Tradiții

Sărbători populare – Ziua Crucii

Sărbătoarea din Calendarul popular care a preluat data și numele unei importante zile din Calendarul ortodox, Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie), este dedicată culegerii ultimelor plante de leac: boz, micșunele, mătrăgună, iarba de năjit ș.a. Local, sărbătoarea se numește Cârstovul Viilor sau Ziua Șarpelui. Pământul, care s-a deschis pentru plante, insecte și reptile la Alexii (17 martie), se închide, după șase luni, la Ziua Crucii.

Se spune că la Ziua Crucii florile se plâng una alteia că se usucă și mor, iar cele care înfloresc după această dată, în special brândușa de toamnă și fragii, sunt necurate, fiind flori ale morților. În această zi, șerpii, înainte de a se târî în adăposturile hibernale, s-ar aduna în alunișuri unde se încolăcesc unii cu alții pentru a plămădi din spuma care îi acoperă piatra nestemată.

În Ziua Crucii se efectuau diferite practici fertilizatoare în grădini și livezi, se pomeneau morții și li se împărțeau alimente și vase de ceramică. În Oltenia, la Ziua Crucii, numită Cârstovul Viilor, se începea culesul viilor și bătutul nucilor.

Documentare realizată de
Robert-Marian FOTEA

Documentare: „Calendarul tăranului român“, Ion Ghinoiu