Colesterolul este o substanță cu structură chimică de sterol, care intră în compoziția membranelor ce înconjoară și protejează ficatul, măduva spinării, creierul și alte țesuturi. El se mai găsește în alimente de natură vegetală, în special semințe și fructe oleaginoase sau uleiuri. Studiile arată că hiperproducerea de colesterol este asociată cu afecțiuni vasculare: accidente vasculare cerebrale, cardiace, oculare și altele periclitante pentru viață.
Atunci când este în valori optime, colesterolul favorizează o serie întreagă de procese biochimice vitale, precum: îmbunătățește și reglează sistemul imunitar, protejează celulele, favorizându-le capacitatea de a metaboliza și de a produce energie, ajută la sintetizarea hormonilor sexuali, reproducători (estrogeni, testosteron); protejează sistemul cardiovascular și musculatura întregului corp; este responsabil pentru sinteza neurotransmițătorilor, favorizând formarea conexiunilor neuronale. De asemenea, colesterolul este vital în creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor, ajută la sintetizarea vitaminei D3, sprijină procesul de digestie și contribuie la producerea bilei (lichidul secretat de ficat) sau îndeplinește un rol similar antioxidanților, ajutând organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.
AFECŢIUNI: Colesterol,ficat cronic – hepatită, ficat mărit cu celule hepatice cronice, fiere cu pereţi îngroşaţi, nisip la rinichi, prostată, tensiune arterială.
TINCTURI: Obligeană, cătină, roiniţă, cimbrişor, sunătoare, ghinţură, anghinare, armurariu, rostopască, nalbă, coada calului, urzică, brustur, pufuliţă, enupăr, merişor. Se amestecă într-un recipient de sticlă. Se iau două linguri pe zi, timp de 3 luni, dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de masă.
ULEI: Gălbenele, salvie, cimbru. Se amestecă într-un recipient de sticlă. Se ia o jumătate de linguriţă pe zi, timp de 3 luni, dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de masă.
CEAI: Gălbenele, cicoare, păpădie, tătăneasă, coada calului, turiţă, coacăz, zmeur. Se amestecă toate plantele, se prepară astfel: 8 litri apă cu 8 linguriţe plantă, infuzie 15 minute. Se beau 1,5 litri pe zi, timp de 3 luni.
CAPSULE: Ganoderma, spirulină, silimarină, heparină. Se iau câte una din fiecare pe zi, timp de 3 luni.
PREPARAT I: 1 kg. miere, 350 gr. leuştean, 350 gr. ridiche, 1,750 gr. vin alb.
Se macină prin mixer/maşina de carne (inclusiv coaja). Se amestecă şi se lasă la macerat 7 zile, se iau două linguri pe zi timp de 3 luni.
PREPARAT II: 1 kg. miere de salcâm, 100 gr. polen, 500 gr. lămâie, 100 gr. hrean, 300 gr. sfeclă roşie, 200 gr. ţelină, 200 gr. morcov. Se macină prin mixer/maşina de carne (inclusiv coaja).
Se amestecă şi se lasă la macerat 6 zile, se iau de trei ori câte două linguri pe zi, timp de 3 luni.
Documentare realizată de
Daniela BÎNDILĂ
„Reţete pentru viaţă – tratamente naturiste“ – autor Tudoriţa Profir,
Editura Capriccio, Piatra-Neamţ, 2011.