Tradiții

Rapsozi nemțeni – ȘTEFAN ȚÎRDEA, tânărul care duce tradiția Pipirigului mai departe

Rapsozi nemțeni – ȘTEFAN ȚÎRDEA, tânărul care duce tradiția Pipirigului mai departe

Luna februarie îl aduce între filele revistei Coolt Neamț pe tânărul rapsod Ștefan Țîrdea. Născut în anul 1999, la Târgu-Neamț, a absolvit studiile în cadrul Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, iar mai apoi, în 2021, a finalizat Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj Napoca.

Talentul l-a moștenit de la bunicul său de pe mamă, Vasile Creangă, din satul Dolhești, Pipirig. ,,Era recunoscut în comună pentru glasul său puternic, cu care încânta lumea. Nu a fost un rapsod popular, dar cânta din ce mai auzea prin sat. Era un reprezentant al satului la obiceiurile de Anul Nou. Cred că o parte din glasul pe care îl am i se datorează, fiind moștenit de la ea, dar contează și faptul că urechea muzicală mi-am format-o în strana bisericii din satul Pipirig, cântând de mic copil alături de dascăl”, povestește Ștefan.

A pornit cu gânduri mari spre drumul cântecului popular, dar traseul este presărat cu provocări, studiu intens și evoluție treaptă cu treaptă.

„Orice interpret de muzică populară își dorește să devină un bun artist, valorificat la nivel național, însă nu este atât de ușor. După părerea mea, pentru a ajunge un artist consacrat, trebuie să fii cât mai original prin calitatea și interpretarea cântecelor proprii. Orice drum ai alege în viață, tot dai de câte un obstacol. Încerc din răsputeri să aduc în fața oamenilor povestea satului de altădată, viața omului din satul Pipirig, și simt cu adevărat că nimic nu este în zadar”, explică tânărul.

S-a pregătit sub îndrumarea unor profesori de la care a preluat atât tehnica de cânt popular, cât și lecții de viață, care l-au format acel om responsabil de astăzi. 

„La vârsta de 8 ani, am început să lucrez alături de doamna profesor Dana Stănoaie, ea fiind și prima care m-a trimis la un concurs de interpretare vocală, unde am obținut premiul întâi. Doamna Nadia Sângeap a fost prima care mi-a oferit lecții despre tainele muzicii, fiind cea care m-a ajutat să dau admiterea la Liceul de Arte «Victor Brauner» din Piatra-Neamț, unde am avut bucuria de a lucra cu domnii Mihaela Mancaș și Daniel Miron, doi profesori excepționali. În facultate am avut onoarea și norocul de a-l cunoaște pe maestrul Ioan Bocșa. Am făcut parte din Ansamblul «Icoane», acolo schimbându-mi percepția despre folclor”,mai spune artistul.

A bătut țara în lung și în lat la competițiile muzicale folclorice, de unde nu s-a întors cu mâna goală, ceea ce a reprezentat un imbold de a continua să cânte și să progreseze. Însă artistul este de părere că ,,cel mai important premiu pe care îl primesc la fiecare festival la care particip este admirația publicului, pe care o simt cu adevărat, oriunde merg”.

Apreciază cu tot sufletul întreaga generație de aur a folclorului românesc, considerând că reprezintă adevărata identitate a națiunii noastre. Nu de puține ori, timbrul lui special a fost comparat cu cel al îndrăgiților interpreți de muzică populară Nicolae Furdui Iancu sau Dinu Iancu Sălăjanu, artiști pe care îi urmărește de mic copil. Pipirigenii sunt din neam de ardeleni, veniți aici prin secolul al XVIII-lea, din zona Siliștea Sibiului, Țara Bârsei și Valea Bârgăului. Mergând la cules de folclor, am observat la bărbați că o mare parte dintre ei cântau foarte grav, adică în zona aceea de ambitus se simțeau bine să cânte. Cred că acest stil de cântec ne reprezintă pe noi, pipirigenii”, ne lămurește Ștefan Țirdea.

Până în prezent, artistul a lucrat șase piese care circulă deja în mediul online și altele trei vor fi lansate anul acesta. Toate piesele au fost lucrate alături de maestrul Ion Dascăl, din Republica Moldova, și Orchestra „Mugurel”, din Chișinău. Parte din textele cântecelor au fost prelucrate chiar de Ștefan Țîrdea, iar unele au fost scrise de regretata Mariana Honceru. Liniile melodice sunt culese din comuna Pipirig, de la bătrâni, și de la rapsodul popular Neculai Gavriliu.

„Cel mai bun sfat pe care l-am primit de la părinții mei este acela de a fi OM oriunde mergi, să știi când trebuie să pleci capul și când trebuie să îl ridici, iar cel mai important sfat profesional l-am primit întrebând o personalitate din zona folclorică «Cum îmi găsesc acel sunet care îmi pune vocea în valoare?» N-am primit un răspuns clar, dar am primit o serie de înregistrări instrumentale. Zeci de înregistrări cu aceeași linie melodică, cântată la vioară, apoi la fluier, la trompetă și țambal. Aceste înregistrări au însemnat ore întregi de studiu. De ce? Pentru a găsi cel mai important element care îi dă o formă de viață, o poveste a acelui cântec, iar sfatul pe care l-am dedus, în afară de orele întregi de studiu, este că fiecare interpret trebuie să aibă un stil propriu al cântecului său. Este greu, dar prin muncă și ambiție este posibil”, concluzionează tânărul artist.

Ca fiecare dintre noi, la început de an, Ștefan Țîrdea și-a făcut deja planul pentru 2024. Este ultimul an în care va mai fi prezent la festivalurile din țară și se va preocupa de înregistrarea cântecelor pe care le-a cules, urmând ca anul 2025 să aducă și lansarea primului său album.

Îi dorim succes deplin și la cât mai multe cântece frumoase, care să atingă sufletele ascultătorilor săi, să își găsească calea și să progreseze constant și trainic. Ștefan Țîrdea este unul dintre tinerii interpreți de muzică populară ai Neamțului, care promite un viitor strălucit.

Autor articol: Oana-Talida COZMA