Tradiții

Sărbători populare – Ghermanul Viermilor (12 mai)

Sărbători populare – Ghermanul Viermilor (12 mai)

Ghermanul de pe 12 mai era serbat în special de agricultori și de crescătorii de animale, spunându-se că această divinitate poate influența în bine creșterea semănăturilor și poate apăra animalele de viermi. Agricultorii considerau că în jurul acestei date ar începe sezonul ploilor de primăvară și, ca atare, Ghermanul era ținut ca un veritabil patron al grindinii.

Sărbătoare băbească minoră, Ghermanul nu cunoaște decât puține practici deosebite. După introducerea stilului nou în 1924, mulți au uitat să mai țină această sărbătoare, unii bătrâni crezând că aceasta era cauza pierderilor mari în grâne și animale pe care le suferiseră uitucii. Ciobanii care serbau Ghermanul obișnuiau să scoată brânza din burdufuri și să o spele, abținându-se să lucreze pe 12 mai, deoarece, la cea mai mică zgârietură, oile ar fi făcut viermi.

Potrivit mentalității arhaice, aceste practici sunt perfect întemeiate, sărbătoarea patronată de divinitatea numită Ghermanul Viermilor fiind așezată la un moment de cumpănă în calendarul comunităților arhaice, comunități dependente în mare măsură de belșugul pământului și de rodul animalelor domestice.

Documentare realizată de
Marian-Robert FOTEA

 „Timpul sacru. Sărbătorile de altă dată“, Marcel LUTIC