt cântecele de dor și dragoste. Îmi place să cânt despre cât este de frumos să te îndrăgostești, dar și despre cât de greu treci peste o suferință. Trăim într-o lume virtuală nu mai știm să gasim frumosul în lucrurile pe care le considerăm mărunte, dar care au cu adevărat un impact emoțional asupra noastră. La fel de mult îmi place să abordez teme satirice și să prezint urmăritorilor mei viața țăranului român de altădată, fie ea cu bune, fie cu rele”, povestește Laurențiu Marian. 

Piesa ,,Dorule, dorutule”, piesă de referință, care dă și titlul primului său album, a fost inspirată din povestea sa de viață. Cântecul vorbește despre o mamă pleacată la muncă în străinătate pentru a putea asigura un viitor prosper copiilor săi. Cei mici sunt lăsați în grija bunicilor, dar nimic nu se compară cu dorul de mamă. Tema acestui cântec a fost trăită chiar de artist și frații săi, dar cu siguranță mulți tineri sau copii au trecut prin experiențe de viață asemănătoare.

Anul 2019 îi aduce lui Laurențiu Marian contextul de a preda cursuri de canto-popular în cadrul Școlii Populare de Artă. În anul 2021 a pus bazele Ansamblului de cântece populare, ,,Nemțisorul”, al cărui coordonator este. În prezent, ansamblul are în componența sa peste 80 de elevi, copii cu vârste cuprinse de la 4 la 25 de ani. 

O altă realizare a artistului este aceea că face parte, ca membru fondator, din proiectul ,,Folcloriștii”, înițiat în anul 2017, proiect care se bucură și astăzi de succes. 

,,Folcloriștii” reprezintă o inițiativă de a reuni tineri interpreți de muzică populară din toate zonele etnofolclorice ale țării, pentru a aduce în fața publicului cântece ce reflectă frumusețea fiecărui colțișor de Românie.

În palmaresul său, Laurențiu Marian marchează și colaborarea cu îndrăgita interpretă de muzică populară Mihaela Tabură, din Republica Moldova. Cei doi au lansat piesa “Mândra mea de peste Prut”, un proiect ce i-a provocat inclusiv din punct de vedere actoricesc la filmarea videoclipului.

Luarenţiu Marian este laureat la numeroase concursuri şi festivaluri de folclor, atât naţionale, cât şi internaţionale, printre care: „Maria Lătăreţu”,  „Strugurele de Aur”, „Felician Fărcaşiu”, „Lucreţia Ciobanu” sau „Balkan Traffic”, în Belgia. Artistul a avut nenumărate apariții televizate, dar și la posturi de radio naționale și internaționale, ce au în distribuție materialele ce-i poartă semnătura.

,,Folclorul reprezintă identitatea mea, iar cântecul face parte din mine! 
Mă consider norocos. Am oameni in jurul meu care îmi iubesc și îmi apreciază munca, dar țin cu adevărat și la cei care mă critică. Întodeauna am știut că pot mai mult. Asta vreau de la mine, să îmi testez limitele, dar sunt și precaut. Visul meu este să aduc folclorul nemțean pe cele mai importante scene ale țării, iar prin muncă și cu ajutorul Bunului Dumnezeu, sunt convins, voi reuși!”, concluzionează Laurențiu Marian.

Autor articol: Oana-Talida COZMA