Tradiții

Artizani de colecție – RAMONA APOSTOL, creatoarea de lumânări decorative

Ramona Apostol

Rubrica dedicată iubitorilor și creatorilor de frumos, denumită „Artizani de colecție“, prezintă în acest număr pe artista Ramona Apostol, cea care realizează adevărate „bijuterii“ din lumânările decorative. Născută în comuna Grumăzești, Neamț, artizana este stabilită în urma căsătoriei la Agapia, acolo unde alături de soț și-a descoperit pasiunea pentru sculpturile în parafină. Mamă a doi copii, doamna Ramona povestește că a descoperit meșteșugul în mediul online, în urmă cu 6 ani, atunci când cel care-i este partener de viață i-a arătat un filmuleț pe youtube. Impresionată de farmecul și dibăcia creatorilor de lumânări decorative, și-a spus: ,,Trebuie să reușesc!“ Și a reușit, după multe, multe încercări. Cu înclinații încă din copilărie pentru lucrul handmade, exerciții multiple, pasiune și dragoste pentru artă, a început să dea viață unor obiecte decorative extrem de apreciate, de mare măiestrie.

Etapele de lucru nu sunt la îndemâna oricui, necesitând răbdare și pricepere. „Prima dată se toarnă miezul într-o matriță sub forma de stea. După răcire, acest miez, care este din parafină transparentă, se scaldă în parafină de diverse culori. Acest procedeu se efectuează de circa 30 de ori. În acest mod miezul se îngroașă. După fiecare scăldat în parafină, miezul necesită câte o baie în apă rece – astfel este împiedicată amestecarea culorilor. Scăldăm lumânarea de vreo 70 de ori până la finalizarea ei. Apoi vine faza care îmi este cel mai dragă, și anume, sculptura. Chiar la final aplicăm un strat de lac care dă impresia de porțelan“, explică Ramona Apostol.

Pentru realizarea lumânărilor decorative, artista are nevoie de parafină, pe care o procură de la producători din țară, o plită electrică și un cuțitaș special. Să nu uităm de talent, creativitate și dorință de muncă. Lucrul în sine nu durează foarte mult, lumânările trebuie modelate la cald, până la întărirea parafinei, ceea ce presupune ca sculpturile să fie efectuate în maxim 5 minute. Cel mai mult timp durează uscarea, pentru ca miezul să fie bine întărit, etapă se poate întinde până la 3 ore. „Este obligatoriu ca miezul lumânării să fie din parafină transparentă, pentru  că în momentul în care dăm foc lumânării, în casă sau afară e întuneric, iar lumina se propagă prin acele tăieturi, luminând până jos“, explică doamna Ramona.

Inspirată de stările de moment, de artă sau de alți creatori, Ramona Apostol realizează cu pricepere modele ce surprind prin acuratețe, inventivitate și iscusință. „Am câteva modele unicat. De ce spun asta? Pentru că mi-am lucrat singură, după gustul meu, matrițele. Asta nu înseamnă că nu am tras cu ochiul și în «curtea vecinului». Nu-i nimic rău în asta, important este să-ți iasă modelul“, adaugă artizana.

Apreciate la scară largă, creațiile Ramonei Apostol stârnesc admirație, prețuire și dorința de a fi achiziționate pentru a bucura sufletul. Broderia efectuată cu iscusință pe fiecare lumânare decorativă stârnește inclusiv curiozitate, mulți dintre admiratori confundându-le cu porțelanuri. ,,Clienții mei sunt acele persoane care iubesc frumosul și calitatea. Aceștia le cumpără pentru ei sau pentru a le oferi unor persoane dragi. De asemenea, am lucrat și pentru  unele pensiuni din zonă“, mai spune artista handmade.

Motivată de felul în care-i sunt admirate creațiile, dar și de dorința oamenilor de a înțelege modul de realizare, artizana Ramona Apostol continuă lucrul cu dragoste și dedicare. Iubește cu tot sufletul ceea ce face și în ciuda dificultăților pe care le-a întâmpinat de-a lungul timpului sau a tentațiilor de a renunța, dăinuie cu pasiune dând valoare și creativitate lumânărilor din parafină. 

Nici noi nu vom renunța să acordăm atenție și spațiu necesar pentru promovarea oamenilor creativi, înzestrați cu abilități artistice și dragoste pentru lucrul realizat cu mâinile dibace.

Pe Ramona Apostol o găsiți la târgurile de specialitate din Neamț sau zona Moldovei, dar și online, acolo unde își prezintă cu mândrie „bijuteriile“ din parafină.

Autor articol:  Oana-Talida COZMA